IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският премиер Джасинда Ардърн подаде изненадващо оставка

Знам какво взема тази работа и знам, че вече нямам достатъчно, за да ѝ давам нужното, каза тя

08:49 | 19.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Джасинда Ардърн. Снимка: Bloomberg LP
Джасинда Ардърн. Снимка: Bloomberg LP

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че ще се оттегли от поста до 7 февруари, предадоха световните новинарски агенции, цитирани от БТА. Ардърн направи изненадващото съобщение по време на първата си пресконференция за 2023 г.

„Да бъда министър-председател беше най-голямата чест в живота ми и искам да благодаря на новозеландците за огромната привилегия да ръководя страната през последните пет години и половина", каза Ардърн през сълзи.

„Със заемането на такава привилегирована роля идва и отговорността, включително и отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш, а също и кога не си", каза 42-годишната Ардърн.

Решението на премиера е факт само месеци преди общите избори в страната. По думите ѝ тя няма нито енергията, нито вдъхновението за нов мандат по време на следващото гласуване, което ще се проведе на 14 октомври, съобщава Bloomberg.

„Дадох абсолютно всичко на това да съм премиер, но също така това взе и много от мен“, коментира тя в изказването си от Напиер, където нейната Лейбъристка партия провежда среща на партийния комитет. „Знам какво взема тази работа и знам, че вече нямам достатъчно, за да ѝ давам нужното. Толкова просто е“, допълни тя. Снимка: Bloomberg LP Снимка: Bloomberg LP

Неочакваното обявление спуска завесата след една впечатляваща политическа кариера, по време на която Ардърн успя да навигира страната през безпрецедентни кризи, превръщайки се в лице на либералните ценности не само у дома, но и на световната сцена. В последно време Ардърн бе изправена пред трудна битка за трети мандат, като лейбъристите изоставаха от опозиционната Национална партия в социологическите проучвания.

Избрана за министър-председател през 2017 г. на 37-годишна възраст, Ардърн е една от най-младите жени, заставали начело на правителство в света, отбелязва ДПА. През 2018 г. Ардърн стана и едва втората жена световен лидер, която роди по време на служба след бившия пакистански премиер Беназир Бхуто.

Оставката ѝ ще влезе в сила след назначаването на нов министър-председател.

Гласуването за избор на нов лидер на Лейбъристката партия ще се проведе в неделя, като победителят ще трябва да получи поне две трети от подкрепата на партийното ръководство. Ако никой не успее да получи необходимите гласове, то гласуването ще се прехвърли към по-широката група на партийни членове. Очаква се процесът по гласуване да не продължи след 7 февруари, каза Ардърн.

Действията на Ардърн при избухването на коронавирусната пандемия я отличиха като лидер на световната сцена. Тя постави страната под една от най-строгите блокади в света, за да се елиминира пренасянето на заразата вътре в страната, което на свой ред позволи значително по-бързото ѝ връщане към нормалния начин на живот.

Този успех ѝ донесе вълна на популярност, която ѝ помогна за преизбирането през 2020 г. За първи път Лейбъристката партия успя да се пребори за пълно мнозинство в парламента, откакто е въведена системата за пропорционално представителство в страната през 1996 г.

Но оттогава звездата на новозеландския лидер постепенно залязва, тъй като избирателите обръщат поглед към растящите разходи за живот и помрачените перспективи пред икономиката. Централната банка прогнозира рецесия тази година, увеличавайки лихвените проценти с рекорден темп в опит да си върне контрола върху инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 за съжаление по тоя показател и тук у нас е ***.... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ем в белият цивилизован свят е така , добрите хора работят , надграждат и освобождават място за нови идеи ... докато в кочuните са се сраснали със стола и излизат от канцелариите си само с краката напред ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още