IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли разследването за импийчмънт срещу Байдън на резултатите от изборите в САЩ?

Демократите определят като абсурдно решението на председателя на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти – да стартира процедурата

18:30 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.
Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

„Сериозен политически проблем“

"Има възможност това да се превърне в сериозен политически проблем с разрушителни юридически последствия", каза Хоган Гидли, който е бивш служител в Белия дом от времето на Тръмп. "Надяваме се, че започването на предварително разследване за импийчмънт ще принуди медиите да отразят планините от доказателства, свързващи Джо Байдън с бизнес делата на Хънтър по начин, който американският народ досега не е виждал", допълни той.

Белият дом и конгресмени от Демократическата партия заявиха, че не съществуват подобни доказателства и подчертаха, че тази година Тръмп е обвиняем по четири наказателни дела и че процесите наближават, докато той провежда кампанията си да се върне на президентския пост.

Разследването от друга страна за импийчмънт се придвижва в специфичен момент. 

Миналия месец от главният прокурор Мерик Гарланд назначи специален прокурор, който да разследва Хънтър Байдън по обвинения, свързани с укриване на данъци и притежание на оръжия.

Гарланд, който е назначен от президента Байдън, предприе този ход, след като преговорите за подновяване на съдебното споразумение на Хънтър Байдън се провалиха.

Общественото одобрение на Джо Байдън е слабо, въпреки че според последната анкета на Ройтерс/Ипсос, то е нараснало до 42%, което е най-високото равнище от март.

Въпросният процент е малко по-нисък от този, който Тръмп и Обама са имали на същия етап от своите президентски мандати, сочат данни на "Галъп".

Други проучвания на общественото мнение показват, че много американци вярват, че семейството на Байдън е корумпирано, но по-малко от половината респонденти смятат, че президентът е направил нещо незаконно.

Маккарти си осигури председателския пост в Камарата на представителите през януари, оцелявайки след бунт на крайнодесни конгресмени от Републиканската партия.

Той беше подложен на натиск да започне разследването за импийчмънт.

Маккарти направи това във вторник без да се провежда гласуване в Камарата на представителите. По това време не беше ясно дали ще има достатъчно подкрепа, за да спечели подобно гласуване, предвид незначителното мнозинство на републиканците (222 на 212 конгресмени).

Белият дом разпространи списък с коментари на републиканци от Камарата на представителите, които са заявили, че не са открити доказателства Байдън да е направил нещо нередно. Освен това бе публикуван и по-ранен цитат от Маккарти, който е казал, че за започването на разследване за импийчмънт ще е нужно гласуване или "в противен случай това ще произведе процес, напълно лишен от каквито и да е основания и легитимност".

Маккарти е допълнил, че републиканците са извадили доказателства за телефонни разговори, парични преводи и други действия, които "рисуват една картина на култура на корупцията" в семейството на Байдън. Той не е посочил никакви доказателства за злоупотреби от страна на Джо Байдън.

Белият дом вчера призова медиите да обръщат по-голямо внимание на фактите, отколкото на обвиненията. Ведомството посочи, че твърденията на републиканците са нелегитимни и че медийните репортажи, фокусирани върху тях, "служат само за всяване на объркване, поставят грешни предпоставки във фийдовете на хората и засенчват истината".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още