IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Михайлов: Необходим е механизъм за предпазване на инвестиционната среда у нас

Конституционните промени са неизбежни, за да дадат позитивен сигнал на инвеститорите, каза директорът на Американската търговска камара в България

16:30 | 05.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Конституционните промени са вече неизбежни. Те ще дадат този сигнал, който инвеститорите гледат внимателно, за да разберат България в каква посока иска да продължи. Това каза Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, в предаването „Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му върховенството на закона е от ключово значение за добрия инвестиционен климат, като на преден план стои темата за „непрозрачните и манипулируеми“ процедури за обществени поръчки, неефективността на съдебната система, в която делата се „проточват до безкрайност“. Друг важен въпрос касае защитата на интелектуалната собственост, за която не се говори, но проблемът стои със същата острота от години.

„Важна тема, по която виждаме движение в България, е приемането на законодателство за инвестиционния скрининг. Това е много деликатна тема. Трябва да станем, като страна и като бизнес среда, много чувствителни към това какви инвеститори приемаме – всички или тези с правилните капитали“, каза гостът. Той добави, че България е една от малкото страни, които нямат такъв механизъм – за предпазване на инвестиционната среда. 

По думите на Михайлов Търговският закон със сигурност вече не е адекватен на нашата среда и трябва да се промени. Той добави, че вече се формира и консенсус за промяна и на Кодекса на труда.  

Основните притесненията на американските инвеститори в България са за евроатлантическата ориентация на страната. „Говорим за мениджъри и собственици на компании, за които е важно България да не променя своята посока на развитие. Предвидимостта и диалогът с институциите продължава да бъде необходим, а към момента климатът и комуникацията с правителството са на по-добро ниво“, коментира гостът.

Американската търговска камара в момента обединява 330 компании, като една трета са чисто американски фирми, а има и със смесена собственост, каза Михайлов като добави, че всички тези представители на бизнеса са се притеснявали за „посоката, в която се движеше България в последно време“. 

„Създаваше се със сигурност дискомфорт, защото имаше неопределеност какъв път ще избере България - ще бъде ли достатъчно надежден съюзник на ЕС, на НАТО, какви послания изпраща по темата Украйна. Всичко това със сигурност се гледа извън България - какъв ще бъде икономическият профил на страната, как ще се развива оттук нататък“, уточни събеседникът.

По темата за въглищните мини в България гостът каза, че трансформацията в енергетиката е нещо, което трябва да се случи и част от нея са въглищните централи.

„Енергийният микс включва, както възобновяеми енергийни източници като част от българската енергетика, така и въглищните централи, до момента, в който те могат да работят. Все пак ние като страна сме поели ангажимент. Трансформацията на региона стои като въпрос от много време“, каза Михайлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още