IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли разследването за импийчмънт срещу Байдън на резултатите от изборите в САЩ?

Демократите определят като абсурдно решението на председателя на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти – да стартира процедурата

18:30 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Запитан за инициативата на републиканците за стартиране на предварително разследване за импийчмънт на американския президент Джо Байдън, сенаторът от Демократическата партия Джон Фетърман иронично се хвана за главата, преструвайки се на ужасен, и каза: "Боже мой, наистина ли". След това избухна в смях. "Оооо, не го правете" насмешливо заяви Фетърман във вторник и продължи по пътя си.

Демократите се опитват да взимат на подбив решението на председателя на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти, за стартиране на предварително разследване за импийчмънт. Те го определят като "абсурд", "шега" и "нов лъскав предмет" с цел отвличане на общественото внимание от факта, че Републиканската партия не успява да приеме закони даже и за финансиране на правителството".

Но дори и да не установи неправомерни действия, разследването би могло да хвърли дълга сянка върху кампанията за президентските избори през следващата година, докато Байдън се бори да бъде преизбран. Очаква се разследването да привлече голямо медийно внимание, особено от страна на консервативните медии, и да измести фокуса от предизборните послания на Байдън по икономически и други въпроси.

Години наред републиканците обвиняват Байдън, че докато е бил вицепрезидент на Барак Обама в периода между 2009 и 2017 г., е трупал печалби чрез бизнес начинанията на сина си Хънтър Байдън.

Разследването за импийчмънт вероятно ще се съсредоточи върху работата на Хънтър Байдън като консултант през този период, въпреки че досега републиканците не успяха да докажат каквито и да било нередни действия от страна на президента.

Белият дом отрича да е имало каквито и да било злоупотреби и определя предприетите стъпки към импийчмънт като "крайна политика от най-лош вид".

Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg L.P. Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg L.P.

Американската конституция предоставя на Конгреса правомощия да задейства процедура за импийчмънт на федерални служители, включително и на президента, в случаи на държавна измяна, корупция и други "големи престъпления и простъпки". Държавният глава може да бъде отстранен от длъжност, ако Камарата на представителите одобри с обикновено мнозинство членове, по които да се пристъпи към импийчмънт и ако Сенатът гласува с мнозинство от две трети за осъждане, след провеждането на процес.

Докато Доналд Тръмп беше президент, контролираната по това време от демократите Камара на представителите на два пъти инициира неговия  импийчмънт. 

Впоследствие обаче Тръмп беше оправдаван от Сената.

Той е явният фаворит на републиканците за номинацията за президентските избори догодина и ще се изправи срещу Байдън. Поради това Тръмп притиска съюзниците си в Конгреса да предприемат действия за импийчмънта на съперника му.

Последна актуализация: 18:51 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още