IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветеранът на германската политика Волфганг Шойбле почина на 81 години

Политиката му на строги икономии и стриктната му позиция към затъналите в дългове южноевропейски държави му спечелиха както остри критики, така и висока оценка

14:30 | 27.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Волфганг Шойбле през 2020 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Волфганг Шойбле през 2020 г. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ветеранът на германската политика и бивш министър на финансите Волфганг Шойбле, който бе член на Бундестага в продължение на повече от половин век, почина на 81-годишна възраст, съобщи БТА, позовавайки се на световните медии.

Шойбле пое поста министър на финансите на Германия през 2009 г. по време на кризата в еврозоната и се превърна в една от най-влиятелните фигури в правителството на бившия канцлер Ангела Меркел, отбелязва ДПА.

Шойбле е починал снощи, заобиколен от семейството си, съобщава агенцията.

Политиката му на строги икономии и стриктната му позиция към затъналите в дългове южноевропейски държави му спечелиха както остри критики, така и висока оценка. По-късно той бе назначен за председател на Бундестага, долната камара на германския парламент, оставайки на поста до 2021 година.

Шойбле, посветил голяма част от кариерата си на обединението на Германия, преди да заеме поста финансов министър, бе член на десноцентристкия Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел от 1965 г. и стана член на парламента през 1972 г., което го прави един от най-дългогодишните политици в Германия. Той бе прикован към инвалидна количка от 1990 г., когато стана жертва на атентат, при който умопобъркан стрелец го осакати и почти уби.

Политическата му кариера започва през 1969 г., а три години по-късно е избран в Бундестага, като печели място в избирателния район в Офенбург, припомня БГНЕС.

Министерската му кариера започва през 1984 г., когато канцлерът Хелмут Кол го назначава за министър по специалните въпроси. През 1989 г. Шойбле е назначен за министър на вътрешните работи и ръководи преговорите за обединение от името на Федерална република Германия.

По време на мандата си като министър на вътрешните работи, Шойбле е един от най-популярните политици в Германия и редовно е споменаван като възможен бъдещ канцлер.

През 2005 г. Шойбле отново става министър на вътрешните работи в кабинета на канцлера Ангела Меркел, а през 2009 г. - министър на финансите, позиция, която заема почти осем години. Мнозина го смятат за най-влиятелната фигура в Германия след Меркел по това време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още