IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС се проваля в опитите си да бъде глобален лидер?

Трябва да има промяна в начина, по който общността взима решения по критични въпроси, смята анализатор

07:00 | 26.01.24 г. 25
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато започна мандата си начело на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен заяви, че една от основните ѝ цели е да направи Европейския съюз глобален лидер. Тази задача беше повтаряна няколко пъти досега, но не е особено успешна, пише Марек Дабровски, един от външните експерти на мозъчния тръст Bruegel и съосновател на Центъра за социални и икономически проучвания във Варшава.

Според него едно от проявленията на слабостта на ЕС е войната в Украйна, но не само.

Руската агресия в Украйна е най-сериозното предизвикателство за европейската сигурност и стабилност от Втората световна война насам, но страните от ЕС още не са убедени, че жертвата на агресията трябва да получи помощ и различните държави предлагат различни начини и форми за подкрепа, пише анализаторът. Консенсусът в ЕС започна да изчезва през 2023 г. под натиска на бизнес лобита и една от видимите прояви за това е блокирането на полско-украинските граници в края на 2023 г. в знак на протест срещу вноса на зърно от Украйна.

Реално обаче слабостта на ЕС може да се види в отказа на Унгария да подкрепи отпускането на пакет от 50 млрд. евро помощ за Киев за четиригодишен период - до 2027 година. Така заедно с блокираната от Конгреса на САЩ подкрепа, Киев е оставен сам от своите най-големи донори в тежък момент от началото на войната.

ЕС също така 15 години обмисля старта на преговорния процес със Северна Македония (първо блокиран от Гърция заради името на страната - б.р).

В краткосрочен план тези два казуса изискват сериозна дипломатическа работа, а вероятно и болезнени компромиси. В дългосрочен план обаче, за да бъде наистина играч в геополитически план, Брюксел трябва да промени механизма за взимане на решения, пише Дабровски.

Изискването за пълно единодушие трябва да бъде премахнато в поне три сфери - обща външна политика и политика на сигурност, разширяване на ЕС и бюджета на общността. Вместо съгласие на всички членове, решенията трябва да бъдат взимани например чрез квалифицирано мнозинство, предлага анализаторът.

Много решения в ЕС всъщност се взимат с квалифицирано мнозинство. За да бъдат одобрени,"за" тях трябва да гласуват най-малко 55% от държавите, тоест 15 при сегашните 27 членове, които представляват поне 65% от населението на общността. Механизмът предвижда и "блокиращо малцинство", когато поне четири държави гласуват против. По този начин в общността се приемат към 80% от законодателните решения и като цяло интересите на държавите са защитени, още повече, че ЕК са по-скоро склонни на компромиси при дискусии.

От юридическа гледна точка има вариант да се премине към този тип на гласуване - чрез преходните и заключителни разпоредби на договорите за ЕС, където е предвидена такава възможност за определени области. Това е и по-лесния вариант, посочва Дабровски. Има обаче сектори, в които Договорът за ЕС постановява изрично пълно единодушие, за да бъде одобрено решението - например за разширяване на общността.

Припомняме обаче, че и тук може да бъде намерена вратичка - премиерът на Унгария беше помолен да напусне залата, докато трае гласуването за старт на преговорния процес с Украйна. По този начин беше осигурено пълно единодушие, макар и не от всички членове на ЕС. Този маньовър не е ползван досега, но правилата на ЕС позволяват страни да не участват в гласуване по теми, включително и защото имат правото на т.нар. опт аут, тоест да не участват в тази обща политика. Дания договори правото да не участва във валутния съюз на ЕС, каквото задължение имат всички членове на общността, макар че може по всяко време да се откаже от своето решение.

Другият вариант е промяна в Договора за ЕС, което е много по-сложно и ще изисква много сериозен дебат. В същото време в резолюция на Европейския парламент вече има предложения за промяна, част от които се отнасят до намаляване на правото на вето за членовете на ЕС. Документът може да бъде ползван като база за началото на тези разговори, съветва още анализаторът.

