IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Безплатните лекарства за сърдечно-съдови заболявания ще имат и социален ефект

Като мярка с „важни положителни социални и демографски последствия“ премиерът в оставка определи и премахването на студентските такси

10:56 | 13.03.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Премиерът в оставка Николай Денков откри днешното заседание на Министерския съвет с похвала към финансовото министерство за осигуряването на възможност за предоставяне на безплатни лекарства за сърдечно-съдови заболявания за над 600 хил. пациенти.

„За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха хапчетата редовно, защото не можеха да си го позволят. Миналата година обещахме да променим тази несправедливост и днес го свършихме“, каза Денков.

Според него тази промяна ще има и социален ефект.

„За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна, да си купят билети за театър, кино, концерти. В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания“, каза той.

Като мярка с „важни положителни социални и демографски последствия“ Денков определи и премахването на студентските такси за университетите, което ще бъде прието днес на заседанието на МС и ще засегне 127 хил. студенти и докторанти. Срещу отпадането на таксите се обявиха и представители на бизнеса, и на синдикатите, и на ръководствата на университетите.

Премиерът отбеляза, че тази мярка е продължение на държавната политика за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование.

Той припомни, че от 2022 г. няма такса за детските градини, а от 2024-2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от 1 до 12 клас ще бъдат безплатни.

„Да, усилията си струват и трябва да продължат“, каза Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още