IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вечната война на презиращия Запада Владимир Путин

Войната обединява руснаците, но стига бойните действия да са далеч от безгрижието на Москва и Санкт Петербург

11:15 | 07.08.23 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Репресии срещу свободата на словото

За да стигнеш до офиса на Дмитрий Муратов, редактор на забраненото издание "Новая газета", минаваш покрай бюрото на Анна Политковская, която беше убита през 2006 година, след като пише репортажи за репресии срещу правата на човека в Чечения, разказва още Роджър Коен. На масата още стоят пишещата ѝ машина, очилата и записки. Още шестима журналисти от изданието са убити от 2000 година насам.

"Новая газета" беше забранена още в началото на войната в Украйна и в момента се издава в Рига. Нейният редактор - 61-годишният Муратов, носител на Нобелова награда, с тъга се връща към времето на перестройката и Михаил Горбачов. "Той беше фермер и ценеше живота. Днес в нашата страна смъртта е по-важна от живота", коментира той пред NYT.

В затвора са редица критици на властта - Алексей Навални, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, режисьорът Евгения Беркович и т.н. Заради репресиите реално никой не знае какво мислят руснаците за Путин, макар че всички смятат, че старото поколение го приема с почти религиозна страст.

Знае се и че 1 млн. младежи са избягали от Русия. Според Муратов те не искат да убиват или да бъдат убити и смятат, че славата се постига чрез изкуство или интелект.

Путин презира Запада

През годините Путин започна да презира истински Запада, разказва Муратов. В Москва идваха много политици и сутрин те посещаваха гроба на Анна Политковская, говореха с представители на гражданското общество, защитници на човешките права, а след това идваха в Кремъл и подписваха договори за доставка на природен газ и петрол.

След края на мандатата им с радост приемаха парите на Кремъл, участвайки в управлението на държавни компании - например бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер или френския премиер Франсоа Фийон. Това създаде усещането в руския президент, че всички коментари за ценности са просто празни приказки.

Така войната в Украйна просто се превръща в цивилизационна война срещу Запада. Според Сергей Наришкин, директор на службата за външно разузнаване на Русия, НАТО, ЕС и САЩ са източник на "надигащ се сатанизъм".

От нападение срещу Украйна войната стана защита срещу разпада, идващ от Запада, допълва още NYT.

В момента няма основа за споразумение за войната в Украйна, допълва и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Ще продължим операцията в обозримо бъдеще", категоричен е той пред Роджър Коен. "Нашите президентски избори не са истинска демокрация, а скъпа бюрокрация - Путин ще бъде преизбран през следващата година с повече от 90% от гласовете", убеден е той.

След публикацията на материала в NYT Песков заяви, че не е казвал подобно нещо. Пред ТАСС той потвърди, че е разговарял с Роджър Коен и е коментирал президентските избори, но с думите: "Консолидацията на обществото около личността на президента е абсолютно безпрецедентна, и още сега мога да кажа, че ако бъде номиниран, той ще бъде преизбран с огромно мнозинство, а изборите - чисто теоретично, са само излишен разход".

Говорителят на Кремъл е коментирал още, че по думите на Владимир Путин пред Федералното събрание "избори трябва да има задължително, защото това е изискване на демокрацията".

Руски коментатори потвърждават популярността на Владимир Путин в Русия. Единственият път, когато имаше колебания, беше миналия септември, когато беше обявена мобилизация - изведнъж всички разбраха, че има война, казва ръководителят на център "Левада" Денис Волков. Тогава одобрението се срина - от 80% до 50%. Сега отново се върна до 80 на сто.

Дисидентите не са оптимисти

В началото на войната Олег Орлов застана на Червения площад с плакат: "1945 година: Страната спечели срещу фашизма. 2022 година: Страната, в която спечели фашизма". 70-годишният Орлов е обвиняем за опит за публично дискредитиране на руските военни и го грози 3-годишна присъда.

Според него има два варианта за бъдещето на Русия - някак Путин да бъде отстранен и да започнат реформи - както по времето на Хрушчов след Сталин. "Вторият вариант е по-реалистичен - режимът му остава на власт и Русия бавно умира", казва Орлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 10
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007, Фекален, много добре си запознат за ггейй посещенията по дайтовете, вече съмненията ни за твоята ориентация са напълно ясни - евроатлантически, като на Кокорчо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Така, така! Дръж следата! По душата, по вонята, по говвнната - ти няма да пропуснеш! Затова си произведен - щатен гговвнояд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 нема леко клошар... не е риба, продължавай! ... иначе лесен си за следене, както всичко друго!... вонята от душата те издава! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Ей сега отивам да видя статистиката, а ти ме чакай тук спокойно, не се напрягай, да не изтърсиш близнаците на Мима в петия месец. Нали тях ги чакате? Помоли колежката с ватените гащщи и ушаннката в адвокатската вваггинна да постои при теб, докато проверя статистиката и веднага ще ти отговоря - днес съм айляк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 13
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Ох! По-полека мааа, паррцалл! За малко да ми го отхапеш! Или получаваш два кокала за престараване? Иначе добре ме следваш, не ме пропускаш и за миг! Добро кучче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... виж статистиката на посещенията по държави в някой популярни ппооррнноо портали ... познай в ггеейй секцията от коя държава имат най-много посещения ... нали знаеш кой най-много вика против ггееююввееттее ... :))) ... и туканка сте така , най-големите съeдинители сте най-върлите антигeюве ... !! ... смyкач нефелен ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 Логорейчик, пак ли записаните глупости, бе? Амтихристиянство има точно в пPaccия, където поповете ръсят с китки оръдия и ракети, обстрелващи цивилни, където главния поп обещава "амнистия" ако те застрелят във войната на Пyт-кин точно както мюсли-екстремистите обещават?? Белия свят затова е бял - има място и уважение за всички, стига са спазват правилата, а руската *** е някаква гнойна комбинация от феодализъм, мутрящина, кагебизъм, корупция и алкохолизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... смученето на гъсс е твой патент , може и друго да лигавиш , така поне се фалиш нефелен ... знаеш ли как се напуска мupизливата 1/8 от земната суша ?! минфин ти оценява бизнеса на 50% под пазарната стойност (петдесет % нефелен) и дължиш авансово 10% данък напускане ... това е официално нефелен , гласуваха го със закон и зануленият има указ ... виж кои са купувачите на напусналите фирми , основно от кръжеца на кремълският детеубиец ... та с ослушването лекинко !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ако господаря ти и кликата му презираха Запада нямаше да изпращат децата си там, глууупако! Нямаше да тънат в лукс от западни стоки докато руския мужик тъне в мизерия и бедност и тнт... Цялата работа е зада заграби повече земя късия психопат, а пропагандата която идентифицира запада с ЛГБТ е за консумация на латентни геюве като теб!.... само ти и останалите копейки говорите за обратни и никой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 18
Tikva007
преди 10 месеца
Ако западът се идентифицира с ЛГБТ, антихристиянство, зелената суицидна талибанщина и неокомунистически реформизъм, то презрение към него изпитва далеч не само Путин. Към такъв *запад* презрение изпитват и доста източни, южни и западни политици. Иначе, фактът, че вече две години все още хиляди западни компании под зверски санкции се ослушват и не напускат Русия, говори повече за отношението на Путин към запада, отколкото подобни маллоумни статии, изсмукани от нечий гъсс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още