IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Български възход" ще участва в разговори за правителство с ГЕРБ при ясни условия

На базата на приоритети да се определят правила за създаването на коалиция, поиска Стефан Янев

18:54 | 08.12.22 г. 2
Стефан Янев. Снимка: БГНЕС
Стефан Янев. Снимка: БГНЕС

От "Български възход" са готови на разговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство и ще направят всичко възможно такова да бъде съставено. Това заяви лидерът на партията Стефан Янев на срещата с кандидат-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровски.

По-рано днес от БСП и "Демократична България" заявиха, че няма да подкрепят първия мандат за съставяне на редовно правителство.

Кандидатът за министър-председател - неврохирургът проф. Николай Габровски, от днес провежда срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

Пред Стефан Янев и представителите на "Български възход" Габровски за пореден път подчерта, че е приел мандата, за да се промени тонът на остра конфронтация между политическите сили, което за него е непродуктивно. Основната цел е да се избегнат поредните предсрочни избори, каза още Габровски.

Стефан Янев от своя страна посочи, че "Български възход" продължава да търси диалог. И именно „в интерес на възможността да се направи кабинет са готови на разговори“. Янев допълни, че ако мандатът е неуспешен, ще продължат преговори с останалите партии „надолу по реда“.

„България има необходимост от правителство. Ще направим каквото зависи от нас, за да имаме такова, разбира се, при ясни условия и правила", заяви лидерът на "Български възход".

Габровски отново повтори приоритетите, за които ще работи при сполучлив мандат. Той изтъкна работата по Плана за възстановяване и устойчивост, влизането на страната в Шенген и в еврозоната. Относно борбата с корупцията и съдебната реформа Николай Габровски каза, че са нужни големи усилия, защото е необходимо конституционно мнозинство.

ГЕРБ ще бъдат кооперативни за евентуални промени в съдебната система, включително и за засилен контрол върху дейността на главния прокурор, обеща кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Стефан Янев посочи, че на базата на приоритети трябва да се определят правила за създаването на коалиция и как ще функционира тя. Освен това поиска да се помисли за състава на кабинета – дали ще е само от експерти, от политически лица или пък ще бъде смесено. По думите на Янев това трябва да се коментира и след това да се търси съгласие от партиите, които биха подкрепили такава конструкция. Той подкрепя тезата за конституционно мнозинство като устойчива база за мнозинство по доста въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 година
Козяк 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
mikimaus
преди 1 година
А дано ама...https://bulgartransgaz.bg/rss/umm-strandzha-malkochlar-323.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още