IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер готви пакет от стимули в размер на 144 млрд. долара

Новите разходи целят да компенсират домакинствата и бизнеса заради ускорената инфлация и да засилят доверието на обществеността към Фумио Кишида

15:24 | 01.11.23 г. 1
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.
Японският министър-председател Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Японският премиер Фумио Кишида подготвя пакет от стимули за около 21,8 трлн. йени (144 млрд. долара), съобщава Bloomberg, позовавайки се на проект на планираните разходи.

Пакетът ще финансира мерки за смекчаване на въздействието на инфлацията върху домакинствата, ще помогне на фирмите да повишат заплатите и ще предложи подкрепа за вътрешни инвестиции и растеж, става ясно от документа. По-рано Кишида нареди временно намаляване на данъка върху доходите и обяви помощи за домакинствата с ниски доходи като ключови елементи от пакета.

Около 13,1 трлн. йени ще отидат за финансиране на пакета чрез допълнителен бюджет, което вероятно ще увеличи огромния дълг на третата по големина икономика в света.

Общият размер на пакета се очаква да бъде около 37,4 трлн. йени, включително разходите за частния сектор, свързани с мерките.

Пакетът се разглежда като опит на кабинета на Кишида да повиши подкрепата за правителството, която падна до най-ниските си нива, откакто той встъпи в длъжност преди две години, тъй като инфлацията продължава да изпреварва растежа на заплатите в страната.

Проучвания на вестник Nikkei и новинарската мрежа ANN от миналата седмица показаха, че одобрението на Кишида достига съответно 33% и 26,9 на сто. Според Nikkei 58% от анкетираните нямат никакви положителни очаквания относно икономическия пакет.

Реалните заплати в страната продължават да спадат в продължение на 17 последователни месеца, тъй като ръстът при трудовите възнаграждения не успява да настигне инфлацията въпреки значителните постъпления, които работниците успяха да договорят в преговорите с някои от най-големите корпорации в Япония.

Подкрепата за Кишида продължава да намалява дори след като премиерът обяви, че ще представи данъчни отстъпки и други стимули, за да облекчи въздействието на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
Колко гениално, ще борим инфлацията с допълнителни финансови стимули. Да не го бъркаме с печатане на пари, разбира се. Просто държавата ще плаща част от заплатата на служители в частния сектор. Скоро може да решат, че след като плащат заплатите, трябва да имат и част от бизнеса и ще започне едно национализиране. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още