IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на ЕС не е гарантирано

То ще е дълъг процес, в който европейските избиратели трябва да бъдат убеждавани

07:54 | 15.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Общоприетото схващане в Брюксел е, че ЕС се движи неумолимо към голям кръг на разширяване. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изтъква геополитическия аргумент: изправени пред руския експанзионизъм, Украйна и Молдова не трябва да бъдат изоставяни – както и Западните Балкани, на които им бе обещано членство още преди 20 години.

В момента лидерите на ЕС не поставят под въпрос разумността или вероятността от разширяване, поне публично. Но насаме някои от най-опитните служители в Брюксел спекулират, че това може никога да не се случи. Те посочват, че на всеки етап от процеса - като отварянето на всяка от 35-те преговорни глави - всички 27 членове трябва да се съгласят, че кандидатът е готов за следващата стъпка, пише за Financial Times Чарлз Грант, директор на Центъра за европейски реформи.

Една от причините за скептицизма е, че ЕС едва ли ще се споразумее за значителни институционални реформи. Франция дълго време спъваше разширяването, но при президента Еманюел Макрон започна да го подкрепя. Той обаче смята, че то ще забави вземането на решения, освен ако не бъде съчетано с премахване на националните вета, например върху данъците. Германия мисли по подобен начин и дава приоритет на премахването на ветата във външната политика. Но промяната на правилата за гласуване изисква единодушие - и поне половината от членовете искат да запазят възможността си за вето върху данъчната или външната политики.

Без голяма институционална реформа Франция и Германия - и други, които искат повече интеграция на ЕС - може да се откажат от разширяването. Конституцията на Франция е друга пречка: всяко присъединяване трябва да бъде одобрено чрез референдум или мнозинство от 3/5 в двете камари на парламента.

Много правителства се тревожат за въздействието върху ЕС на толкова бедна страна като Украйна. ЕС има 157 милиона хектара земеделска земя, а Украйна ще добави още 41 милиона. Ако се присъедини към Съюза, тя ще погълне толкова много от земеделските и регионалните фондове, че съществуващите членове ще останат с много малко. Проблемът би бил решен, ако Германия и други нетни вносители в бюджета на ЕС са готови да плащат много повече. Но те не са.

Представители на много страни, включително Франция, Ирландия, Полша, Словакия и Испания, се тревожат и за общественото мнение. Те се страхуват, че когато избирателите видят как разширяването ще намали ползите, които получават от ЕС, те може да гласуват за партии, които му се противопоставят. Последните избори в Холандия бяха триумф за една такава партия, водена от Хеерт Вилдерс. Следващото холандско правителство може да блокира преговорите за присъединяване с Украйна и други.

Шестте държави от Западните Балкани постигнаха малък напредък към ЕС, препятствани от корупция, лошо управление и етнически напрежения - плюс липса на ангажираност от страна на ЕС. Германия и страните, които са били в Австро-Унгарската империя, казват, че Украйна не трябва да се присъединява, ако някои балкански кандидати не влязат едновременно. Но докато Украйна и Молдова охотно се реформират, за да задоволят ЕС, малко балкански държави го правят. Белгийците, холандците и скандинавците настояват само кандидати, които зачитат върховенството на закона, да влязат в ЕС. На тях им е писнало от Унгария, която не го уважава, и се притесняват да допуснат страни, които биха могли да се държат по подобен начин.

Голяма част от Европа в момента изпитва огромна симпатия към Украйна. Но ще бъде ли така, ако и когато войната спре? В Брюксел вече има мърморене относно корупцията и автократичните тенденции в страната. Премиерът на Унгария Виктор Орбан се оплаква от отношението на Украйна към унгарското малцинство и казва, че ще блокира преговорите за присъединяване и финансирането ѝ. Ако ЕК отблокира фондовете за Унгария, замразени поради неспазване върховенството на закона (1/3 от парите наскоро получиха зелена светлина, като се цитира напредък от страна на Будапеща – бел. прев.), Орбан може да отстъпи.

Всички са съгласни, че разширяването ще бъде бавен процес - поради което се говори за включване на кандидати, които отговарят на определени критерии, в някои политики и фондове на ЕС, преди да станат пълноправни членове с право на глас. Някои служители прогнозират, че доста кандидати ще се окажат частично в Съюза преди това да стане официално.

Фон дер Лайен е права да настоява ЕС да се разшири. Ако достъпът на кандидатите до земеделски и регионални фондове се въвежда постепенно в продължение на десетилетия, болката за съществуващите членове може да бъде поносима. И въпреки че институционалната реформа е желателна, нейната липса не трябва да възпрепятства разширяването на ЕС, защото геополитиката е по-важна. Но лидерите на ЕС ще трябва да работят усилено, за да убедят избирателите в аргументите за разширяване. Съществува реален риск ЕС да повиши очакванията на кандидатите, но след това да им попари надеждите, което ще доведе до трагично чувство на разочарование, завършва Грант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Отново отборна работа на Ташка и Бомбашка. Армията на любовта в атака - като няма мисъл по темата, винаги има анналлни фистули за смукани - от там изтичат механи, цензури, метеорологични констатации, клавиатури и прочее хаотични *девиации* с единствената цел - да изокаме на публиката, че и нас ни има някъде там. Повече от 10 години клечите пред клавиатурите и така сте си оппиккали ареала тук, че няма как да допуснете някакви натрапници с различно мнение. Но и това е начин на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 4 месеца
Предизборни пинизи. 4 години никой не се съобразяваше с европейските избиратели още по-малко пък отделните иначе равнопоставени членове на съюза, но видиш ли 6 месеца преди избори за европейски парламент се светнаха, че Европейските избиратели трябва да бъдат убеждавани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 Твоя случай е "чети и тъъъпей" ... живота ти в три думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... пак ти е неква мешавица в лейката ... опорки + обременяване с твоите девиации ... тъжна картинка на един дърт (цензура) ... разкажи ни нещо за някоя механа , днес ще е мрачно и дъждовно , вероятно цел ден ще клечиш пред клавиатурата и ще изливаш жлъч ... виж ФЕЦ колко генерират и информирай радостно ... :))) ... и механата да не забравиш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Tikva007
преди 4 месеца
Интересно, кому тогава ще носи радост и наслада такава геополитика, преследвана чрез целевата политика на ЕК към болезненото за съществуващите членове на съюза разширяване? Защото едва ли става въпрос за мазохизъм, така характерен за обгрижваните пак от тази ЕК ЛГБТ общности. Със сигурност някой ще ке облажи от такава геополитика - това е едната константа в уравнението. Другата е, че това няма да е ЕС в лицето на сегашните си членове. Търси се *Х*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 4 месеца
*Фон дер Лайен е права да настоява ЕС да се разшири. Ако достъпът на кандидатите до земеделски и регионални фондове се въвежда постепенно в продължение на десетилетия, болката за съществуващите членове може да бъде поносима. И въпреки че институционалната реформа е желателна, нейната липса не трябва да възпрепятства разширяването на ЕС, защото геополитиката е по-важна.* - Чети и пълней! ЕК ще води ЕС към болка за настоящите му членове, но с хитрост ще я прави поносима в името на геополитиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още