IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си към Байдън: На планетата Земя има достатъчно място за две успешни държави

Нека не превръщаме конкуренцията в конфликт, призова американският президент своя китайски колега

23:50 | 15.11.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"За две големи държави като САЩ и Китай не е опция да си обръщат гръб" коменитира китайският президент Си Дзинпин по време на протоколните приветствия на срещата си с американския президент Джо Байдън. "Планетата Земя е достатъчно голяма за две успешни държави", коментира още той, цитиран от CNBC.

Китайският президент е на четиридневно посещение в САЩ, което започва с срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, която се провежда в Сан Франциско. При своето приветствие американският президент призова конкуренцията между двете страни да не се превръща в конфликт.

"Критичните глобални предизвикателства, пред които сме изправени - от изменението на климата до борбата с наркотиците и изкуствения интелект, изискват нашите съвместни усилия", допълни още Байдън.

След продължилата четири часа среща двамата се договориха да подновят сътрудничеството си на високо ниво на своите военни и за борбата с наркотрафика. Байдън определи срещата като"една от най-продуктивните". Два часа по-късно по време на брифинг той нарече Си "диктатор, в смисъл, че е човек, кото управлява комунистическа държава" в отговор на въпрос за предишни свои коментари за китайския лидер, пише CNN. От Белия дом казаха, че Байдън е повдигнал въпроса за спазването на правата на човека в области в Китай - Тибет и уйгурския автономен регион Синдзян.

Двамата държавни глави не бяха разговаряли "на четири очи" от ноември 2022 година, когато се срещнаха на форума на Г-20 в Бали. Визитита на Си в САЩ е съпроводена от опасенията за бавното възстановяване на китайската икономика и необяснимото изчезване на двама от минстрите му - на отбраната Ли Шанфу и на външните работи Цин Ган.

В началото на разговорите днес (15 ноември) Си и Байдън се върнаха в спомените от първата си среща преди 12 години, когато и двамата бяха вицепрезиденти. "Няма да изненадам никого - не винаги сме имали съгласие помежду си, но срещите ни винаги са били откровени, ясни и полезни", каза Байдън, цитиран от CNN. В отговор китайският държавен глава коментира, че още много ярко помни своите срещи с Байдън и това му "дава повод да се замисли".

CNN припомня, че при първата си среща със Си Байдън направи обиколка на Китай, придружен от своя китайски колега. Американският президент често се връщ на тази визита в своите речи. Медията отбелязва, че в администрацията на Белия дом са знаели, че Си Дзинпин е следващият президент на Китай, но никой не е и предполагал, че Байдън ще бъде президентът на САЩ 12 години по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 2
nikiangel
преди 5 месеца
Си към Байдън: На планетата Земя има достатъчно място за две успешни държави.Байдън към Си: Нещо си се объркал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
bigblunts
преди 5 месеца
Защо Байдън води война срещу изкуствения интелект?"Критичните глобални предизвикателства, пред които сме изправени - от изменението на климата до борбата с наркотиците и изкуствения интелект, изискват нашите съвместни усилия", допълни още Байдън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
melon
преди 5 месеца
Те са си мислели, че Китай е следващата Япония, ама пропускат фактора комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
melon
преди 5 месеца
САЩ имат огромен принос Китай да е това, което е сега. Трябвало е навремето да мислят повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Хахаа, Си огъна капачките и клекна :)) А Путткин зяпа отстрани, неговата кална *** вече никой не я брои за голяма, а и предусеща, че стоплянето на отношенията м/у САЩ и Китай хич добре няма да му се отрази.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
Tikva007
преди 5 месеца
*На планетата Земя има достатъчно място за две успешни държави* - Съвсем малко място не достига между двете, където да се събере и Тайван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още