IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров благодари на КНДР за подкрепата във войната срещу Украйна

Смята се, че посещението на руския външен министър в Пхенян цели да подготви визита на президента Владимир Путин

08:06 | 19.10.23 г. 5
Сергей Лавров говори на прием, организиран от севернокорейската му колежка Чое Сон-хюи. Снимка: EPA/БГНЕС
Сергей Лавров говори на прием, организиран от севернокорейската му колежка Чое Сон-хюи. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров благодари на Северна Корея за подкрепата на военните усилия на страната му в Украйна и обеща „пълна подкрепа и солидарност“ на Москва за севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Лавров пристигна в Пхенян в сряда за срещи с вероятната цел да подготвят визита на президента Владимир Путин, който засили сътрудничеството с изолираната политически Северна Корея.

На прием, организиран от КНДР в сряда, Лавров заяви, че Москва цени „дълбоко“ „непоколебимата и принципна подкрепа“ за Русия във войната, която страната нарича „специална военна операция“.

„По същия начин Руската федерация изразява пълната си подкрепа и солидарност със стремежите на КНДР“, заяви Лавров съгласно текста на речта му, публикуван на сайта на руското външно министерство.

Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че посещението на Лавров ще бъде значителна възможност за още по-голямо затвърждаване на отношенията между двете страни.

На снимките, публикувани от руското външно министерство, се вижда, че Лавров е посрещнат от севернокорейския външен министър Чое Сон-хюи и при пристигането му е посрещнат от хора, държащи цветя и знамена на двете страни.

Двудневното посещение на Лавров се случва един месец след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети Русия, когато покани Путин в Пхенян и обсъди военното сътрудничество.

Посещението тази седмица ще предложи „ценна възможност“ за преглед и очертаване на пракрически стъпки за прилагането на постигнатите споразумение между двамата лидери, каза Лавров.

Според руската осведомителна агенция ТАСС руският външен министър може също да информира севернокорейците за резултатите от посещението на Путин в Китай.

Американски институт съобщи във вторник, че сателитни снимки показват продължаваща активност около севернокорейско пристанище близо до Русия с най-малко шест пътувания по море между двете страни от края на август.

Доставките между пристанището Расън в КНДР и Дунай в Русия вероятно са свързани с пренос на севернокорейски боеприпаси към Русия, съобщи базираният във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Отделно севернокорейски ферибот за пренос на товари и пътници, превозващ чуждестранни туристи от Япония или Южна Корея, беше принуден да излезе на сух док на същото пристанище този месец, най-вероятно за поддръжка, допълни институтът.

Не е ясно дали корабът ще бъде използван да подкрепи търговската дейност между Русия и Северна Корея. Белият дом заяви миналата седмица, че КНДР е предоставила през последно време на Русия доставка на оръжия и нарече това смущаващо развитие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че западните твърдения не са основани на данни.

Южна Корея и САЩ изразиха притеснения от нарасналия обмен между Русия и КНДР, а съюзниците засилиха военните учения заедно с Япония в отговор на заплахата от Северна Корея.

В четвъртък южнокорейски и американски кораби се присъединиха към още четири страни, включително Канада и Белгия, в учение край южните брегове на Южна Корея, съобщи министерството на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
valentino29
преди 6 месеца
До: penman Прав си под мен имата тамън три крастави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
penman
преди 6 месеца
Народа е казал "краставите магарета се душат", та така и тези братски демокрации! Срам голям - "могучаю" разчита на помощи от джуджето Ким.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
stonasto
преди 6 месеца
Да се смее ли човек,да плаче ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 18
evlogi
преди 6 месеца
Ех, мечтата на нашите задунайски вате,нки-Лавров да ни благодари.И да се присъединим към този елитен клуб на другарите на московската сатрапия-КНДР,Куба,Мали,Нигер и прочие пътеводни светлини за благополучие ,свобода и просперитет..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още