IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна откри поредния масов гроб – този път в Лиман 

Русия превзема и най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а САЩ подизират, че Киев стои зад убийството на Дугина

07:06 | 06.10.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Жителка на освободения град Лиман целува украинския си паспорт. Снимка: ЕРА
Жителка на освободения град Лиман целува украинския си паспорт. Снимка: ЕРА

Лидерът на Кремъл Путин е зает: той не само подписа укази, предвиждащи анексирането на четири региона в Източна Украйна в нарушение на международното право, но също така иска да поправи грешките при частичната мобилизация и назначава своя "кръвожаден пес" Кадиров за генерал-полковник. Освен това Русия анексира Запорожската атомна електроцентрала. Междувременно украинските медии съобщават за нов масов гроб в Лиман. Преглед на 223-ия ден от войната.

Путин подписа закон за анексирането на украински територии

С подписването на съответните укази Владимир Путин завърши анексирането на украинските области Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк в нарушение на международното право. Той подписа приетите от Държавната дума и Съвета на федерацията закони за присъединяване на регионите към територията на Русия и ги въведе в сила. Москва обаче контролира само части от тези региони в южната и източната част на Украйна. Наскоро Украйна съобщи за многократни придобивания на територии там. Първоначално регионите ще се управляват от служители, назначени от Москва, тъй като т.нар. регионални парламенти ще бъдат избрани едва през септември следващата година.

Русия превзема и най-голямата атомна електроцентрала в Европа

Има и още нещо, което Путин иска да види в руската собственост: С указ той възложи на правителството си да национализира украинската атомна електроцентрала „Запорожие". Според документа руската държавна корпорация „Росатом" ще поеме атомната електроцентрала. Олег Романенко, бивш главен инженер в руската атомна електроцентрала „Балаково", ще стане новият генерален директор на АЕЦ. Според експерти обаче Русия много трудно ще успее да замени персонала. 

Украйна: Нов масов гроб е открит в Лиман

Междувременно в град Лиман, наскоро освободен от украинските войски, са открити гробове на повече от 50 цивилни, съобщават украинските медии. „Руснаците изкопаха гробове и принудиха хората, за които подозираха, че сътрудничат на украинските военни, да приберат телата, за да ги погребат отново", съобщи украинската интернет телевизия „Хромадске". Тя представя и кадри на гроба. Според медията някои от жертвите са загинали в резултат на обстрела на града. През май Лиман бе превзет от войски, верни на московския режим, след интензивни боеве, а в началото на октомври бе отвоюван от украинците след също толкова тежки боеве. Въпреки че са посочени имената на някои от мъртвите, на други гробове са изписани само номера.

След експлозиите на тръбопровода: Москва потвърждава оперативната готовност на "Северен поток 2

Според информация от Москва предполагаемият акт на саботаж срещу газопроводите "Северен поток" очевидно е пощадил предпочитания от Русия газопровод "Северен поток 2". "Що се отнася до "Северен поток 2", според предварителната оценка досега този газопровод е в техническо състояние", заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред държавната телевизия. Той предложи Русия да доставя газ за Европа по този газопровод. В същото време призова и Русия да участва в разследването на саботажа, както направи и говорителят на Кремъл Песков.

Телевизионна изява на Путин трябва да успокои руснаците  

В ефира на руската телевизия руският президент Владимир Путин изрази увереност въпреки военните неуспехи в Украйна. Очаква се скоро ситуацията да се стабилизира, каза Путин. За тази цел той заяви, че е коригирал издадения преди две седмици указ за частична мобилизация. Според него мобилизацията за някои студенти, включително тези, които са записани в частни университети, както и за някои специализанти, трябва да бъде преустановена. Путин също така заяви, че Русия изпитва голямо уважение към украинския народ въпреки настоящата ситуация.

Кремъл подчерта, че Русия няма да се откаже от териториите, освободени наскоро от украинските войски, и скоро ще ги върне под свой контрол. „Те ще принадлежат на Русия завинаги", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от държавната агенция ТАСС. Той имаше предвид части от територии, които Русия е анексирала в нарушение на международното право, но които все още са под контрола на украинските войски или вече са върнати от Киев.

