IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки има какво да каже за Тръмп – освен световните лидери, които може пак да работят с него

Какво правят европейците, за да се подготвят за възможността, че Доналд Тръмп може да се върне в Белия дом?

13:18 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните дни на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. бившият председател на Европейския съвет и полски опозиционен лидер Доналд Туск вече не можеше да се сдържа: "Един Доналд е повече от достатъчно", написа той в Twitter. Когато Тръмп бе избран по-малко от седмица след това за президент на САЩ бе поставено неловко начало на това, което се оказа четири трудни години в трансатлантическите отношения, пише "Асошиейтед прес" в материал, цитиран от БТА.

Тъй като Тръмп стана сега първият бивш американски президент, срещу когото са повдигнати федерални обвинения, които могат да го вкарат в затвора, много европейци следят случая отблизо. Но едва ли някой от световните лидери напоследък е казал нещо за републиканския кандидат, който води надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, когото списание Foreign Policy обяви за "Дипломат на годината" през 2019 г. за това, че помогна на алианса да се ориентира в "несигурното бъдеще" през годините на Тръмп, демонстрира своите качества, когато го попитаха дали ще има втори мандат, като по-малко от три изречения му бяха необходими, за да промени темата на разговор и да насочи към телевизионния сериал "Короната".

Не става въпрос за това, че световната общественост не се интересува. Появата на Тръмп в съда грабна първите страници на вестниците и зае видно място във вечерните новинарски емисии в голяма част от Европа.

Дори в Нова Зеландия повечето "гледат цирка с Тръмп със същото чувство на ужас, но и на нездрав интерес, белязало последните му дни на поста" в началото на 2021 г., когато бе щурмът на Капитолия в САЩ, каза Дейвид Капи, преподавател по международни отношения в университета "Виктория" в Уелингтън.

Малко европейски лидери биха приветствали преизбирането на Тръмп. Неговата политика по отношение на климата, търговията и сигурността се сблъскват с европейските интереси и чувствителност, а мнозина се опасяват, че той ще оттегли твърдата подкрепа на САЩ за войната в Украйна.

"Целият свят има едни и същи опасения. Надяваме се, че изборите в САЩ ще донесат отново малко рационалност", заяви във вторник Жозе Пио Боржес, ръководител на Центъра за международни отношения, бразилски мозъчен тръст. "Не става въпрос, че много ценим Байдън, но не може да става сравнение", добави той.

В други части на света, където САЩ са възприемани като нещо по-далечно, като Китай и Индия например, на съдебния процес бе обърнато доста по-малко внимание.

И сега едно малцинство от световни лидери открито се радва на завръщането на Тръмп. В Унгария министър-председателят Виктор Орбан подкрепи Тръмп през 2016 г. и заяви, че войната в Украйна нямаше да я има, ако Тръмп все още бе президент. В речта си миналия месец той призова: "Върнете се, г-н президент! Направете Америка велика отново и ни донесете мир!"

Естеството на обвиненията срещу Тръмп, които се разглеждат сега, е от значение и за съюзническите лидери. Прокурорите твърдят, че той е проявил небрежност по отношение на класифицирана информация, включително по отношение на тайни, споделени от или за партньори от разузнаването.

"Ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, тогава абсолютно сигурно ще има определени правителства, които ще бъдат обезпокоени", каза Лесли Винджамури, директор на програмата "САЩ и Америки" в базирания в Лондон мозъчен тръст "Чатъм хаус". Тя добави, че сегашният случай е "много ясно доказателство за неговото желание да се заиграва бързо и свободно със секретни и строго секретни документи".

Със своите съюзници от НАТО, както и с Австралия и Нова Зеландия, САЩ имат гъста мрежа от споразумения за военно сътрудничество в областта на сигурността, при които секретността, надлежната проверка и доверието при обмена на информация от чувствително естество имат съществено значение.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп умишлено е запазил стотици класифицирани документи, след като е напуснал поста си през януари 2021 г., а след това ги е съхранявал в картонени кутии на места, включително в баня, бална зала и спалня. Документите са съдържали информация за ядрените програми, отбранителните и оръжейните способности на САЩ и на чужди правителства, както и "план за нападение" на Пентагона, пишат прокурорите.

"Това до такава степен надхвърля въображението на повечето хора, които работят в разузнаването, че човек първо има желание да се изсмее, но тук очевидно става дума за едно много тежко, много сериозно нещо", каза Винджамури пред Асошиейтед прес.

Самите правителства избягват да разглеждат такива деликатни въпроси, но е ясно, че повечето съюзници на САЩ, особено в Европа, приемат Байдън като най-добрата надежда за съживяване на старите съюзи и изграждане на сътрудничество за ограничаване на климатичните промени.

Нахлуването на Русия в Украйна създаде най-голямата криза в Европа от десетилетия насам и много европейски държави застанаха рамо до рамо с Байдън, за да се изправят срещу Путин и да наложат на Кремъл санкция след санкция.

Войната дори доведе до преоценка в някои страни, които някога бяха склонни да възприемат възгледа на Тръмп за света.

В Полша националистическото консервативно правителство не криеше възхищението си към Тръмп, когато той бе избран, и се съгласи с неговите виждания по въпроси, включващи противопоставяне на мащабната миграция, особено на мюсюлмани. През 2017 г. консервативният президент на Полша Анджей Дуда заяви, че ако САЩ направят своя база в Полша, тя ще се нарича "Форт Тръмп". По-късно Дуда бе един от последните световни лидери, които поздравиха Байдън след изборната му победа.

Но Дуда и други лидери са благодарни за уверенията, дадени от Байдън на Полша, и за двете му посещения във Варшава, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна.

Самата Украйна получи жизненоважна помощ от администрацията на президента Байдън, но не показва интерес да коментира политическия съперник на Байдън. Президентът Володимир Зеленски се опита да не взема страна по време на първата сага за импийчмънт на Тръмп, въпреки че играеше централна роля в нея, също както и сега той приветства мирния план на Китай за конфликта, въпреки широко разпространените схващания, че той облагодетелства Москва.

Но този път европейските лидери запазват за себе си своето мнение за Тръмп.

"Един от най-интересните въпроси например в Обединеното кралство, в цяла Европа и другаде, е: какво правят европейците, за да се подготвят за възможността, че Доналд Тръмп може да се върне в Белия дом? И мисля, че те не правят много в този момент", каза Винджамури.

Доналд Туск сега се кандидатира за изборите в Полша през есента. Като министър-председател последното нещо, което той би искал, е да търси повод за нова битка с другия Доналд.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още