IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И „неутрална“ Сърбия е доставила или ще доставя оръжие на Украйна*

Страната остава единствена сред 44-те европейски държави в отказа си да налага санкции срещу Русия

14:19 | 12.04.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
В Сърбия има сериозно проруско настроение. Снимка:  EPA/ANDREJ CUKIC
В Сърбия има сериозно проруско настроение. Снимка: EPA/ANDREJ CUKIC

Сърбия, единствената страна в Европа, която отказа да санкционира Русия за инвазията ѝ в Украйна, се е съгласила да достави оръжие на Киев или вече го е изпратила, става ясно от цитиран от Ройтерс секретен документ на Пентагона.

Документът, представляващ обобщение на отговорите на европейските правителства на молбите на Украйна за военно обучение и „смъртоносна помощ" или оръжия, е сред десетките секретни документи, публикувани онлайн през последните седмици в рамките на вероятно най-сериозното изтичане на американски тайни от години насам.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич нарече публикуваната информация "лъжа", целяща да въвлече Сърбия във войната. "Сърбия не е продавала, нито ще продава оръжия на украинската или руската страна, нито на страните около този конфликт", коментира той, цитиран от сръбското издание "Телеграф". Вучевич обаче признава, че Сърбия продава оръжия на трети страни, но отдалечени от този конфликт и теоретично е възможно сръбско оръжие да попадне на фронта, но Белград няма нищо общо с това.

Озаглавен „Европа|Реакция на продължаващия руско-украински конфликт", документът под формата на таблица изброява „оценените позиции" на 38 европейски правителства в отговор на исканията на Украйна за военна помощ.

Диаграмата показва, че Сърбия е отказала да предостави обучение на украинските сили, но се е ангажирала да изпрати смъртоносна помощ или вече я е предоставила. В нея също така се посочва, че Сърбия има политическа воля и военни способности да предостави оръжия на Украйна в бъдеще.

Документът е обозначен като секретен и носи кода NOFORN, което забранява разпространението му сред чуждестранни разузнавателни служби и военни. Има дата от 2 март и е подпечатан с печата на офиса на Обединения комитет на началник-щабовете. Ройтерс не е успяла да провери по независим начин автентичността на документа.

Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич и украинското посолство не са отговорили на молбата за коментар на Ройтерс.

Пентагонът също не е отговорил на въпросите на Ройтерс относно споменаването на Сърбия в документа и преди това отказа да коментира който и да е от изтеклите документи.

По-рано подобен документ разкри, че България е изразила през февруари готовност да предостави своите съветски изтребители МиГ-29 на Киев. Българското министерство на отбраната отрече информацията, но с формулировка, която дава възможност за тълкуване. 

Правителството на Вучич изповядва неутралитет във войната в Украйна въпреки дълбоките исторически, икономически и културни връзки на страната с Русия.

„Ако този документ е точен, той или показва двуличието на Вучич по отношение на Русия, или е подложен на огромен натиск от Вашингтон да достави оръжия на Украйна", казва Януш Бугайски, експерт по Източна Европа в Jamestown Foundation, институт за външна политика.

Министерството на правосъдието разследва изтичането на информация, а Пентагонът оценява щетите, нанесени на националната сигурност на САЩ.

В таблицата на Пентагона отговорите на молбите на Украйна за помощ са разделени на няколко категории: държави, които са поели ангажимент да предоставят обучение и смъртоносна помощ; държави, които вече са предоставили обучение, смъртоносна помощ или и двете; държави с военни способности и политическа воля „да предоставят смъртоносна помощ в бъдеще".

Австрия и Малта са единствените две държави, отбелязани с „не" във всички категории.

Разкриването на класацията се случва малко повече от месец, след като документи, публикувани в проруски канал в глобалното приложение за съобщения Telegram, уж показваха доставката от сръбски производител на оръжие на 122-милиметрови ракети земя-земя „Град“ за Киев през ноември. Документите включваха манифест на пратката и сертификат за краен потребител на украинското правителство.

През март Москва заяви, че е поискала от Белград официално обяснение за предполагаемите доставки, цитира държавната информационна агенция ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Протест срещу Прайда в Белград.  EPA/ANDREJ CUKIC Протест срещу Прайда в Белград. EPA/ANDREJ CUKIC

Производителят на оръжия Krusik Corp. от Валево отрича да е доставял ракети или други оръжия на Украйна. Вучич нарече твърденията „прословута лъжа".

„Не сме изнасяли никакви оръжия или боеприпаси за Русия или Украйна", заяви той по време на посещението си в Катар на 5 март. 

Ройтерс не успява да потвърди по независим начин автентичността на документацията за пратката, публикувана в Telegram.

От началото на войната през февруари миналата година Вучич се опитва да балансира между тесните връзки с Москва и целта си за присъединяване към Европейския съюз. 

Но Сърбия е единственият въздържател сред 44-те европейски държави в налагането на санкции срещу Русия.

* Информацията е допълнена с коментара на министъра на отбраната на Сърбия Милош Вучевич

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Хаха, на тpoловете капейници им изби пяна по зypлитe от яд :) Даже тролът с многото регистрации се е активизирал да слага минуси. ::)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 28
andy
преди 1 година
Бе цяла ЕУропа отива у ФАЩиcaния kepeч. Край на евтините ресурси и енергия. Садете банани другари нaглo-cakcoнци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 26
0pk
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка и какво, не е лъжа и там пише, че на украинците им е спукана работата, но ние американците сме длъжни да дадем всико от себе си за Украина? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 29
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Tikva007Kвичи, копейник, а така! Късай си ризата с крясъци "лъжаа" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 28
Tikva007
преди 1 година
*десетките секретни документи, публикувани онлайн през последните седмици в рамките на вероятно най-сериозното изтичане на американски тайни от години насам.* - Най-сериозната измама на американските служби от години насам. Анти-контра-ре-дезинформация. Опит да хлъзнат руснаците, но до тук само преброяване на аб далите в медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още