IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп съди бившия си адвокат за 500 млн. долара

Майкъл Коен e основен свидетел на обвинението срещу бившия президент 

09:28 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Тръмп (вляво) и бившият му адвокат Коен. Колаж: Bloomberg
Тръмп (вляво) и бившият му адвокат Коен. Колаж: Bloomberg

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съди бившия си адвокат Майкъл Коен на фона на правния хаос, в който самият милиардер изпадна. В гражданския иск, подаден в сряда в американския щат Флорида, Тръмп обвинява Коен, наред с други неща, че е нарушил правните си задължения спрямо него, съобщиха няколко американски медии.

Коен не е спазил споразумението за конфиденциалност с клиента си, тъй като е предал поверителна информация и е разпространил неистини. Това било направено „със злонамерени намерения и с изцяло користни цели". Тръмп иска от Коен 500 млн. долара като обезщетение за морални щети.

Коен е основният свидетел на обвинението срещу Тръмп във връзка с плащанията на „пари срещу мълчание", повдигнато миналата седмица в Ню Йорк. Коен, който сега е на 56 години, призна, че е платил 130 хил. долара под формата на „пари срещу мълчание" на порнозвездата Сторми Даниълс, за да ѝ попречи да говори за предполагаемата ѝ афера с Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г. В крайна сметка Коен беше осъден на три години затвор, но му беше позволено да изтърпи част от присъдата под домашен арест заради пандемията от коронавирус. Той също така се призна за виновен, че е излъгал пред Конгреса.

В продължение на повече от десетилетие адвокатът е работил за Тръмп и е бил централна фигура в няколко афери, свързани с републиканеца. Често е описван като „излъскващ имиджа“ на Тръмп - до момента, в който между двамата настъпи разрив. 

Адвокатите на Тръмп неведнъж са поставяли под въпрос достоверността на показанията на Коен. Те твърдят, че той вече е бил осъждан за измама и лъжа. Когато бившият президент се изправи пред съда, се очаква адвокатите му да се опитат да представят Коен като свидетел, на когото не може да се вярва и който се интересува единствено от отмъщение.

Тръмп отдавна съди своите адвокати, но резултатите от съдебните му дела във Флорида не са добри, коментира Bloomberg. Неговата жалба срещу конкурентката му на изборите през 2016 г. Хилари Клинтън и десетки други демократи, обвинявайки ги в заговор срещу него с фалшиви твърдения за заговор с Русия, беше отхвърлена от съдия, който наложи на бившия президент и неговия адвокат глоба от общо почти 1 млн. долара за предявяване на несериозни и неоснователни искове. Тръмп обжалва това решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още