Украйна: Русия атакува цели край Киев с бойни дронове

Междувременно, според украински източници, руснаците за първи път са атакували цели край Киев с дронове камикадзе. Губернаторът на Киевска област съобщи за шест удара и експлозии. Според данните е била засегната инфраструктура и един човек е бил ранен. През нощта в столицата и съседния регион е обявена въздушна тревога за повече от три часа. По данни на военновъздушните сили общо 12 ирански безпилотни самолета са нанесли удари по цели от юг. Иран официално отрича доставката на подобни дронове.  Разрушен мост в Лиман. Снимка: EPA/GEORGE IVANCHENKO Разрушен мост в Лиман. Снимка: EPA/GEORGE IVANCHENKO

Чеченският лидер Кадиров получи званието генерал-полковник

Той определено е в полза на Путин: въпреки че нещата не вървят добре за Русия и Рамзан Кадиров критикува силно руската армия, Путин повиши авторитарния владетел на съставната република Чечения в генерал-полковник. Указът за назначаването му вече е публикуван и той е "изключително благодарен" на Путин за "голямата благодарност", пише Кадиров в Telegram. Генерал-полковник е третият най-висок ранг в руските въоръжени сили след маршал и армейски генерал.

Главният дипломат на ЕС предупреждава за ядрена ескалация на войната в Украйна

С оглед на украинските успехи на бойното поле ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предупреди Русия да не използва ядрени оръжия. Войната навлезе в нова фаза, в която една ядрена сила отстъпва назад и има заплахи, че ще бъдат използвани и ядрени оръжия, заяви главният дипломат на ЕС. Не бива да си затваряме очите за това - каза той. 

„Това със сигурност е тревожен сценарий, в който трябва да покажем, че подкрепата ни за Украйна не се разколебава", подчерта испанецът. 

Чешкият президент Милош Земан също предупреди за „сериозния риск" от ядрен конфликт. Според него Западът трябва да предупреди Кремъл, че в такъв случай трябва да очаква не само дипломатическа реакция, но и „решителен военен отговор": „С всички последствия от това".

Държавите от ЕС стартират нов пакет от санкции срещу Русия

Междувременно държавите от ЕС стартираха осми пакет от санкции срещу Русия. Наред с други неща, постоянните представители на държавите членки одобриха правните предпоставки за ограничаване на цените на вноса на петрол от Русия, подкрепени от държавите от Г-7. Споразумението все още трябва да бъде потвърдено в писмена форма от столиците. Това трябва да стане до четвъртък сутринта. Част от принципното споразумение по новите санкции са различни забрани за износ, които засягат например някои ключови технологии за авиацията. Освен това ще бъде въведена забрана за внос на определена стомана от Русия. На гражданите на ЕС също така ще бъде забранено да заемат места в управителните органи на руските държавни компании.

Руската противничка на войната Овсянникова избяга от домашен арест

Бившата руска телевизионна редакторка Марина Овсянникова, станала известна с критиките си срещу войната на Русия срещу Украйна, междувременно е избягала от домашен арест, според собствените ѝ изявления. 44-годишната рускиня написа това в услугата за съобщения Telegram. Според по-ранни изявления домашният арест е бил определен до следващата неделя. Овсянникова бе обявена за издирване. Арестът е част от наказателно дело, по което тя е обвинена в разпространение на предполагаема невярна информация за руските въоръжени сили.

НАТО обявява готовност за разгръщане на нова бойна група на източния фланг

Бойната група на НАТО, създадена в Словакия с цел по-добра защита на източния фланг, е готова за разгръщане. Според отбранителния алианс многонационалните сили са демонстрирали способността си да изпълняват задачите си по време на наскоро приключилото учение "Силно сближаване" (Strong Cohesion). Това стана след няколкомесечна подготовка. В групата участват Германия, Чешката република, Съединените щати, Словения и страната домакин Словакия.

