IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иска ли всъщност Сърбия да стане член на ЕС?

Главната цел на управляващия елит може би е просто да остане на власт

07:35 | 14.11.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нито една държава не се е присъединила към ЕС след Хърватия през 2013 г. Но ако се съди по последните препоръки на Европейската комисия, има наистина нов импулс зад някога буксуващия проект за разширяване на ЕС. Брюксел предлага започване на преговори за присъединяване с Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина и превръщане на Грузия в кандидат за членство.

Някои внимателно подбрани думи описват инициативата, пише европейският коментатор на Financial Times Тони Барбър. На всички потенциални членове – включително шест балкански държави, но вероятно не и Турция – се напомня, че трябва да проведат политическите, икономическите и административните реформи, необходими, за да бъдат годни за приемане. Но общото послание е ясно: разширяването на ЕС е желателно и дори необходимо поради опасностите, пред които е изправена Европа след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Погледнете обаче отделните доклади на комисията за страни и картината е по-неясна. Нито една кандидат-членка не е близо до покриване на всички критерии за демокрация, върховенство на закона и икономически стандарти. Ярък пример е Сърбия, най-големият кандидат от Балканите по население и територия.

Казва се, че Сърбия прави твърде малко, за да уреди различията си с Косово, държавата с албанско мнозинство, която обяви независимост от Белград през 2008 г. Сръбската външна политика не е достатъчно съобразена с ЕС, по-специално поради близостта на страната с Русия. Сърбия постигна ограничен напредък в справянето с корупцията и организираната престъпност. Независимостта на медиите е слаба.

Всъщност комисията би могла основателно да използва и по-силен език. Спорът за Косово е огромна пречка за влизането на Сърбия в ЕС. Но не по-малко сериозен е въпросът дали президентът Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия са искрени в желанието си да се присъединят към 27-членния блок. Един по-реалистичен прочит на политиките на Сърбия предполага, че главната цел на управляващия елит е просто да остане на власт, като ограничи политическата опозиция и контролира съдебната система, апарата за сигурност, публичния сектор и медиите по начини, които противоречат на основните ценности на ЕС. Втората цел е да се запази известна степен на независимост на Сърбия чрез култивиране на отношения с Русия и Китай.

Докъде доведоха тези политики? През юли САЩ обявиха санкции срещу Александър Вулин, ръководителят на сръбската агенция за държавна сигурност и съюзник на Вучич, за предполагаемо участие в международна организирана престъпна мрежа, операции с наркотици, връзки с Русия и „насърчаване на етнонационализъм, който подхранва нестабилността в Сърбия и региона".

Това обвинение срещу Вулин, който подаде оставка през ноември, се отнася до появата при управлението на Вучич на концепцията за „сръбски свят“ – понятие, което напомня за „руския свят“ на Путин. Москва и Белград претендират за правото и задължението да „защитават“ етническите руснаци и сърби, които живеят извън родината.

В Украйна това служи като извинение на Путин за анексирането на земи, които той смята за част от „руския свят“. За Сърбия това означава, че не само Косово, но Черна гора и Република Сръбска, населената със сърби част от Босна и Херцеговина, трябва да бъдат част от великосръбската политическа сфера.

Подобни цели са напълно несъвместими с членството в ЕС, но проблемът не спира дотук. Вучич наскоро разпусна парламента и свика предсрочни избори през декември с цел да удължи управлението на партията си. Гласуването със сигурност няма да бъде по-честно от изборите през април 2022 г., които според независими наблюдатели са били манипулирани в полза на управляващите.

Брюксел заслужава признание за придвижването на плановете за разширяване на ЕС. Но в Сърбия процесът е в застой – поставяйки под съмнение дали тези планове ще решат проблема с отстъплението на демокрацията и регионалната нестабилност на Балканите, завършва Барбър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_джуджанка: Така, така - всичко ще си кажеш - че си щатен трролл беше ясно, но ти продължавай с откровенията - кой ти плаща, колко, през колко профила дежуриш тук, за да теглиш напред обществото, държавата, съюза *и себе дори*. Иначе можем да си помислим, че си скучаещ ентусиаст - трудоустроен психоинвалид, който е или на издръжка на родителите си, или на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Копейниче, някой трябва да ви изобличава и разбива на пух и прах лъжите ви. Иначе доста нови шарани ще закачите на куката със стръв "лъжи и пропаганда". Обществото има нужда от светли хора, които да го теглят напред, а не от такива, като теб - вкиснати лузъри които бълват гнилоч. Затова съм тук, а не щото ми е много приятно да се занимавам с петолъчести утаайки, като теб, чиято цел е да тровят умовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: И ти си със същото IQ и същата функция тук, както Джуджанка - трролл-кьопек гьонсуратларъ. На български - търчи-лъжи болюклар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпоретина_джуджанка: Джуджанке, огромен лузър съм. Но няма нужда да си представяш, нали знаеш със сигурност какъв лузър съм, докато 1 година убеждаваше публиката, че съм някакъв Митю Некуф. Да не си ме повишила вече в Митю Пищова? Май изостави тази версия? Е, и за лузърството ми си точно толкоз в целта. Често пишеш за IQ, но пък аз от своя страна, въпреки склонността си до боравя с факти, се изкушавам да си представя ти с какво IQ си, щом се занимаваш от години само с такива анализи тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... а Будапещенският меморандум за гарантиране целостта на Украйна какво е , драги ми смехурко ?! УСА и УК единствено си спазват договорът , за предаване на ядрените оръжия ... нищо друго не правят !! оня ден сте постигнали нов рекорд 1300 богатира паехали на встреча с Козбон ... :))) ... гнъсовете от рассийско имат околешна традиция да сеят раздори из Балканите и да ръчкат после ... речи пак как македонците са ни написали славянската азбука , препотвърди го зануленият , моля те ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Леле, токкова глупости на едно място трудно се срещат. И разбира се нищо конкретно, а общи приказки и лозунги. Представям си какъв лузър си в живота, че да пошеш подобни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Сърбия и Турция нямат работа в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 17
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 менторските статии с напътствия и инструкции за съдбата на ЕС идват основно от американски и британски! ..... и руски, попе! Вашата група на нискочели копейки, редовно ни информира кое е по праеилно за ЕС.. не бъде толкова скромен :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
Tikva007
преди 5 месеца
А Сърбия не е лошо да поизчака. Съдбата на украйна в плановете на САЩ и ЮК е на консуматив, подобен на популярно противозачатъчно средство. Писъците и смутовете в Киев са вследствие падането на заблудите там. Има всички признаци да се предполага, че и на ЕС, управляван от американското прокси-правителство ЕК, съдбата ще бъде същата - територия и население, употребени в чужди войни с Русия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
Tikva007
преди 5 месеца
*Спорът за Косово е огромна пречка за влизането на Сърбия в ЕС.* - Обаче, забележете! - не спорът, а войната за Крим и Донбас не е никаква пречка за влизането на украйна в ЕС. Или поне така мисли г-н Барбър от Файненшъл таймс. Изобщо, вече на никого не прави впечатление, че меродавното мнение и менторските статии с напътствия и инструкции за съдбата на ЕС идват основно от американски и британски медии. Особено наставнически тон добиха британските, откакто ЮК напусна ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още