IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заличени са залозите върху акциите на някои публични предприятия към ДКК

Изплатена е главницата на кредита на консолидационната компания към Българската банка за развитие

17:08 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заличени са всички залози върху акциите, които са направени в минали години, на част от държавните предприятия към Държавната консолидационна компания (ДКК). Изплатена е цялата главница на кредита на компанията към Българската банка за развитие, съобщи Министерство на икономиката.

„Ел Би Булгарикум“ ЕАД, „Кинтекс“ ЕАД, „Нити“ ЕАД и други държавни дружества бяха заложени като обезпечения по кредита на ДКК към Българската банка за развитие. Това поставяше под риск развитието на стратегически активи за държавата, каквито са предприятията под шапката на ДКК.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов предприе всички необходими действия по закон за погасяването на кредита и възстанови първите 45 млн. лева на ДКК от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс, припомнят от икономическото ведомство.

По този начин е прекратено трупането на лихви, които само дотук през годините възлизат на над 22 млн. лв. Само за последната година те са в размер на 6,5 млн. лева.

Кредитното задължение е натрупано между 2018 г. и 2020 г. от ДКК във връзка с платено авансово на дружеството изпълнител на несъстоялия се правителствен комплекс, както и заради купено задължение от ДКК през 2018 г., свързано с „Кемира“ ЕООД, за което вече е сезирана прокуратурата и държавата продължава да търпи щети, посочват от ведомството.

С погасяването на кредита и със заличаването на всички залози върху акциите на дружествата те  вече ще могат да се развиват и да внасят дивидент в бюджета, вместо да изплащат лихви по кредита.

„Следващите ни стъпки са свързани с бъдещето на тези предприятия“, коментира министърът. По думите на Богданов с връщането на цялата сума по кредита се спестяват значителни средства, които са разходвани до момента и които ще бъдат инвестирани в устойчивото развитие на предприятията занапред.

Той е категоричен, че във всички случаи на неефективно управление,  ще бъдат предприети необходимите действия по закон за защита на държавния интерес. Продължава и работата за възстановяването на още финансови щети, генерирани в предишни години по различни направления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още