IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Джордан не успя да спечели председателския пост в Конгреса

22 представители на Републиканската партия не пожелаха да го подкрепят

23:12 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Републиканецът Джим Джордан загуби и второто гласуване за председател на САЩ, което застраши кандидатурата му за поста, тъй като републиканците се борят да се справят с лидерския вакуум, който засегна Камарата на представителите, пише Bloomberg.

Двадесет и двама републиканци дадоха гласовете си за други кандидати за председатели, или с двама повече от тези, които отказаха да помогнат на Джордан с необходимото мнозинство гласове, от които се нуждаеше при първото гласуване във вторник. Въпреки това 59-годишният републиканец от Охайо заяви, че не се отказва от надпреварата.

„Ще продължим да разговаряме с членовете“, призна Джордан пред репортери.

Камарата на представителите не може да работи нормално, откакто председателят Кевин Маккарти беше свален от поста си на 3 октомври. Това означава, че законодателите не могат да се ангажират с потенциалното прекъсване на работата на правителството или ескалиращия конфликт в Близкия изток.

„Просто не мислех, че ще се стигне дотам. Време е да продължим напред“, каза конгресменът Върн Бюканън, републиканец от Флорида и един от депутатите, които преминаха от гласуване „за“ Джордан във вторник към гласуването „против“ него в сряда.

Подкрепата на бившия президент Доналд Тръмп даде на Джордан предимство пред консерваторите. Но Джордан, който е изключително категоричен и избухлив, бе отхвърлен от умерените и традиционалистите на Републиканската партия, които се отказаха от бунтовническата му тактика в кампанията му за спечелване на поста.

„Този ​​кандидат не може и няма да получи гласовете на републиканците, за да стане председател“, каза републиканецът Марио Диас-Баларт, който се обяви срещу кандидатурата на Джордан. „Така че сега мисля, че всички ние трябва да се съберем и да разберем какво следва.“

Намалявайки очакванията, ключов съюзник на Джордан предупреди малко преди гласуването в сряда, че републиканецът от Охайо вероятно ще загуби позиции от вторник.

Издигането на Джордан в председател би било победа за нововъзникналото популистко крило на републиканците. Председателят на съдебната комисия на Камарата на представителите е един от най-яростните защитници на Тръмп в Конгреса и е един от лидерите в разследването за импийчмънт на президента Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още