IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън защити сравнението си на Си с диктатор

Китайският посланик в САЩ отправи официален протест срещу изявлението

10:20 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън се защити за това, че е нарекъл своя колега от Пекин Си Дзинпин диктатор. Коментарите му не са нещо, което би поправил особено, заяви Байдън в четвъртък, попитан за спора на пресконференция с индийския министър-председател Нарендра Моди. Но и добави, че не вярва, че спорът ще торпилира евентуален напредък в отношенията между Вашингтон и Пекин, предава Ройтерс. 

По-рано Китай подаде официален протест срещу изявлението на Байдън. Правителството и народът на Китай не приемат политически провокации срещу Си, заяви посланик Сие Фън пред висши служители на Белия дом и Държавния департамент. Той добави, че правителството на САЩ трябва да предприеме сериозни стъпки за отстраняване на негативните последици от изказването на Байдън или да понесе последствията, предава Ройтерс. 

Байдън бе сравнил Си с диктатор по време на събитие с донори на предизборната му кампания в Калифорния във вторник. По думите му Си е бил смутен от факта, че китайски шпионски балон е бил свален над САЩ и че той не е имал информация за това. „Това представлява голям срам за диктаторите, когато не знаят какво се е случило", каза Байдън. 

По-късно китайското посолство във Вашингтон отправи остра критика: „Като се имат предвид неотдавнашните безотговорни изявления за политическата система на Китай и неговия върховен лидер, може само да се съмняваме в искреността на американската страна“. Фактът, че сега Китай включи в престрелката и своето посолство, означава, че страната издига критиката на правителствено ниво. Преди това се беше изказал само говорителят на външното министерство на Пекин, който нарече сравнението абсурдно и безотговорно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още