IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха нов договор за 7,2 млн. долара заради самолетите F-16

Парламентът ратифицира договор за изграждане на системи за сигурност на помещенията за самолетите

16:05 | 09.06.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Парламентът одобри договор за изграждане на системи за сигурност на помещения за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение за самолетите F-16. Помещението ще е разположено в авиобаза „Граф Игнатиево“ и ще струва 7,2 млн. долара.

Депутатите приеха на първо и на второ четене в едно заседание Законопроекта за ратифициране на международен договор „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret” за самолети F-16 Block 70“, съобщава БТА.

Договорът се сключва по условията на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ - FMS, а общата му стойност възлиза на над 7,2 млн. щатски долара. Предвидено е заплащането на дължимата сума да се извърши за период до пет години по определен график на плащанията в щатски долари.

Съгласно условията на подписаните и влезли в сила международни договори за придобиване на самолети F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка българската страна следва да спазва посочените в тях мерки за контрол, сигурност и отчетност на предоставените от САЩ отбранителни изделия, като разходите за изграждане на необходимата за целта инфраструктура са изцяло за сметка на България.

Договорът предвижда: доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на правителството на САЩ; проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване; услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада; консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета и използване на класифицирана информация.

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за изпълнение на определени инфраструктурни дейности в България и всяко забавяне ще доведе до невъзможност за приемане на самолетите на българска територия, се посочва в доклада на парламентарната комисия по отбрана.

След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи ще уведоми правителството на САЩ за изпълнение на националните процедури по влизане в сила на договора. Първото плащане от 162 хил. долара ще бъде през декември тази година. Последното е на 15 юни 2027 година.

"Още в началото коментирахме, че този договор е в ущърб на обществото. Сега САЩ иска от България 7,2 млн. долара, за да съхраняват тяхна техника. Няма нищо нелогично в това, тъй като всяка държава пази своите патенти. Но възниква големият въпрос. след като Пентагонът държи 1,3 млрд. долара на българските данъкоплатци, не е ли нахално да иска от България още 7 млн.", коментира Румен Гечев от БСП за България, цитиран от БНТ. Според Гечев поръчката на самолети за България ще се забави още.

Новият договор беше разкритикуван и от "Възраждане".

"Може да ни поискат повече пари, ако дойде някога, може да не дойде никога. Това е истината за договорите, които са сключени за F-16. Това не е договор, а писмо за оферта или приемане. Ако не приемем това нещо, няма да ни бъдат доставени самолети за милиарди, част от които сме платили авансово", каза Николай Дренчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... украинците скрап си имат , искат Ф16-ки ... :))) ... и май ще получат пълна ескадрила Ф/А18 Хорнет от Австралия ... там са се превъоръжили с Ф35 и тези са им излишни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 10 месеца
... и да даваме миговете на Украйна докато може да вземем нещо за тия бараки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 10 месеца
Нашите Фки са най-добрите в Света. Щото -ни***КОЙ не може да ги свали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
"Народ, който не храни своя армия, скоро ще храни чужда." Много млади англичани смятат, че Ватерло e хит на АББА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
ам те така де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още