IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри предложение за закупуване на нови бойни машини Stryker

Решението е факт, след като в началото на септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на България на 183 превозни средства

23:03 | 21.09.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На днешно неприсъствено заседание правителството одобри Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини Stryker за Сухопътните войски, посочват от правителствената пресслужба.

Решението е факт, след като в началото на септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на България на 183 превозни средства от фамилията Stryker на приблизителна цена от 1,5 млрд. долара.

Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната.

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада", посочват още от пресцентъра на Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 8 месеца
*Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на България на 183 превозни средства от фамилията Stryker на приблизителна цена от 1,5 млрд. долара.* - Същата схема, като с *потенциалната продажба* на Ф16 - парите *кинетично* напред в САЩ, да работят за американската икономика, че е в тежък момент, а страйкърите - *потинциално* някъде в бъдещето - ще видим кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 8 месеца
Заради колебливата позиция на Германия във войната на Украйна у нас върви усърдно обвързване със САЩ по почина на Полша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
zelka007
преди 8 месеца
ако не друго , то поне ударно ще се превъоръжим за 10г ... :))) ... друзята-нативаксъре е редно да се включат с някой и друг вопъл ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още