IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главнокомандващият руските сили в Украйна играе по нервите на Путин

Като "абсурдно и деструктивно" определи Зеленски поемането на председателството на СС на ООН от страна на Русия

08:43 | 02.04.23 г. 46
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главнокомандващият руските сили в Украйна - ген. Валери Герасимов, пое специалната военна операция на руския президент Владимир Путин на 11 януари с обещанието за зимна офанзива, която да доведе до пълния контрол над Донбас. 80 дни по-късно изглежда опитите му са провал, пише британското Министерство на отбраната.

Русия постигна някои успехи - например превземането на Соледар, но те са ограничени и на цената на големи загуби, изтривайки предимствата, които даде частичната мобилизация през есента, пише институцията. При това развитие на нещата генералът е напът да прекрачи границите относно това как управляващите толерират провал, отбелязват още оттам.

Валери Герасимов е четвъртият главнокомандващ, който ръководи руските военни в Украйна от началото на пълномащабната война, започнала в края на февруари 2022 година. Преди него начело на военната операция в Украйна беше ген. Сергей Суровикин, който пое поста през октомври 2022 година. На него се приписва тактиката с масовите ракетни обстрели, които целят обектите на гражданската инфраструктура и основно - енергийните съоръжения на Украйна. 

При Суровикин Украйна успя да си върне почти пълния контрол над Харковска област и град Херсон - единственият областен център, който превзе Русия в рамките на пълномащабната война. 

Руските военни наблюдатели коментират, че Русия трябва да приключи операциите си при Авдиивка и Бахмут  и да се съсредоточи за очакваната контраофанзива на украинците, пише Института за изучаване на войната (ISW). Анализаторите цитират коментар на зам.-ръководителят на руската Национална гвардия (Росгвардия) в окупираната Донецка област Александър Ходаковски, според когото Русия трябва да премине към защитни действия. Ходаковски се позовава на коментар на Суровикини, но ISW не може да открие публично потвърждение на подобно твърдение. Подобен коментар и връщането на името на бившия командващ операцията в публичното пространство обаче може да означава, че Герасимов започва да губи доверието на Кремъл.

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН

Председателството на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия беше коментирано като "достойно за Деня на шегата" от Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел. В Twitter той коментира, че страната е постоянен член на Съвета, но непрекъснато нарушава правните рамки на ООН.

 

Украинският президент Володимир Зеленски пък отчете, че поемането на председателството на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия е "абсурдно и деструктивно". Според него това е доказателство за провала на подобни институции.

"Няма форма на терор, която все още да не е извършена от Русия", коментира украинският държавен глава в своето вечерно обръщение за 402-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Според него обаче това няма да попречи на реформата на глобалните институции. "Реформа, която очевидно е закъсняла, за да не може терористична държава, и всяка друга друга държава, която иска да бъде терорист, да унищожи света", добави Зеленски.

Принудително паспортизиране

Русия продължава принудителното паспортизиране в Запорожката област, пишат от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя профил във Facebook. Те дават за пример град Томак, където движението на жителите с украински паспорти е ограничено.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски отчете също така и насилствената депортация на деца в Русия и доклада по казуса, върху който работи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Зеленски коментира, че опитите за насилствена асимиация на украинци най-циничното и антихуманно действие на нашето време.  "Русия извършва това систематично и отчетно на държавно ниво. Отговорността за него ще бъде също системна", допълни той.

Неуспешни офанзивни действия на руснаците в района на Бахмут и Авдиивка

През изминалото денонощие украинските военни са отбълснали повече от 50 атаки в направленията Лиман, Бахмут, Авдиивка и Маринка, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в свояпрофил във Facebook. Оперативната обстановка не се променя съществено - тези региони остават с най-ожесточените боеве на фронтовата линия. В района на Бахмут имаше силни снеговалежи, които също забавят бойните действия.

