IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бенямин Нетаняху положи клетва като министър-председател на Израел

С това се поставя началото на най-крайнодясното и консервативно в религиозно отношение правителство в историята на Израел

21:25 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бенямин Нетаняху положи клетва като министър-председател на Израел, запечатвайки забележително завръщане на лидера-ветеран, който ще оглави най-крайнодясната и консервативна администрация в историята на страната, съобщава Financial Times.

Неговото коалиционно правителство, съставено от еврейски ултранационалистически и религиозни партии, обеща да преразгледа съдебната система на страната, да ускори изграждането на селища в окупирания Западен бряг и да подчертае еврейската идентичност в обществения живот. Тези и множество допълнителни планове вече предизвикаха безпрецедентна критика от отбраната, бизнес общността, образователната система, групите за защита на правата на ЛГБТ+, съдебните служители и други кръгове на израелското общество.

Завръщането на Нетаняху за шести мандат като министър-председател удължава неговото продължило над десетилетие господство над израелската политика след 18 месеца в опозиция. Израел проведе пет парламентарни вота за по-малко от четири години, като последното гласуване от миналия месец осигури ясно мнозинство за коалицията на Нетаняху, която включва неговата дясна партия „Ликуд“, алиансът „Религиозен ционизъм“, който черпи подкрепата си от еврейските заселници и две ултраортодоксални фракции.

Обръщението на Нетаняху пред Кнесета в четвъртък беше прекъсвано многократно със скандирания „слаб“ от членове на опозицията.

„Чувам викове на опозицията за края на държавата и края на демокрацията. Загубата на изборите не е краят на демокрацията – това е нейната същност“, изтъкна Нетаняху.

През последните седмици избухна полемика относно намеренията на Нетаняху да прехвърли портфейли от най-високо ниво на сигурността на крайнодесни политици като лидерите на „Религиозен ционизъм“ Безалел Смотрих и Итамар Бен-Гвир. Други изразиха загриженост относно коалиционните споразумения, които, ако бъдат приложени, могат да доведат до дискриминационни практики срещу ЛГБТ+ общността.

Смотрих, който е пламенен поддръжник на еврейските селища в окупираните палестински територии, е определен да служи като министър на финансите и също така да получи втори министерски пост в министерството на отбраната с широк административен контрол върху окупирания Западен бряг. По-голямата част от международната общност смята израелските селища на Западния бряг и Източен Йерусалим за незаконни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още