IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вечната война на презиращия Запада Владимир Путин

Войната обединява руснаците, но стига бойните действия да са далеч от безгрижието на Москва и Санкт Петербург

11:15 | 07.08.23 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Репресии срещу свободата на словото

За да стигнеш до офиса на Дмитрий Муратов, редактор на забраненото издание "Новая газета", минаваш покрай бюрото на Анна Политковская, която беше убита през 2006 година, след като пише репортажи за репресии срещу правата на човека в Чечения, разказва още Роджър Коен. На масата още стоят пишещата ѝ машина, очилата и записки. Още шестима журналисти от изданието са убити от 2000 година насам.

"Новая газета" беше забранена още в началото на войната в Украйна и в момента се издава в Рига. Нейният редактор - 61-годишният Муратов, носител на Нобелова награда, с тъга се връща към времето на перестройката и Михаил Горбачов. "Той беше фермер и ценеше живота. Днес в нашата страна смъртта е по-важна от живота", коментира той пред NYT.

В затвора са редица критици на властта - Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, режисьорът Евгения Беркович и т.н. Заради репресиите реално никой не знае какво мислят руснаците за Путин, макар че всички смятат, че старото поколение го приема с почти религиозна страст.

Знае се и че 1 млн. младежи са избягали от Русия. Според Муратов те не искат да убиват или да бъдат убити и смятат, че славата се постига чрез изкуство или интелект.

Путин презира Запада

През годините Путин започна да презира истински Запада, разказва Муратов. В Москва идваха много политици и сутрин те посещаваха гроба на Анна Политковская, говореха с представители на гражданското общество, защитници на човешките права, а след това идваха в Кремъл и подписваха договори за доставка на природен газ и петрол.

След края на мандатата им с радост приемаха парите на Кремъл, участвайки в управлението на държавни компании - например бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер или френския премиер Франсоа Фийон. Това създаде усещането в руския президент, че всички коментари за ценности са просто празни приказки.

Така войната в Украйна просто се превръща в цивилизационна война срещу Запада. Според Сергей Наришкин, директор на службата за външно разузнаване на Русия, НАТО, ЕС и САЩ са източник на "надигащ се сатанизъм".

От нападение срещу Украйна войната стана защита срещу разпада, идващ от Запада, допълва още NYT.

В момента няма основа за споразумение за войната в Украйна, допълва и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Ще продължим операцията в обозримо бъдеще", категоричен е той пред Роджър Коен. "Нашите президентски избори не са истинска демокрация, а скъпа бюрокрация - Путин ще бъде преизбран през следващата година с повече от 90% от гласовете", убеден е той.

След публикацията на материала в NYT Песков заяви, че не е казвал подобно нещо. Пред ТАСС той потвърди, че е разговарял с Роджър Коен и е коментирал президентските избори, но с думите: "Консолидацията на обществото около личността на президента е абсолютно безпрецедентна, и още сега мога да кажа, че ако бъде номиниран, той ще бъде преизбран с огромно мнозинство, а изборите - чисто теоретично, са само излишен разход".

Говорителят на Кремъл е коментирал още, че по думите на Владимир Путин пред Федералното събрание "избори трябва да има задължително, защото това е изискване на демокрацията".

Руски коментатори потвърждават популярността на Владимир Путин в Русия. Единственият път, когато имаше колебания, беше миналия септември, когато беше обявена мобилизация - изведнъж всички разбраха, че има война, казва ръководителят на център "Левада" Денис Волков. Тогава одобрението се срина - от 80% до 50%. Сега отново се върна до 80 на сто.

Дисидентите не са оптимисти

В началото на войната Олег Орлов застана на Червения площад с плакат: "1945 година: Страната спечели срещу фашизма. 2022 година: Страната, в която спечели фашизма". 70-годишният Орлов е обвиняем за опит за публично дискредитиране на руските военни и го грози 3-годишна присъда.

