IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков след наводнението в Царево: Имаме системен проблем с превенцията

Евентуално увеличение на пенсиите през 2024 г. ще бъде обвързано с икономическите показатели у нас, каза премиерът

11:35 | 10.09.23 г.
Премиерът Николай Денков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Премиерът Николай Денков. Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

Имаме системен проблем с превенцията, каза пред Нова телевизия министър-председателят Николай Денков по повод наводнението в Царево.

Попитан за оценка за справяне със ситуацията в града и околностите, Денков посочи, че оценките трябва да ги слагат хората, когато става дума за политици. Но, ако трябва да преценя къде се намираме в такива трудни ситуации, по отношение на реакцията в Царево - бързина на реакцията, координация между институциите, помагане на хората, които трябваше веднага да бъдат изведени от опасните места, след това хората от социална политика, които тръгнаха да обикалят по къщи - всичко това стана по най-добрия възможен начин в тази трудна ситуация, добави той.

По думите му там оценката е висока, но по отношение на всичко останало - как е била подготвена държавата, превенцията, това, което се вижда сега в Карлово и какво се прави, след като мине събитието - там има много големи проблеми, коментира Денков.

Според Денков имаме два системни проблема. Единият е превенцията спрямо подготовката за евентуално бедствие - да бъдем възможно най-добре подготвени, посочи Денков. Той даде пример за 360 участъка, с които още миналата година служебният министър на околната среда и водите е казал, че има проблем и трябва да се търси решение. Отпуснати са средства, които са отишли в над 90 обекта, от които само десет са били обектите, посочени като проблемни от служебния министър, добави Денков.

Той заяви, че се опасява, че трябва да има промяна, за да не се повтори ситуацията с подпомагането в Карлово - когато бъдат прехвърлени пари към общините и хората казват, че не се решават проблемите, обясни той. По неговите думи държавата трябва да остане до общините и да ги контролира по-добре.

По отношение на пенсиите Денков заяви, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и евентуално увеличение през 2024 г. ще бъде обвързано с икономическите показатели у нас. Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. 

„Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят. Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Премиерът призна, че няма гаранция, че страната ни ще бъде приета в Шенген до октомври. Надеждата е това да стане най-късно през декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още