САЩ подозират, че Киев стои зад убийството на Дугина

Американските разузнавателни служби смятат, че части от украинското правителство са разрешили убийството на руския поддръжник на войната Даря Дугина в Москва. САЩ не са знаели предварително за плановете, съобщават New York Times и CNN, като се позовават на неназовани източници. Въпреки това не е ясно кой точно е одобрил атаката.

Александър Дугин по време на церемонията по погребението на дъщеря си. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV Александър Дугин по време на церемонията по погребението на дъщеря си. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Представители на американското правителство са направили забележка на украинските представители за нападението, допълват медиите. Колата, зад волана на която е била дъщерята на десния националист Александър Дугин, се взриви край Москва на 20 август. Малко след нападението разследващите обвиниха заподозрян от Украйна, който бе обявен за издирване. Русия обвинява украинските тайни служби за нападението. Киев отхвърля всякакво участие.

ОИСР ще проведе предварителни разговори с Украйна за евентуално присъединяване

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разглежда Украйна като потенциална страна членка. В сряда генералният секретар на ОИСР Матиас Корман обяви, че първо трябва да се проведат преговори за присъединяване. След това Съветът на ОИСР следва да прецени дали да започне официални преговори за присъединяване. Според ОИСР Украйна е поискала да започне процес на присъединяване. До края на годината в Киев ще бъде открит регионален офис на организацията, каза вечерта пък украинският президент Володимир Зеленски. 

Какво ще бъде важно в четвъртък

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси се очаква в Киев в четвъртък. След това аржентинецът ще посети и Москва. Гроси беше обявил, че през седмицата ще посети двете столици, за да обсъди проблема с ядрената безопасност - особено рисковете около авариралата атомна електроцентрала „Запорожие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk лош гугъл превод... редовно се случва! Но е добре да се прегледаш, щом военни престъпления и масови гробове ти се струват като лека тролска шега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: 0pk Aко този цитат от статията Ви навява такива съмнения, то какъв- според Вас;0- е контекста на следния цитат- ''...Според информация от Москва предполагаемият акт на саботаж срещу газопроводите "Северен поток" очевидно е пощадил предпочитания от Русия газопровод "Северен поток 2". "Що се отнася до "Северен поток 2..Той предложи Русия да доставя газ за Европа по този газопровод. ''Как мислите, кой прави намека- автора на статията или русия;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Тия си оставят собствените войници по полетата, после като ги намерят в масови гробове само с номера и вдигат олелия до небето. Само полезните евроатлантици им се връзват на приказките. Може ли някой да разтълкува този цитат: "Руснаците изкопаха гробове и принудиха хората, за които подозираха, че сътрудничат на украинските военни, да приберат телата, за да ги погребат отново"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Zlato сигурно предполагаш че земята е плоска... хахаха! важно е да има друга гледна точка, мой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 12
Zlato
преди 1 година
А аз подозирам, че САЩ продължават да насъскват украинците срещу руснаците: САЩ подозират, че Киев стои зад убийството на Дугина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
Lemon's
преди 1 година
За мен истината е грананицата на рашистан с Европа да бъде прекъсната географски от всички карти и причислена към Азия. Всички комуникации, инфраструктура и всякакви връзки с тези да бъдат приключени от европейска страна и то завинаги!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Путин унищожава Русия. Той е се превърна в поредния позорен лидер в руската и световната история. Най-полезния му ход е въжето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Рашибозука толкова си може , да избива цивилни и да срутва жилищни сгради и заводи - и в Сирия и в Украйна , едно и също ... То затова никой никъде не ги иска , дори и като туристи . С иранските супер-дупер дронове камикадзета чат-пат успяват да ударя и некоя жилищна сграда , че са по-големи . Без аналогови чудеса . Веселото е , че нито украинците го бръснат Нечестивият занулен детеубиец за анексията , нито редовият крадец на съдомиялни и фаянс . Окрали кинтите за униформите - безценно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още