IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как британските лейбъристи влязоха в любовна игра с бизнеса

Сегашното ръководство се стремят да спечелят доверието на бизнес общността, чиято подкрепа беше ключова за Тони Блеър

08:31 | 29.09.23 г.
Кийр Стармър. Снимка: Bloomberg
Кийр Стармър. Снимка: Bloomberg

Преди осем години канцлерът в сянка на Лейбъристката партия Джон Макдонъл размаха "Малката червена книга" на Мао Дзедун в парламента. Докато партията се подготвя за кампания преди парламентарните избори в страната, която според социологическите проучвания ще спечели, висшият ѝ екип днес предпочита много различни асоциации спрямо тази за китайския комунистически лидер, пише Bloomberg.

Goldman Sachs Group, Barclays Group, Vodafone Group и Google са сред големите корпоративни имена, които ще участват в конференцията на лейбъристите в Ливърпул следващия месец, където гласът на частния капитал – Британската асоциация за частен капитал и рисков капитал (British Private Equity and Venture Capital Association) – също плаща, за да организира събитие.

След гамбита с Мао на Макдонъл, който предизвика обратен ефект сред смях в Камарата на общините, лейбъристите започнаха ново пътешествие. Целта е да ги приемет сериозно, след като гласоподаватели, невзели решение за кой ще гласуват, бяха отблъснати от Макдонъл и също толкова левия Джеръми Корбин, които доведоха партията до огромна загуба на последните парламентарни избори през 2019 г.

Сегашното ръководство – Кийр Стармър и финансовият министър в сянка Рейчъл Рийвс – също се стремят да спечелят доверието на бизнес общността, чиято подкрепа беше ключова за Тони Блеър преди неговата убедителна победа през 1997 г. Рийвс е бивш икономист от Английската централна банка, която е работила и за търговска банка. Въпреки че шефовете на компании може да не са развълнувани от перспективата за по-високи данъци и повече регулации, мнозина са склонни да подкрепят победител и все повече се смята, че лейбъристкото правителство би предоставило нови възможности.

Обичайно е бизнесът да посещава партийни конференции, но очакванията са нивото на ангажираност в Ливърпул да бъде значително по-високо, отколкото през годините на Корбин. Това е първият път, когато Goldman плаща, за да спонсорира събитие на конференцията, което американската банка прави чрез програмата на Goldman Sachs 10 000 Small Businesses.

Това е и първият път, когато големи компании от Обединеното кралство като Phoenix Group Holdings и Ovo Energy са спонсорирали събития на конференцията на лейбъристите.

Бях пламенен консерватор

Един поддръжник на новата посока на лейбъристите е Гарет Куори, британски бизнесмен, който е направил състояние с набиране на персонал в юридическия сектор, включително в създадения от него бизнес, SSQ.

„Бях пламенен тори. Маргарет Тачър предизвика касапница, но много от промените бяха за доброто на страната“, каза Куори в интервю. Той дарява 75 хил. паунда на консерваторите през годините, но това спира, когато Борис Джонсън става министър-председател.

Миналата година Куори се обръща към лейбъристите и сега със съпругата си дарява 200 хил. паунда в подкрепа на Стармър, който според него е „уравновесен“ и „склонен да бъде твърд“.

Останалата част от материала можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още