IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще стимулира раждаемостта с политики за 25 млрд. долара

Правителството ще издаде облигации, за да компенсира първоначалния недостиг на финансиране, изтъква премиерът Фумио Кишида

10:02 | 02.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Япония заделя около 3,5 трлн. йени (25 млрд. долара) за политики, предназначени да подпомогнат намаляващата раждаемост, обяви премиерът Фумио Кишида, без да предоставя подробности относно начина на финансиране.

„Това ще изравни разходите на нашата страна за дете за домакинствата до нивото на Швеция“, което е едно от най-високите сред развитите икономики, изтъкна Кишида, цитиран от Bloomberg.

Премиерът предупреди, че демографската криза в страната заплашва да подкопае способността ѝ да функционира като общество. Той обеща редица мерки, без да уточнява откъде силно задлъжнялата страна ще намери пари за тях.

Министърът на финансите Шуничи Сузуки заяви пред журналисти в петък, че правителството не обмисля повишаване на данъка върху продажбите, за да финансира мерките и че Кишида не мисли за други данъчни увеличения.

Налагането на нови данъци би навредило на подкрепата на правителството на фона на спекулациите, че Кишида може да свика избори през следващите месеци. Въпреки че не е длъжен да провежда вот преди 2025 г., подновяването на мандата на Кишида би му помогнало да запази влиянието си над управляващата Либерално-демократическа партия преди вътрешнопартийните избори през 2024 г.

„Осигурявайки финансиране за политиките за раждаемост, ние не трябва да увреждаме икономиката или да намаляваме доходите на младите хора или на тези, които отглеждат деца“, каза Кишида. „Чрез реформиране на разходите и максимално използване на съществуващия бюджет, ние ще се стремим да не създаваме допълнителна реална тежест“, подчерта премиерът.

Той добави, че правителството ще издаде облигации, за да компенсира първоначалния недостиг на финансиране.

„Ще обсъдим спецификата на фискалните реформи към края на годината“, подчерта от своя страна Сузуки. Той допълни, че ще бъде създадена нова рамка за осигуряване на стабилно финансиране, без да навлиза в подробности.

„Ако мислите за провеждането на избори, не е моментът да говорите гласно за това кой каква тежест ще понесе“, посочва Масато Коике, икономист в Sompo Institute Plus.

Почти 30% от населението на Япония е на възраст от 65 и повече години. Миналата година броят на родените деца падна под 800 хил. за първи път от 1899 г.

Япония обяви в петък, че общият коефициент на плодовитост или средният брой деца, родени от една жена през живота ѝ, също е спаднал до най-ниското си ниво от 1,26 през 2022 г. Макар Южна Корея сега да отчита по-нисък коефициент на плодовитост, тенденцията в Япония датира от по-дълго, като населението на третата по големина икономика в света се свива от над десетилетие.

В резултат на тези тенденции проучване на независимия мозъчен тръст Recruit Works Institute, публикувано през март, установи, че Япония може да се сблъска с недостиг на повече от 11 милиона работници до 2040 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 10 месеца
Ще им отеснеят островите и на тях :}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
cyclop
преди 10 месеца
пратихме жените в офисите и сега олеле как да оправяме раждаемостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Mortagon
преди 10 месеца
При нас проблема започва още в 1960 (когато е родена майка ми), когато започва да спада темпа на нарастване и тенденцията не е променена до днес. Демографията, образованието и здравеопазването стоята в основата на всяка икономика. Предстои ни да го научим по трудния начин. След 10 години икономиката ни буквално ще спре ... https://***.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/118857-za-germanskiya-biznes-v-balgariya-ne-samo-nyama-spetsialisti-no-i-kadri-koito-da-rabotyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 10 месеца
От десетилетие намалявали и се притеснили, ние намаляваме от 3 десетелия + и на никой му не пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още