Според него има два варианта за бъдещето на Русия - някак Путин да бъде отстранен и да започнат реформи - както по времето на Хрушчов след Сталин. "Вторият вариант е по-реалистичен - режимът му остава на власт и Русия бавно умира", казва Орлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 5
wart
преди 9 месеца
Тая братоубийствена е война където се пролива братска кръв вие престъпни цивилизовани убийци и престъпници, колонизатори я разпалихте. Още далечната 1998-1999 година в Чечня-Грозни и в 2004 с Грузия пак вие бяхте организатори както и сегашната. Иначе сте не вини и лошият Путин внезапно , напада нищо не виновна Украйна ? Ти лицемер долен нищожен нима не знаеш,че границите на НАТО бяха в Германия- Александърплац а сега са Руските граници и пак те са виновни. паси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 5
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Не ти трябват аргументи, за да го дудучиш сопполив. Аз не споря с вас, а ви сипвам и вие гълтате и се окуражавате един друг като уплашени съпрузи пред разгонен лош съсед с голям шпек. Аргументите ви са джаф-джаф и баф-баф. Дръжте се една за друга и лайте, соросоглави мъсстии! Джафкай, Мимо, а аз ще ти кажа, когато се почувствам раздразнен и зациклил, какво да направиш, за да се изложа съвсем. Сега лай, за да се разпени още материала и да ми излезе и от това, дето ти е в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 тоу винаги няма аргумент... я ще излъже нещо, я ще си измисли... но виж как се дразни и излага....пянате вече излиза от ушите му и зацикли брутално... обичам да се гавря с тая мъжка проститууутка и това заслужава тоя безполезник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: А с теб имам друга работа - от малък не харесвам полит-натегачите - все *** с блеснал поглед и очи, вперени в светлото бъдеще. Като те чета и пред очите ми е последният ми комсомолски секретар от университета. Вие при всяка политическа система сте вредни и опасни, защото никога не правите нещо сами за себе си и да носите лична отговорност. Трябва ви колектив. Винаги говорите в първи род, множествено число и искате от другите да свършат работа, която да отчетете. Коммундета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Ха тъй - кажи му да не се заглежда по чужди мъже и да не се занимава с мен, защото с цялото си кръшно тяло и блатен дунавски мозък едва ми стига до едноокия. Цялото му перчене да ни *сипва* вече ще завършва с гълтане от негова страна - ще гълта и свое и чуждо, докато почне да връща, и пак отначало. Половин година загубих да се мъча да говоря с това говведдо по човешки, а той да ми *сипва*. Сега ще си изгълта всичко обратно с бонус. Добре го съветваш да не ми влиза, а да бяга далече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 3
Алехандро
преди 9 месеца
путин се доказа като най-комплексираният запъртък в света! И, най-страхливият! А, и най-преследваният!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: khao ... когато няма аргументи омазва форума с вулгаризми ... не му влизай в обувките , скaпанякa това търси ... :))) ... това им е нивото на школата при решетников/кутев/костадинов ... а при него понякога се получава и застъпване , когато са му олабили халката , и тогава вече е недостижим в опръскването ... обикновен червен съeдинител ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Мда, pycopoбчетата кви.чат на умряло и пръскат кариесни зловонни плюнки около тях. Безценно :))) Значи всичко върви на добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 13
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Дори и ти не можеш да уцелиш с уста и изядеш всички говвннаа, които привличаш с енергията си. Аз се опитвам да ти ги мятам в лицето, но ти се стремиш да изядеш всички говвнаа на земята и ще ти се налага понякога да си ги облизваш и от подметката. Наздраве! Остави малко и за жената - все пак носи твоя плод - да свикват още от утробата на тати със занаята и менюто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 даааа ... душата, мозъка и гооовната при теб са едно и също кафево нещо ! ... извинявай, но пак залепна на подметката ми, тоше... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още