IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ударът по Керч повдига въпроси за защитата на Кримския мост

Пристанището в Керч би трябвало да е под "чадъра" на едно от най-защитените съоръжения на полуострова

07:47 | 08.11.23 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на ноември Украйна извърши успешна операция, поразявайки кораборемонтния завод "Залив" в Керч на окупирания полуостров Крим. При удара беше поразен ракетоносителят"Асколд", който беше почти напълно готов (трябваше да бъде пуснат на вода през декември), но това далеч не е всичко, пишат анализаторите от украинското издание Defense Express.

Пристанището в Керч би трябвало да е под "чадъра" на Кримския мост - едно от най-защитените съоръжения на полуострова. Руската страна коментира след поредицата от опити за удари по моста, че той е защитен с най-модерните средства в арсенала - системи С-400 и "Панцир", както и по-старите "Оса" и "Бук". Регионът би трябвало да се следи от радиолокационната станция "Подсолнух" ("Слънчоглед"), както и от сателит, и на теория, засичането на украински самолети Су-24, които изстреляха ракети Storm Shadow/SCALP по пристанището, би трябвало да "вдигне" двойка изтребители, които да унищожат въздушните цели. Край самия мост има военни катери, които трябва да го защитават. Атаката беше извършена през деня.

Руското Министерство на отбраната призна за удара, отбелязвайки, че са свалени "13-15 ракети", но две са успели да нанесат ограничени щети по строящия се кораб. Видеа от удара обаче показват, че инфраструктурата на пристанището е ударена от поне две ракети, а третата е поразила кораба, нанасяйки сериозни повреди. Украинските анализатори предполагат на базата на видеата от охранителни камери в района, че ако действително има толкова поразени цели, вероятно става въпрос за "примамките", чиято основна цел е да привличат ПВО.

Кораборемонтният завод "Залив" е вторият в Крим, поразен от украинските военни след удара по Севастопол през септември. Според британското разузнаване това ще забави строителството на нови кораби, включително и военни и ще даде още един аргумент на Русия да изтегли военния флот по-далеч от Крим.

Нови системи за ПВО вече са на бойно дежурство в Украйна

В Украйна са разположени допълнителни система за противовъздушна отбрана (ПВО) NASAMS, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски в Telegram. Това е само част от защитния щит на украинското небе и ще има и допълнителни мерки, допълни още той.

Междувременно от Министерството на отбраната на Русия съобщават за още два свалени украински самолета - Су-27 над Харковска и МиГ-29 над Донецка област. С тях унищожените украински самолети от началото на войната по руски данни са вече 527. През изминалото денонощие са свалени дронове над Крим и Брянска област, допълват още от ведомството.

Като цяло бойните действия забавят своята интензивност - директните бойни сблъсъци са 45, което е под средното за последните дни, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 622-я ден от началото на войната. Под артилерийски обстрел са около 80 населени места в прифронтовите региони.

Най-горещите точки на фронта остават Купянск, Авдиевка, Маринка и Бахмут. Ограничен натиск има и край Лиман. В Запорожка област няма руски атаки, но няма и данни за успехи на украинците. Руски източници съобщават за отбити атаки край Роботине и Вербове, но и отбелязват, че руснаците нямат въздушен контрол в региона, което затруднява защитата.

Украинците преминаха през жп линията край Бахмут, но руски източници сочат, че последващото настъпление към Роздоливка и Клищиевка е отблъснато. Неуспешни са и действията на руските военни в това направление

Руски източници отбелязват преноса на украинска тежка техника през Днепър в близост до Кринки, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW). Продължава настъпление към населеното място, както и към Пойма, Пишчанивка и Пидстепне на левия бряг на реката, но няма данни за увеличаване на натиска. Руските военни кореспонденти обръщат внимание на тази операция от средата на октомври с предупреждания, че руските части трябва да бъдат подсилени.

Засега присъствието на украинците остава минимално и ISW посочва, че е трудно да бъдат оценени перспективите.

Ще бъде ли отстранен главнокомандващият ген. Валерий Залужний?

След дискусиите в обществото тлее ли конфликт между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни, един от депутатите от опозиционната партия на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност" - Володимир Ариев, разпространи във Facebook информация за предстоящо отстраняване на генерала по искане на министъра на отбраната Рустем Умеров.

По-късно депутатът премахна поста си с коментар, че други източници сега му споделят, че това не е вярно. Умеров и от Офиса на президента заявиха, че разпространената информация е лъжа, целяща разделението на украинското общество. "Информационната война е част от руската агресия срещу Украйна", написа на свой ред Умеров във Facebook.

