IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предупреди Сърбия да не води политика "както обикновено" с Русия

Скорошна двустранна сделка с Русия предизвиква сериозни въпроси, заяви говорител на ЕК

19:04 | 26.09.22 г. 2
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Сърбия, която е кандидат за членство в Европейския съюз, трябва да преосмисли продължаването на сътрудничеството си с Кремъл, след като скорошна двустранна сделка с Русия предизвиква сериозни въпроси, заяви официален представител на блока, цитиран от Bloomberg.

Външният министър на Русия Сергей Лавров и сръбският му колега Никола Селакович подписаха двугодишен план за взаимни консултации миналата седмица. Някои опозиционни групи в Сърбия разкритикуваха правителството, което има близки отношения с Владимир Путин, за подписването на документа, докато войната в Украйна все още продължава.

„Решението за координиране на външната политика е сигнал за намерението допълнително да се заздравят отношенията между Сърбия и Русия и това предизвиква сериозни въпроси“, заяви говорителят на ЕС Петер Стано. „Отношенията с Русия не могат да бъдат както обикновено, възприемаме това много сериозно“.

Сърбия осъди инвазията в Украйна, но не се присъедини към наказателните международни санкции срещу Русия. Външният министър на Сърбия отхвърли опасенията, описвайки сделката с Москва като „техническо“ действие, рутинно подновявано на всеки две години.

Въпреки това Сърбия не признава подкрепените от Русия референдуми в Източна и Южна Украйна, заяви Селакович в неделя. Официалните граници на Украйна трябва да бъдат спазвани, точно както Сърбия настоява, че Косово остава част от нейната територия, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: wart Ами, плъхче, като не ти харесва сиренето тук, върви в някой регион на пРосийската федерация. Там парите не спускат от Москва само ако региона е независим и се противопоставя на централната власт. Йайахсйс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
wart
преди 1 година
Сърбия въпреки, че не е ЕС още от сега й нареждат на какво има право и на какво няма ако някога влезе в ЕС ще загуби завинаги суверенитета си и ще изпълнява това което й заповядат от Брюксел."' Ако се държиш послушно и изпълняваш нарежданията ни от Европейските фондове ще получиш пари иначе няма "С такъв манталитет се управлява "цивилизованата " Европа от Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още