Марек Дабровски е категоричен - промяната е голямо предизвикателство, но тя ще бъде и ключова за превръщането на ЕС в глобален играч, както и за бъдещото разширяване на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
65linet
преди 3 месеца
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 3 месеца
Зле е много слаба дума, Щирлиц! Представи си, канцлерът на Германия е жена, министърът на външните работи е п*дераст, в заводите на Даймлер-Бенц работят само турци и хараби, Германия изплаща дълговете на гърци и испанци. Вместо факелни шествия, правим гей паради, плащаме пари на евреите и изпълняваме командите на някакъв *** от Америка! Фашистите сега са в Кремъл, а не в Райхстага, а Русия воюва с Украйна. Даже Германия, представяте ли си, Щирлиц ГЕРМАНИЯ убеждава Русия да спре да воюва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 3 месеца
Сутринта Щирлиц влязъл при Мюлер, но Мюлер бил в мрачно настроение. Господин групенфюрер, какво става? Руснаците вече са в предградията на Берлин? Щирлиц, не е време за шеги! Нощес сънувах Германия през 2015 година! Много зле ли бяха нещата тогава? Зле е много слаба дума, Щирлиц! Представи си, канцлерът на Германия е жена, министърът на външните работи е п*дераст, в заводите на Даймлер-Бенц работят само турци и хараби, Германия изплаща дълговете на гърци и испанци. Вместо факелни шес ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Това, че повтаряш писаното от мен, гарнирано с някакви субпродукти на интелектуалната ти парализа, не променя общото впечатление за писано с пръст и кафяво мастило по стената на градски видински кеннефф. Така се дефинира сумарна стойност от сбора на теб като личност и творчеството ти, изразена в бинарен код като *0000*. Това автоматично прави времето, отделено тук на теб като прахосано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 месеца
Най-мощното и надеждно свързващо вещество в един съюз е икономическият интерес и изгода. Ако един съюз с политиката, която налага на членовете си, ги води към икономически загуби и проблеми, това води до деконсолидация на свързващата енергия и от там - до загуба на екстровертна сила и влияние за налагане на лидерство. ЕС бе поставен от лидерите си в подчинено на чужди интереси положение, загуби огромни икономически активи и ресурси, които се преляха в конкурентите му и усилиха техните позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 точно щото не съм това което изброи за това ти обяснявам как са нещата и защо тази статия е за *** лозунгари като теб, дето даже средното са завършили с партийни връзки... а ти даже доказа твърдението ми. И ще ти го повторя, поне един път да влезе нещо в главата ти и то да не е к..р ! ЕС не е създаден с цел да бъде глобален политически лидер и да доминира, ако иска да се пробва съюза трябва да се промени (реформира)... а сега удари още 10 минуса :D:D и да се подмокриш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Ако не беше просста калафатска телефонна сффиркаджийка, щеше да знаеш, че всички съюзи се създават с цел консолидация на сили, средства и възможности за защита от или доминация над някакъв противостоящ фактор. Ако беше по-образована, щеше да знаеш, че много съюзи са стигнали до лидерство в полето на съответно таргетираните си територии и цели. Глобалното лидерство също може да бъде осъществено от съюз, ако самият той е правилно замислен, структуриран и ръководен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 14
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 че то твоя последовател по руска любофф снижи темата до гледане на прасета на село... но такова ви е новото, що си мислиш беше тая ирония? :D:D А статията е малоуумна и точно за утайййка като теб., да пише лакърдии и съчинения Къв лидер може да е, като не е една държава? ЕС държавали е... не е, край на тъъъпата тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Защо да не можете? Можете всичко. Единствено не можете да станете глобален лидер, за които иде реч в статията и около което би следвало да се въртят коментарите, ако ме схващаш. Иначе можете всякакви глупосстти и просттотии да правите, което всъщност и правите. И обилно да си ги поливате с петмез из медиите, за което ти си се цанила с меката си пааттка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
doba
преди 3 месеца
Между другото, върнаха ли правата за субсидии за 'чумавите' кози на баба Дора?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още