IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подреже ли Нетаняху крилата на новите ястреби в кабинета си?

Само ултранационалистите подкрепят Нетаняху, а той иска да остане на премиерския пост. Предстои да се види доколко той ще отговори на исканията им

14:00 | 30.12.22 г.
Бенямин Нетаняху по време на полагането на клетва на новия му кабинет. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Бенямин Нетаняху по време на полагането на клетва на новия му кабинет. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Един от членовете на новото израелско правителство е бивш член на забранена еврейска въоръжена групировка. Друг е религиозен фундаменталист, който определя себе си като „горд хомофоб“. И двамата са заселници от Западния бряг, противници на палестинското самоуправление.

Като водещи коалиционни партньори на преизбрания премиер Бенямин Нетаняху Итамар Бен-Гвир и Бецалел Смотрич ще бъдат в обсега на лостовете на властта – тревожна перспектива за някога доминиращата светска левица в Израел и приятели на Запада, пише Ройтерс.

Нетаняху се обърна към ултранационалистите, след като центристките партии го бойкотираха заради дългогодишния му процес за корупция. Той се нуждае от подкрепата им, за да остане на поста. Той обаче не е съгласен да отговори и на техните искания.

„Ще ръководя това правителство. Другите партии се присъединяват към мен. Аз не се присъединявам към тях“, каза Нетаняху пред Al Arabiya на 15 декември, като обеща да наложи „либерално-десни политики“.

Според него много от националистите са смекчили възгледите си „главно защото с поемането на властта идва и отговорността".

Може обаче да има прецедент в лицето на Авигдор Либерман, подпалвач, чието назначаване през 2006 г. за вицепремиер предизвика почти същата реакция като възхода на Бен-Гвир: либерални предупреждения за гражданска война и представянето му като нацист във водещата телевизионна сатира на Израел.

Либерман се оказа политически адаптивен. Той участва в различни коалиции, една от които включваше ислямистка партия, и се озова в настоящата опозиция, от която презираше новите съюзници на Нетаняху като "фанатици и екстремисти".

Все пак Либерман можеше да играе и спойлер отдясно. Като министър на външните работи на Нетаняху в предишно правителство той би насърчавал публично по-твърда линия спрямо палестинците от тази на премиера. В по-късен мандат Либерман подаде оставка като министър на отбраната на Нетаняху в знак на протест срещу примирието в Газа, което смяташе за твърде разхлабено.

Консервативната партия Ликуд на Нетаняху си запази министерствата на отбраната и външните работи. Фитилът около Бен-Гвир и Смотрич все още може да се окаже запалим за него.

Предишните 15 години на Нетаняху като премиер преминаха в премахване на гнездата на ястребите в кабинетите му – или поне подрязване на крилата им. Тогава обаче той имаше партии отляво, които да му помагат да функционира като идеологическа опора.

„Тъй като всички партии в новото правителство са от дясното пространство, ще бъде трудно за него да възпроизведе тази роля този път“, коментира Йоханан Плеснер, президент на мозъчния тръст Израелски институт за демокрация.

Относно призивите на Бен-Гвир и Смотрич за анексиране на Западния бряг се смята, че Нетаняху ги подкрепя, но същевременно избягва действия на място, които биха рискували да ескалират в конфронтация с Вашингтон или арабските партньори. Все пак Смотрич успя да си създаде ниша в кабинета, която да контролира селищата, за отнемането на окупирана земя от които повечето световни сили смятат, че е незаконно. На същата земя палестинците искат да създадат държава.

„Той може да бъде ефективен при умножаването и консолидирането на присъствието на Израел на Западния бряг“, коментира Амоц Аса-Ел, научен сътрудник в института „Шалом Хартман“. Той подчертава бързите темпове, с които там се изгражда инфраструктура на Смотрич като бивш министър на транспорта.

За Бен-Гвир това не е първият път в правителство. Като министър на полицията той ще се съсредоточи върху въпросите на закона и реда, важни за част от израелците, прогнозира Аса-Ел. Законът и редът са важни и за арабското население, срещу което Бен-Гвир някога агитираше.

„След като легитимира позицията си в по-широки израелски кръгове, той ще продължи към областите, за които не всички са съгласни – а именно Западния бряг“, прогнозира Аса-Ел. Това обаче може и да почака, защото в портфейла му няма големи правомощия относно Западния бряг. Регионът е под цялостния контрол на военните.

Вероятно Бен-Гвир, на 46 г., и Смотрич, на 42 г., могат да си позволят да отложат някои от своите програми за този кръг с Нетаняху, който е на 73 години.

Даниел Шапиро, бивш пратеник на САЩ в Израел, а сега изтъкнат сътрудник на Атлантическия съвет, коментира, че Нетаняху разчита на сдържаност от хора, които идват от много различни идеологически кръгове от хората, които сме виждали в израелските правителства преди.

Бен-Гвир идва от група, която е в „черния списък“ в САЩ и Израел заради яростните си антиарабски доктрини. Застъпничеството на Смотрич за еврейските претенции към Западния бряг се основава на доктринерска вяра в библейските пророчества. По-ранните поколения израелски крайнодесни в правителството „демонстрираха интерес и капацитет да участват в истински двустранен диалог със САЩ и други международни играчи и изглежда осъзнаваха ограниченията на преследването на някои от техните най-идеологически позиции, подчертава Шапиро.

Алън Дершовиц, виден американо-еврейски юрист, който е съветвал лидери на САЩ и Израел, смята, че Бен-Гвир и Смотрич са се отрекли от расизма и хомофобията на срещите с него този месец. „Думата „баланс“ се появи няколко пъти в техните уверения по време на разговорите“, коментира Дершовиц пред Ройтерс.

Според него и двамата са се опитвали да го накарат да остане с положително впечатление за тях. Дершовиц е склонен да изчака да види какво ще се случи и дали двамата няма да станат по-екстремни заради условията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още