IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ подготвя проект на коалиционно споразумение с ПП-ДБ за пълен мандат на управление

От един месец Николай Денков е готов с оценката на министрите, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков

21:38 | 27.02.24 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

В рамките на 10 дни ГЕРБ ще изготви проект на коалиционно  споразумение с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), което ще бъде за пълен мандат на управление. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. Документът ще бъде даден за обсъждане на ПП-ДБ.

ГЕРБ ще предложат броят на министрите да бъде пропорционален на електоралната тежест, изразена чрез депутатите в парламента, с ясно носене на отговорност от политическите сили, които ги номинират.

Това споразумение започва от мандата през Министерския съвет, състав на МС, разясни Борисов. В него ще бъде записано и правото на вето, както те предлагат, и нов преглед на министрите, допълни той. Внимателно прочетох техния меморандум, повече в такива "сглобки" -  недоизказани, неорганизирани, няма повече да участваме, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

От партията първо щели да предложат на ПП-ДБ да започнат с попълването на КЗК и на регулаторите, за чийто състав се изискват гласовете на 121 депутати, а след това да се премине към попълването на тези, за които трябват най-малко 160 гласа.

За министрите - договаряме се с тях на базата на електоралната тежест, изразена през депутатите в парламента, подчерта лидерът на ГЕРБ. От партията продължават да държат на външно министерство.

Борисов  смята, че след конгреса на ЕНП в Букурещ другата седмица ще бъдат готови да седнат с ПП-ДБ и да говорят за управление на държавата за следващите 3 години. Ако не бъде договорено коалиционно споразумение, ще се отиде на избори 2 в 1, категоричен е лидерът на ГЕРБ. 

С меморандума, който ПП-ДБ представиха, казват, че са готови да си партнират с ГЕРБ 50:50, коменитра Борисов. Аз не го разбирам точно по този начин, бих го нарекъл споделена отговорност. Сега ще се върнем, ще си договорим министрите, за да знаят хората къде е техен, къде наш, но през ветото и зам.-министрите можем да направим един добре работещ кабинет, убеден е председателят на първата политическа сила.

Той вижда крайния срок за ротацията два месеца преди евровота. Денков си дава оставката, когато е решил, но според Борисов точката за предсрочни избори или кабинет може и да не бъде гласувана веднага.

В безизходица са ПП-ДБ, защото всяко друго управление ще е пагубно, смята той. По думите му плюсът на това, което готвят като документ, е, че може да бъде основа и за следизборни разговори за управление. Не виждам никаква алтернатива да работим с "Възраждане" или БСП, обясни той.

Бившият премиер обяви, че ще изисква пълен отчет какво са свършили министрите, къде са пътували, кой ги е придружавал, защото според него твърде много командировки има зад граница.

На въпрос за предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че в този момент нищо не могат да приемат, преди да видят реално какво предлагат.

"Но трябва да го предложат максимално бързо, защото ние знаем едно. Ние на 6 март ще си спазим обещанието и академик Денков ще си даде своята оставка, така че всеки ден забава е ден забава в несигурност, който не трябва на никой. Ние искаме правителството да продължи, ние вярваме на Мария Габриел, тя трябва да е следващият премиер, но това трябва да се случи максимално скоро", каза Петков.

"Десет дена е прекалено дълго. Задължително следващият премиер трябва да бъде Мария Габриел. Ние сме хора, когато си дадем думата, си я спазваме", допълни той.

За външен министър и предложението за министър по европейските въпроси, Петков коментира, че "когато на един министър му се дадат две роли и тези две роли се водят като двама министри, това е леко нечестно, защото един човек взима две точки, ако така се разпределя". Точно тези математики в момента не ми се коментира, искаме да видим в момента тяхното предложение, да видим какво говорят за регулаторите, за съдебната власт, нека не забравяме за Мартин Нотариуса, нека не забравяме за Пепи Еврото, това са важните неща, които ни интересуват, допълни съпредседателят на ПП.

Според Кирил Петков не трябва да се отвлича вниманието с разпределението на министрите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Всички български граждани знаят, че 30 години гласуват за някакви хора в парламента, за някакви министри и животът не им се променя, защото точно тази "перманентна власт" е която управлява.

"Кой е гласувал за такъв главен прокурор Сарафов, аз не съм гласувал за такъв главен прокурор, не съм гласувал за шефката на Комисията за защита на конкуренцията да бъде майка на някой депутат, не съм гласувал за службите, които не могат да открият едни шпиони като хората. Не съм гласувал, но те определят моя живот. Точно това в момента е по-важно и нека не си играем на театър, да седнем и да решим реалните задачи, които хората ги интересуват. Няма да отклоним темата и нямаме ли ясен отговор за регулаторите за ВСС, за службите, разговорът за министри е второстепенен, каза Кирил Петков.

Петков добави, че Николай Денков е готов с оценката на министрите от месец и заяви, че още вчера е писал есемес на Борисов и му е казал, че е време да седнат да говорят.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още