Руснаците укрепват позициите си в Херсонска и Запорожка област и през 402-я ден от началото на войната не са извършвали активни действия, отчитат още от ВСУ. На 2 април Украйна отбелязва една година от деокупирането на Киевска и Черниговска област.

Украинските военни коментират още, че Беларус придоставя на Русия своето въздушно пространство и територии за извършване на атаки над Украйна, както и полигон за обучение на руските военни, но до този момент няма военни формирувания от Беларус, които участват във войната. В края на март Владимир Путин обяви в телевизионно интервю, че Русия ще разположи ядрено оръжие на територията на Беларус. Това беше осъдено то Запада като нарушение на договорите за неразпространение на ядреното оръжие.

След кратко мълчание беларуският президент Александър Лукашенко приветства коментара на своя руски колега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

35
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 впечатлих се като ми цитира друга почти толкова малоууумна копейка като теб!... пуснах сълза... да ви еееа утаййките, симпатизиращи на убийци и крадци! Утре като те видя пак да просиш, ще ти се изплюя в лицето! Нищо няма да ти дам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 месеца
До: Tikva007На 4 май 1953 г. година в Пловдив избухва работническа стачка. В същите тези тютюневи складове, които за мнозина са просто руина, е даден първият отпор на сталинизма в цяла Източна Европа (преди тази в Берлин). Комунистическата партия разстрелва туптящото си сърце работничеството, стремежът към социална справедливост, стремежът към по-добър живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: Ето ти пруф за претенции за анализ с нулева осведоменост: *dataА горбачов плащаше с рубли за нашият износ и така реално предупредели фалита през 1989 г * - Имало е договори за клирингови разплащания, което си е бартер, но се смята в рубли и в двете посоки. Те включват набор от стоки и услуги годишно. Над тези квоти при Брежнев сме разширявали клиринга с протоколи, а Горбачов въвежда разплащане в твърда валута - двустранно. Теслата е с онези 600 хил. тона *брежневски* нефт над квотата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 месеца
До: Tikva007Децата на Райна Княгиня, синът на Полк.Дрангов, внучката на Баба Тонка . Още искаш ли ? Малко ли са ти убитите от безродниците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 11 месеца
До: Tikva007https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82_1953_%D0%B3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: Някъде нещо си чул, нещо си чел, но в общи линии си информиран за 3 от 10. За клакьорите не знам, аз мога да коментирам: убитите са няколко хиляди и са подробно описани. Приказки за фалити и стачки по време на национализация и колективизация са фейк. Поне 10 г. няма стачки никъде в следвоенна Европа и никъде не се говори за фалити. Тогава се е оцелявало ден за ден. За Горбачов какво да коментираме - той преди нас е унищожил собствената си страна. Доларите са били последна грижа. Погром
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 11 месеца
Тук писачите ги подбират из конкурсите Мис нещо си и Q+ съвместимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: Не ми се пише пак за това. Ето ти да четеш кавгата, ако искаш: *https://***.investor.bg/a/461-bloomberg-tv/372197-kosyo-stoychev-balgariya-pregovarya-za-novi-yadreni-moshtnosti-bez-da-znae-kak-shte-gi-polzva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 11 месеца
До: data: Никой не се е впускал в някакви псевдо-изследователски гърчове като теб. Спорът между мен е Търчилъжи беше, дали България е имала силна икономика между 1944 и 1989 г. Аз му посочих доказателства, че е имала в сравнение с преди този и след този период с оглед на построеното и постигнато във всички сфери. Твърденията ти за някакви периоди са талаш. Пропуснал си Хрушчов 1954-1964 г., в който се случват много неща. Сталин: Пълна електрификация на България - 1956 г. , Язовир Искър - 1956 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
Tikva007
преди 11 месеца
До: khao: Това в тема от 15.01.23 г., където си творил в твой стил и хората са те нарисували: *https://***.investor.bg/a/518-energetika/366434-termoyadreniyat-sintez-edna-ot-oblastite-v-koito-bez-rusiya-ne-mozhe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още