IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната консолидационна компания вече е с ново ръководство

Новият Съвет на директорите е назначен след конкурс и в него влизат част от лицата във временното ръководство на компанията

16:21 | 09.02.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

След проведен конкурс е избран нов експертен управленски екип в Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

В новия Съвет на директорите на ДКК влизат: Константин Стойчев – изпълнителен директор, и членове - Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев. Елена Болтаджиева и Десислава Чалъмова бяха част и от временното ръководство на ДКК, назначено от икономическия министър Богдан Богданов през август 2023 година за 6 месеца, през които трябваше да бъде организиран конкурс за новото ръководство на компанията, както и да се направи оптимизация на разходите и по-ефективно управление на публичните предприятия.

Според представената от министерството информация Константин Стойчев е магистър по „Бизнес администрация“ в Масачузетски технологичен институт в САЩ и магистър по „Международни икономически отношения“ в УНСС. Има дългогодишен опит в сферата на финансите, бизнес стратегиите и анализите, и управленското консултиране. Той е съветник по образование към Масачузетския технологичен институт и член на УС на Българската асоциация на магистратите по бизнес администрация.

Теодора Стоянова е магистър по „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работила в сътрудничество с международни компании и институции, сред които Световната банка, ЕБВР И ЕИБ. Била е консултант и юридически съветник на едни от най-големите чужди инвеститори в България.

Елена Болтаджиева е магистър по право от УНСС, заемала е ръководни позиции в Сметната палата, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Министерството на правосъдието, институцията на омбудсмана на Република България, Министерство на здравеопазването и Министерството на иновациите и растежа.

Десислава Чалъмова има 30-годишен опит в предприемачество, търговия и инвестиции, в индустрия, енергетика и околна среда, работейки със стратегически български и чуждестранни индустриални оператори и инвеститори. Тя е машинен инженер по комплексна механизация в строителството от Технически университет магистър-инженер по околна среда и устойчиво развитие от ХТМУ, като има и следдипломни квалификации от Минно-геоложкия, Софийския и Американския университети. 

Асен Ненчев е бакалавър по „Икономика и бизнес  с източноевропейски науки“ в Лондонски университетски колеж и магистър по „Мениджмънт“ в Имперски колеж Лондон. Като изпълнителен директор на „София Тех Парк“ (от 2017 г.), той е отговарял за управлението и развитието на парка с научно-изследователска и развойна дейност.

При смяната на ръководството на ДКК, под чиято шапка са предприятия като „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, „Кинтекс“ ЕАД, „Нити“ ЕАД и др. през август 2023 г. бяха констатирани редица нарушения, сред които липсващи финансови отчети за 2021 г. и за 2022 г. Голяма част от дружествата към ДКК нямаха одобрени бизнес програми. През изминалите месеци бяха актуализирани и създадени нови бизнес програми с ясни цели, механизми за контрол и приоритети.

След промените в ръководството броят на членовете на бордовете в дружествата също бе намален, намалени бяха и възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията. Значително бяха ограничени и представителните разходи – до 5 хил. лева годишно, като възможност за ползването им имат само изпълнителните директори, а не членовете на бордовете, както беше в минали години.

В началото на тази година министърът на икономиката обяви, че предстои и закриване или преструктуриране на ДКК, което ще премине през задълбочен анализ и ще бъде обсъдено в широк кръг. Сред проблемите в работата на държавната компания беше и залагането на дружества от стратегическо значение  като „Кинтекс“ ЕАД, „Авионамс“ ЕАД за обезпечаване на кредита на ДКК към Българската банка за развитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още