IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставката на Джасинда Ардърн подчертава бавния напредък на жените в политиката

В света има около 28 държави, в които жени са държавни и правителствени ръководители

20:48 | 19.01.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изненадващата оставка на министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е голяма загуба за малкия клуб на жените държавни лидери по света.

Въпреки че други жени ръководят по-големи държави, Ардърн беше един от най-известните правителствени ръководители и пример за много феминистки по света, пише Bloomberg. Тя стана най-младата жена премиер, когато пое поста през 2017 г. на 37-годишна възраст. Тя беше и втората жена, родила дете по време на мандата си, след бившия министър-председател на Пакистан Беназир Бхуто, и първата, взела отпуск по майчинство.

По данни на ООН към 19 септември в света има около 28 държави, в които жени са държавни и правителствени ръководители, включително италианския премиер Джорджия Мелони, президента на Танзания Самия Сулуху Хасан и Дина Болуарте, президент на Перу.

Жени ръководители на държави и правителства. Графика: Bloomberg Жени ръководители на държави и правителства. Графика: Bloomberg

След емоционалната оставка на Ардърн някои жени в Нова Зеландия и на други места насочиха вниманието към пороя от обиди и заплахи, с който тя се сблъска през шестте си години като министър-председател.

„Джасинда се сблъска с ниво на омраза и ярост, което според моя опит е безпрецедентно в нашата страна“, заяви бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк в четвъртък.

Джулия Гилард, чийто мандат като първата жена министър-председател на Австралия беше прекъснат, след като тя беше свалена от собствената си партия, посочи, че Ардърн е показала на света нов стил на лидерство и е била „блестяща светлина“ за много жени.

Заплахите за насилие срещу Ардърн са нараснали почти три пъти от 2019 г. до 2021 г., съобщи Guardian през юни.

Жените на висши политически позиции често съобщават, че са обект на по-агресивен тормоз по-често от мъжете. Изследвания на Принстънския университет сочат, че жените на местни политически постове са 3,4 пъти по-често атакувани от връстниците им мъже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Абе, на някой от тия борци за полово равноправие дали някога му е хрумвало,че жените може би имат други приоритети в живота си, и не всички са заритали да стават премиери, бизнеслидери и подобни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още