IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво разговаряха дипломат номер едно на Пекин и Хенри Кисинджър?

Още по-невъзможно е да се правят опити за обкръжаване и възпиране на Китай, посочва Ван И

12:13 | 19.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хенри Кисинджър. Снимка: Bloomberg LP
Хенри Кисинджър. Снимка: Bloomberg LP

Най-високопоставеният китайски дипломат Ван И се срещна с бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър в Пекин, предаде БТА, като се позова на съобщение на китайското министерство на външните работи по Ройтерс.

По време на срещата Ван И е заявил на Кисинджър, че САЩ трябва да дефинират ясна позиция относно тайванските сепаратистки дейности, ако искрено искат да има стабилност в Тайванския проток.       

Ван И освен това е подчертал пред Кисинджър, че развитието на Китай следва една неизбежна логика и е невъзможно да се правят опити за трансформиране на тази страна. "Още по-невъзможно е да се правят опити за нейното обкръжаване и нейното възпиране", е допълнил той, цитиран от Франс прес.

Дипломат номер едно на Китай освен това приветства отношението, установено от неговата страна със стари приятели и благодари на Кисинджър за историческия му принос за размразяване на отношенията между Китай и САЩ.

"Политиката на Китай спрямо САЩ остава приемствена и следва ръководните фундаментални принципи, предложени от президента Си Дзинпин, а именно взаимно уважение, мирно съжителство и сътрудничество, при което и двете страни печелят", посочва Ван И.

"Тези три ръководни линии са от фундаментално значение и са дългосрочни. Те са също и добро средство за разбирателство между Китай и САЩ, две велики страни", допълва китайският дипломат.

"Американската политика към Китай има нужда от дипломатическа мъдрост като тази на Кисинджър и от политически кураж като този на Нискън", добави Ван И.

При президентството на Никсън Кисинджър беше съветник по националната сигурност и посети тайно Пекин през 1971 г., за да подготви установяването на дипломатически връзки между САЩ и Китай и да проправи пътя към историческата визита на Никсън в китайската столица на следващата година. До този момент Китай беше изолиран, но установяването на връзките с Вашингтон даде тласък на икономическия възход на азиатската страна, отбелязва Франс прес.

Лауреат на Нобеловата награда за мир, Кисинджър натрупа богатство от консултации на компании, инвестиращи в Китай. Той предупреждаваше неведнъж да не се втвърдява американската политика спрямо Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още