Бъдещето на Залужний влезе в дневния ред на обществото, след като The Economist публикува негова статия за военните действия. В нея той предупреждава, че конфликтът се движи към позиционна война, от което полза има Русия. В края на миналата седмица от поста му беше отстранен един от заместниците на генерала - ръководителят на специалните части ген. Хоренко, който според обясненията ще бъде преместен на нова позиция в Министерството на отбраната.

В началото на седмицата един от помощниците на генерала Генадий Частяков загина след взрив на ръчна граната, сложена сред подаръците за рождения му ден. Води се разследване на инцидента от властите в страната. Според една от версиите Частяков не е разбрал, че подарената му граната е бойна.

Украйна се готви за "историческа препоръка"

Предстои важен ден за Украйна, коментира президентът Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. "Очакваме историческо заключение на ЕС - доклад за напредъка на Украйна по препоръките на Европейската комисия. Вече подготвяме следващите си стъпки след този доклад", коментира той.

Очакванията са, че ЕК ще препоръча започване на преговори за членство, макар че в изтекли копия от доклада се казва, че страната има още работа по някои от препоръките - основно за борбата с корупцията и политиката за малцинствата. Страната обаче е постигнала голям напредък в съдебната реформа и гарантирането на върховенството на закона. Унгария предупреди, че може да блокира преговорния процес, ако не види спазване на правата на унгарското малцинство в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

29
rate up comment 10 rate down comment 8
Tikva007
преди 6 месеца
До: Разпоррена_джуджанка: Докато ми се зарежда проксито, за да не страдаш заради липса на минуси, те поздравявам с една коледна песен: https://m.youtube.com/watch?v=IyYYXx5aSlY&pp=ygUh0KXQuNC_0L7QtNC40Lsg0LTQttGD0LTQttCw0L3QutCw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 9
Tikva007
преди 6 месеца
До: разпорена_джуджанка: Ей сега те почвам с минусите - мамичччката ти ще скъссам като ушшшанка от минуси. Само да сляза до гаража да си взема проксито от колата, че и от там шия минуси, когато пътувам. Ти не мърдай никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Tikva007Аз в пPaccия съм ходил доста пъти, убиитак, и лично съм виждал мизерията там. И тя не е най-скапaното нещо там, а е манталитета на 95% от населяващите я алкохолици. Няма как с този манталитет тази територия някога да стане нещо повече от лааайняяната дупка,каквато е била винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Tikva007 Минусите, шляпай минусите, вмиирисана копейко :))) Не се опитвай да умуваш, за тази цел първо трябва да имаш нещо в крaтуната, а не просто нещо да дрънка в черепната ти кутия като сачма в консерва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка: Ти пък - много набързо си изпя репликата. Уж за малко дойде, пък бързаш да ни оставиш. Разкажи и за мизерията в Русия, или си прехвърлила тези мантри на Алехандро? Много здраве на юристката myaybay.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Alex SilverСлабоумче, украинците в началото на войната са имали 50тина самолета. Ахде дай списък откъде са дошли още 500, че да са ги унищожили всичките 550?? Ааа, забравих, те господарите ти казаха, че са унищожили и 150 хаймарса, а украинците са получили общо 40 и придължават да,стрелят. Колко сте жаалки копейничетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 6 месеца
До: Alex Silver: В Русия едни зевзеци в Телеграм бяха писали, че най-трудната част от СВО ще бъде, докато унищожат в украйна всичкото си собствено оръжие, с което 40 години са тъпкали страните от Варшавския договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Как жално квиичат копейките :)) За да си копейка, трябва да отговаряш на едно задължително условие - трябва да си завистлив и озлобен лузър. Безмозъчен неудачник. Ее, сега ви оставям да си квиичите, копейки. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 7
Alex Silver
преди 6 месеца
Тук едно просто човече се чуди как са унищожени танкове и самолети, които Укрия в началото не е имала. Ами нали се намериха будали, които си подариха оръжията на укрофашагите, а сега са с голи заддници. Доставени са много стотици танкове, самолети, оръдия и бронирани коли и милиони снаряди. А Мордорът зяпа и не е унищожил нито един мост, тунел или голяма гара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 7
Alex Silver
преди 6 месеца
Докато руснаците се лигавят в тази война, краят й няма да се види скоро. Подозирам, че използват 404 за да си тестват новите въоръжения директно по натовска техника. Видя се, че чудото Лео гори като бенгалски огън и въобще не е за такава война. А за "дългите" ракети Израел би ударил по доставящите ги, с всякакво достъпно оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още