IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главнокомандващият руските сили в Украйна играе по нервите на Путин

Като "абсурдно и деструктивно" определи Зеленски поемането на председателството на СС на ООН от страна на Русия

08:43 | 02.04.23 г. 46
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Главнокомандващият руските сили в Украйна - ген. Валери Герасимов, пое специалната военна операция на руския президент Владимир Путин на 11 януари с обещанието за зимна офанзива, която да доведе до пълния контрол над Донбас. 80 дни по-късно изглежда опитите му са провал, пише британското Министерство на отбраната.

Русия постигна някои успехи - например превземането на Соледар, но те са ограничени и на цената на големи загуби, изтривайки предимствата, които даде частичната мобилизация през есента, пише институцията. При това развитие на нещата генералът е напът да прекрачи границите относно това как управляващите толерират провал, отбелязват още оттам.

Валери Герасимов е четвъртият главнокомандващ, който ръководи руските военни в Украйна от началото на пълномащабната война, започнала в края на февруари 2022 година. Преди него начело на военната операция в Украйна беше ген. Сергей Суровикин, който пое поста през октомври 2022 година. На него се приписва тактиката с масовите ракетни обстрели, които целят обектите на гражданската инфраструктура и основно - енергийните съоръжения на Украйна. 

При Суровикин Украйна успя да си върне почти пълния контрол над Харковска област и град Херсон - единственият областен център, който превзе Русия в рамките на пълномащабната война. 

Руските военни наблюдатели коментират, че Русия трябва да приключи операциите си при Авдиивка и Бахмут  и да се съсредоточи за очакваната контраофанзива на украинците, пише Института за изучаване на войната (ISW). Анализаторите цитират коментар на зам.-ръководителят на руската Национална гвардия (Росгвардия) в окупираната Донецка област Александър Ходаковски, според когото Русия трябва да премине към защитни действия. Ходаковски се позовава на коментар на Суровикини, но ISW не може да открие публично потвърждение на подобно твърдение. Подобен коментар и връщането на името на бившия командващ операцията в публичното пространство обаче може да означава, че Герасимов започва да губи доверието на Кремъл.

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН

Председателството на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия беше коментирано като "достойно за Деня на шегата" от Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел. В Twitter той коментира, че страната е постоянен член на Съвета, но непрекъснато нарушава правните рамки на ООН.

 

Украинският президент Володимир Зеленски пък отчете, че поемането на председателството на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия е "абсурдно и деструктивно". Според него това е доказателство за провала на подобни институции.

"Няма форма на терор, която все още да не е извършена от Русия", коментира украинският държавен глава в своето вечерно обръщение за 402-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Според него обаче това няма да попречи на реформата на глобалните институции. "Реформа, която очевидно е закъсняла, за да не може терористична държава, и всяка друга друга държава, която иска да бъде терорист, да унищожи света", добави Зеленски.

Принудително паспортизиране

Русия продължава принудителното паспортизиране в Запорожката област, пишат от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя профил във Facebook. Те дават за пример град Томак, където движението на жителите с украински паспорти е ограничено.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски отчете също така и насилствената депортация на деца в Русия и доклада по казуса, върху който работи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Зеленски коментира, че опитите за насилствена асимиация на украинци най-циничното и антихуманно действие на нашето време.  "Русия извършва това систематично и отчетно на държавно ниво. Отговорността за него ще бъде също системна", допълни той.

Неуспешни офанзивни действия на руснаците в района на Бахмут и Авдиивка

През изминалото денонощие украинските военни са отбълснали повече от 50 атаки в направленията Лиман, Бахмут, Авдиивка и Маринка, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в свояпрофил във Facebook. Оперативната обстановка не се променя съществено - тези региони остават с най-ожесточените боеве на фронтовата линия. В района на Бахмут имаше силни снеговалежи, които също забавят бойните действия.

Руснаците укрепват позициите си в Херсонска и Запорожка област и през 402-я ден от началото на войната не са извършвали активни действия, отчитат още от ВСУ. На 2 април Украйна отбелязва една година от деокупирането на Киевска и Черниговска област.

