IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година на изборите, или защо в ЕС няма „демократичен дефицит“

Това клише остава странно незасегнато от многото промени в начина, по който съюзът действително се управлява

07:43 | 16.08.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много животни спят зимен сън. Политиците в Европа спят летен: през август активността в Брюксел и много столици в Европейския съюз (ЕС) спада до ниво, което едва поддържа политическия живот. Но както и в животинското царство, целта е да съберат сили за това, което ще бъде изтощителна политическа година, пише европейският икономически коментатор на Financial Times Мартин Сандбу.

Това е последната лятна ваканция преди изборите за Европейски парламент следващия юни. Това оставя малко време преди недовършената политическа дейност да бъде превзета от предизборната кампания. Паневропейските политически групировки и техните членове в лицето на националните партии вече са заети с позиционирането за извличане на максимално предимство.

Относителното представяне на партийните групи на европейските избори ще повлияе на състава на следващата Европейска комисия и на силата на различните страни в политическите битки, които ще се водят през следващия петгодишен цикъл. Започваме да виждаме възможните последствия.

Например, дясноцентристите тестват водите за сближаване с нативистката/националистическата десница, която в процеса се представя като разумна спирачка на зеления индустриален преход, който много от нейните предполагаеми гласоподаватели смятат, че върви твърде бързо или струва твърде скъпо. Междувременно ръстът в гласовете, постигнати от Зелените на предишните европейски избори, изглежда ще бъде загубен.

След това предстоят национални избори. Словаците избират своя нов парламент през септември, поляците - през октомври, а нидерландците - през ноември. Националните избори са може би дори по-важни от Европейския парламент за определяне на политиката на ЕС. Те определят състава на Европейския съвет, където националните правителства постигат трудни компромиси относно общата политика.

Така че, когато политическият облик на националните правителства се промени, ориентацията на „супертанкера“ на ЕС, който определя политиките, също може да се промени. През изминалата година Швеция и Финландия замениха лявоцентристки с дясноцентристки коалиции. Изборите в Испания през юли бяха нееднозначни, но подобна промяна - или нови избори - не може да бъдат изключени.

Отделните държави също така могат да имат огромно значение за определени области на политиката. Изборите в Полша ще бъдат сблъсък относно отношенията на страната с Европа, върховенството на закона и либерализма. Словакия пък е едно от най-слабите звена на блока в единната му позиция срещу Русия.

Нидерландия обикновено има по-голяма политическа тежест, отколкото заслужава, но влиянието ѝ след оттеглянето на Марк Рюте, един от най-дълго управлявалите национални лидери в Европа, може само да се гадае.

Вземете реформата на правилата на ЕС, управляващи публичните финанси: компромисен подход от Нидерландия и Испания миналата година установи вероятно трудната зона за преговори. Но докато преговорите приключат, двойките премиери и финансови министри, които изработиха подхода, може да ги няма.

Няма нужда да се споменава, че всички тези избори имат значение за това накъде се е запътила Европа. Процесът е хаотичен, разбира се, поради безбройните начини, по които предпочитанията на избирателите в застъпващи се изборни цикли влияят върху резултатите от политиката. Много хора разглеждат тази сложна мрежа от многослойни изборни състезания и стигат до заключението, че ЕС страда от твърде малко демокрация.

Оплакването за „дефицит на демокрация“ е старо, но остава странно незасегнато от многото промени в начина, по който ЕС действително се управлява. То оцеля след преминаването към преки избори за Европейски парламент, доказаната способност на този орган да отхвърля кандидати за еврокомисари или да острани цяла комисия, по-честото гласуване с мнозинство в съвета и въвеждането на граждански инициативи на ниво ЕС. Сякаш тези, които хленчат за демократичния дефицит, не се интересуват много от това как наистина работи ЕС.

Това не означава, че нещата не могат да бъдат по-добре. Ниската избирателна активност на европейските избори е сигнал, че в някои държави избирателите се чувстват отчуждени от демократичния процес. Но избирателната активност се покачва, докато демокрацията в ЕС работи и чрез съвета, подкрепена от значителни нива на участие в националните гласувания.

По-дълбоко възражение е, че не може да има достатъчна демокрация, докато няма „демос“, т.е. самоопределящи се европейци. Но този аргумент би означавал, че никога не може да има съгласувано международно решение, което да е демократично. Обърнете въпроса и се запитайте как би могло да изглежда в реалния свят демократичното вземане на решения в много страни. Всеки отговор би бил разпознаваемо свързан с устройството на ЕС.

Така че починете си този август и се пригответе да се насладите на великолепната бъркотия на действително съществуващата трансгранична демокрация, завършва Сандбу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Пак се накатерихте една връз друга и пак до пурра ми стигнахте. Хайде сега, лаппайте и да се сменяте коя отдолу, коя отгоре - да няма ощетени! Нали сте либерални европейки - равенството при достъпа до блага е важно да се спазва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 ахъю, никок не се обажда, всички са на физическо при теб :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
До: khao ... таман го фащаш тиквеника нефелен , прави сутрешната гимнастика с пожарни кранове , мостове и мотоциклети , и трупа трафик с минуси на враговете и плюсове на него си ... :))) ... лекинко е суетен като заседне пред клавиатурата недъгавия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Ями ями. Нахраних ли те пак? Знаеш откъде. Готов ли си вече за трудови телефонни подвизи, или клиентите са във ваканция и ползват физически услуги? Хапвай, пиле, яж, докато не съм излязъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 или да е бил в партийната школа, виж как ти как имаш "познания' по всичко макар и с пети клас? ::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: Repoman: Това ти е проблемът, че си учил само едно нещо в един университет. Ако беше учил като трролла отдолу в интернет и видеоигри, щеше да имаш експертни познания не само по икономика, финанси и пазари, но и по енергетика, военно дело и оръжейни системи, високи технологии, машиностроене и транспорт, космически изследвания и авиация, медицина, фармация и научни изследвания, строителство и инфраструктура, политика - вътрешна и международна, история и антропология. Само му подай тема и учи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: Repoman ... различни хора , различно определят , знам ли ... някъде говорят за 50% инфлация на месец (ти пишеш за 19% на година) , липса на основни стоки по магазините (например не виждам навсякъде любимите ми ябълки фуджи) , социални безредици (предполагам се визират 3 празни палатки пред един паметник в София) ... вероятно си прав , кой съм аз с основно образование да оспорвам авторитетите ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Repoman
преди 8 месеца
До: zelka007, определението за галопиращша инфлация на което са ме учили в университета беше такава над 10% годишно, т.е. двуцифрена. Все ни облъчваха как през 90-те години било така в България. Сега обаче явно не е много политкоректно да се използва този термин, нищо че е точен. По спомен България стигна някъде до 18-19% годишна инфлация последните 2-3г., нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
До: Repoman ... инфлацията галопира на други места из света , тук е от умерена до никаква ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Repoman
преди 8 месеца
Изборите са важни, защото следващата европетилетка ще е решаваща. През следващата петилетка ЕС ще трябва да промени разюзданата парична политика и ще трябва да върви към балансирани бюджети. А това няма да е лесно, след като вече 2-3 петилетки се харчеше много повече отколкото се събираше. Реално, проблемът е в това че дойде галопиращата инфлация, което не се харесва на народонаселението из целия ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още