IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният съд на Мичиган не отстрани Тръмп от участие в първичните избори през 2024 г.

Съдът отказа да разгледа жалба на избиратели в щата, които настояваха бившият президент да не участва на изборите

19:34 | 27.12.23 г.
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп постигна победа в сряда в борбата си срещу оспорването на допускането му до президентските избори в САЩ, след като Върховният съд в Мичиган не допусна за разглеждане жалба, целяща дисквалифицирането му от първичните избори в щата, предава Ройтерс.

Мичиганският върховен съд съобщи, че няма да разгледа жалба от избиратели в щата, които настояваха на бившия президент да бъде забранено да участва на първичните избори на Републиканската партия на 27 февруари заради ролята му в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Избирателите твърдяха, че Тръмп, който е фаворит за номинация на републиканците за изборите през 2024 г., не може да бъде президент съгласно разпоредба в конституцията на САЩ, която забранява на хора, участвали във „въстание или бунт“, да заемат държавна длъжност, ако преди това са положили клетва като държавни служители на САЩ.

„Не сме убедени, че поставените въпроси трябва да бъдат разгледани от този съд“, постановиха съдиите в кратко разпореждане.

В публикация в сайта Truth Social Тръмп заяви, че съдът „категорично и основателно“ е отхвърлил „отчаяния опит на демократите“ да го отстранят от изборите в Мичиган.

Решението на съда в Мичиган контрастира с решението на Върховния съд в щата Колорадо, който миналата седмица дисквалифицира Тръмп, като се позова на същата конституционна разпоредба, известна като раздел 3 от 14-та поправка. Бившият президент заяви, че ще обжалва решението на съда в Колорадо пред Върховния съд на САЩ.

Срещу Тръмп има повдигнати обвинения както пред федерален съд, така и в щата Джорджия за ролята му в опита за промяна на резултатите от изборите през 2020 г., но срещу него няма предявени обвинения за бунт, свързан с нападението на 6 януари.

Решение на Върховния съд в САЩ може да разреши на национално ниво проблема с правото на Тръмп да участва в президентската надпревара през 2024 г.

За разлика от Колорадо Върховният съд в Мичиган не се произнесе по това дали Тръмп е участвал в бунт. Съдиите потвърдиха решения на съд от по-долна инстанция, според които съдилищата не трябва да решават проблема за първичните избори.

За разлика от оспорванията по силата на 14-та поправка, внесени в съдилища в други щати, Мичиган е смятан за един от ключовите колебаещи се щати, които вероятно ще решат изхода от президентските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още