IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев иска създаването на специален трибунал за руските престъпления

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за механизъм за изплащане на репарации от страна на Русия

19:55 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

За създаването на специален трибунал, който да преследва престъпленията на висшето ръководство на Русия срещу Украйна, призова украинският президент Володимир Зеленски по време на форум "Войната и законът", организиран от френския Конституционен съвет. По този начин ще могат да бъдат съдени хора, чиито действия не могат да бъдат обхванати от Международния наказателен съд и от други съдебни институции.

Зеленски коментира, че Украйна си сътрудничи с Международния наказателен съд в Хага и всички престъпления ще бъдат разследвани, а от виновните - потърсена отговорност.

"Но трябва да бъдат привлечени към отговорност и тези, чиито решения сложиха началото. Тези, които извършиха първичното престъпление, в което е концентрирано проявлението на всички злодеяния на руските окупатори", заяви още украинският държавен глава.

Според него в момента няма институционални основания за повдигане на обвинения срещу руското политическо и военно ръководство заради агресията срещу Украйна.

В края на февруари от Международния наказателен съд коментираха, че нито Украйна, нито Русия са страна по Римския статут (с който се учредява институцията), затова и не може да започне разследване на започналата няколко дни по-рано пълномащабна война. Но още в началото на март 39 държави от статута, включително и България, внесоха своите искания за отваряне на разследване и съдът проучва ситуацията в Украйна от 21 ноември 2013 година насам.

В своето обръщение пред участниците във френския форум днес (5 октомври) Зеленски коментира, че след промени в законодателството Киев приема юрисдикцията на Международния наказателен съд на територията на цяла Украйна.

"Вярвам, че Международният наказателен съд ще може да създаде исторически прецедент с мащабен и абсолютно законен отговор на извършените от руските окупатори престъпления", категоричен е украинският президент. Той обаче добави, че и "първичното престъпление трябва да има своя справедлив отговор".

В своето изявление Володимир Зеленски обърна внимание и на репарациите, "без които следвоенното правосъдие не е възможно", и призова за подкрепа на готвената от ООН резолюция за репарациите, които Русия трябва да плати за войната в Украйна. Документът призовава за създаване на компенсационен механизъм, по който да бъдат изплатени задълженията на агресора. Това ще е трудно, но не и невъзможно, призна още Зеленски. Украйна настоява международните активи на руските институции, които в момента са блокирани, да бъдат дадени за възстановяването на Украйна. 

По време на своето изказване Володимир Зеленски на няколко пъти цитира части от протоколите от заседанията на Нюрнбергския процес по отношение на нарушенията на международното право, както и че войната не засяга само воюващите държави, но и целия свят. "Това са мъдри думи, думи на хора, видели пълномащабната война с очите си", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още