Украинските военни коментират още, че Беларус придоставя на Русия своето въздушно пространство и територии за извършване на атаки над Украйна, както и полигон за обучение на руските военни, но до този момент няма военни формирувания от Беларус, които участват във войната. В края на март Владимир Путин обяви в телевизионно интервю, че Русия ще разположи ядрено оръжие на територията на Беларус. Това беше осъдено то Запада като нарушение на договорите за неразпространение на ядреното оръжие.

След кратко мълчание беларуският президент Александър Лукашенко приветства коментара на своя руски колега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Tikva007 да бе няма как... щото такива лъжци като теб няма във всяко второ такси... или си мислиш че вадиш некви уникални лъжи ... от шкафа! :):):) въпреки че вече ми клониш към шизофрения... един мой съученик е преродения император Николай, мога да те запозная с него, че намерите много общи теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Ако те кефи да се излагаш, продължавай. Ако не, спри с Княжевско шосе, акациите и мизерията на соца, защото най-вероятно обитаваш жилище от соца, което нямаше да имаш, ако комунистите не бяха луднали да генерират от селяните граждани. На пък алтернативата ти е да пищеш за санитарен фаянс и перални, та ти си решавай. Когато нещо ти се върти в главата, няма как да му се опънеш. Ще чакаме да видим докъде ще те навърти из българските пътища. За сега само търчи-лъжи се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Няма как да знаеш дали съм излъгал. Можеш само да вярваш или не. И всеки избира в какво да вярва. Ти например си избрал да вярваш на екипа на Инвесстор и на такива нескопосани статии. Вярваш и на няколко клоуна, като писалия след теб Търчилъжи. Вярваш и на Баубау че е топ-юристка. Вярваш и, че руснаците вече от един месец не са в Украйна, но заради тази си вяра се сдоби с менстрруация и женско име. Лъжата и истината са двете страни на живота - всеки си избира откъде да го гледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007 Абе ей, тpoл вмирисан, тия лъжи, че дядо ти бил фабрикант ги дрънкай някъде другаде! Значи ти подкрепяш тези, дето са взели бизнеса и имотите на дядо ти, а него вероятно или са убили или са изселили по лагери? Или си лъжец ли си мазохист. Най-вероятно обикновен копейник, тpoлещ за стотинки и жалък лузър в реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... мyхлясало политкомисарче ... като виден наследник на фабриканти , я виж там в тефтерите и обясни на целокупното форумно събрание , защо е имало из цяла България насадени акациеви гори . за какво се е ползвала акациевата дървесина масово в у нас ?! щото ние преди '44 сме били , как го пишехте там из пленумите , аграрна изостанала държава ... :))) ... инфото ще фигурира във всеки разходен тефтер , всеки месец упоменато . не би трябвало да затрудни кореняк-наследник-фабрикант ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... мyхлясало политкомисарче ... това , че дядо ти е идвал да чисти септични ями в София , не те прави наследник на фабриканти ... :))) ... за човек претендиращ за всеобхватни исторически знания и кореняк , трябва да ги знаеш тези неща за Княжевското шосе , а не да ми цитираш първото дето излиза от гугъла за пътната мрежа в БГ от некъв партиен другар ... речи кога и къде за първи път в България е ползвана бетонна основа с нареден паваж отгоре ?! виж там в шкафа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 1 година
Профукаха мобилизацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: Tikva007 бааам как излъга с голямата секира, баси смешника тъъъп :))) викаш, ти си дърт буржоа с влечение към комунизма и русия... по темата, като го назначаваха тоя конь, от всички скапани копейки, ти въртеше опашка най много... сега ще видите кво ще стане, е видехме ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 17
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Пак търчи-лъжи. Не ми обяснявай точно ти и точно на мен какво е било преди 9.9.44, защото ти се прехранваш с троллене и си субпродукт на соца, а мен ме хранят рентите от фабриките и имотите на дядовците ми, единият случайно в Павлово. Капиш, тролльо? Не ме пращай в гугъл, където ти пасеш и добиваш знания си - аз имам един шкаф документи - архив и семейни снимки от първа ръка. Историята на България не започва с интернет, където всеки гллист като теб може да я създава според кефа си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 1 година
дааа, редно е късия да поведе ордата...както е казвал глууупака от коментар номер 4. пу знае всичко и може всичко... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още