IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Не подписах декларацията за Украйна - това би довело до война между НАТО и Русия

България не позволи включването на ядрената енергетика в осмия пакет със санкции срещу Русия, смята българският държавен глава

20:33 | 07.10.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: Президентството на България
Снимка: Президентството на България

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега би означавало война между НАТО и Русия", каза българският президент Румен Радев, цитиран от пресцентъра на Президентството, след срещата на Европейския съвет в Прага. Така той отговори на критиките, че страната ни не се е присъединила към 9-те страни от Централна и Източна Европа, които излязоха с обща позиция за членството на Украйна в НАТО и за анексирането на украински територии от Русия.

Под документа не се подписаха единствено България, Унгария, Гърция и Словения.

От президенството коментираха преди дни, че България подкрепя 9-те в частта за анексирането на украинските територии, но по отношение на влизането на Украйна в НАТО ситуацията от 2008 година, когато беше срещата на върха на Алианса в Букурещ, вече е много различна. В румънската столица страните от организацията излязоха с декларация, че вратите им са отворени за членството на Украйна, която беше подписана и от България.

Киев подаде молба за членство в НАТО по ускорена процедура в началото на октомври, когато руският президент подписа договорите за присъединяване на четири украински провинции към територията на Руската федерация. Реакциите в НАТО не са еднозначни, а генералният секретар Йенс Столтенберг отново повтори, че вратите на Алианса са отворени за Украйна, но решението за това зависи от членовете на организацията.

Румен Радев коментира още в чешката столица, че подкрепата за членството на Украйна би тласнало страната във война и призова партиите в новоизбраното Народно събрание да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на българските граждани. В своите коментари той визира "Демократична България", която критикува българския президент за позицията му относно Украйна.

Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия, каза Радев по отношение на темите на Европейския съвет. По-рано днес лидерите на общността не излязоха с обща позиция за мерките за овладяване на енергийните пазари, но се разбраха да продължат с финансовата и военната помощ за Украйна.

В Прага Радев призова своите колеги, когато изработват санкции, налагани от ЕС, да бъде правен всеобхватен анализ за техните средносрочни и дългосрочни последствия, така че те да не увреждат необратимо европейската икономика. Според него България е успяла да предотврати включване на санкции срещу ядрената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Руки долу ат зелений чорап Рундьо! Он наш , мьi назначили го и сейчас он е най-галямата ни падлога! Инвестиция бьiла успешна, ух какой слуга имеем, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
От резидента никой не е очаквал друго , все пак школата на Решетников ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 12
redcreten
преди 1 година
Тоя си мечтае за Задунайската губерния още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 13
khao
преди 1 година
резидента е срам и позор за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 11
GiRo
преди 1 година
Радев, подписалите Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Северна Македония и Черна гора, дали са вече във война с Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още