IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия опитва да спаси черноморския флот и рафинериите си

65% от руснаците вярват, че резултатите от изборите за президент са достоверни, сочи проучване на ВЦИОМ

07:42 | 20.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските военноморски сили имат нов главнокомандващ - адмирал Александър Моисеев, който беше представен официално от Министерството на отбраната по време на церемония в Санкт Петербург. Той замества Николай Евменов и причината за това е провалът на Русия в Черно море, пише Институтът за изучаване на войната.

През 2023 година Украйна успя да си осигури превъзходство в Черно море, използвайки морски дронове. Спред оценки унищожен е около 1/3 от състава на руския Черноморски флот. От 5 март Русия не изпълнява бойни дежурства в Черно море, а в последната седмица - и в Азовско море.

Преди дни военният министър Сергей Шойгу посети Севастопол - бившата база на Черноморския флот (заради атаките с дронове и далекобойни ракети, повечето кораби се изтеглиха от пристанището и се насочиха към Новоросийск), и нареди денонощни учения как да бъдат унищожавани морските дронове, за да бъдат възстановени бойните дежурства.

Според украински военни анализатори част от мерките, които могат да предприемат руснаците, са разузнавателни мисии със старите самолети амфибия БЕ-12 или БЕ-2000, които визуално да търсят дронове в морето, както и да бъдат увеличени картечниците с голям калибър, използвани за унищожаване на морските дронове.

Системи от типа "Панцир" ще защитават руските рафинерии

В Министерство на енергетиката на Русия, съвместно с Росгвардия, се обсъждат мерки по актуалния въпрос за защита на обекти от петролната индустрия. Сред тях е поставянето на системи за противовъздушна отбрана от типа "Панцир".

От украинското военно разузнаване обаче заявяват, че тези изявления са само за успокояване на обществото - комплексите отдавна са на място, но не успяват да унищожат дроновете, които причиниха сериозни щети по руските рафинерии. Според оценки на международни наблюдатели дронове са намалили капацитета за преработка на петрол с 600 хил. барела на ден.

Заради санкциите някои от мощностите ще бъдат възстановени по-бавно - една от големите рафинерии на "Роснефт" в Туапсе (на брега на Черно море) още не е подновила работата си след атаката в края на януари. Рафинерията има дял от 10% от общото преработване на "Роснефт".

Според публикации на руски военни наблюдатели в момента собствениците на петролни рафинерии и съоръжения търсят активно системи за радиоелектронна борба, за да се защитят от дроновете.

От началото на март Русия е обстрелвала Украйна с близо 900 авиобомби

От началото на март Русия е обстрелвала Украйна със 130 ракети от различен тип (основно балистични), повече от 320 бойни дрона и почти 900 управляеми авиобомби, съобщават от Офиса на украинския президент. Повече от месец не е имало масирана въздушна атака, но населени места са почти под ежедневен обстрел (Одеса, Харков и Херсон).

Темата за защитата на украинското небе е сред водещите на последното заседание на министрите на отбраната във формата "Рамщайн", допълват от Министерството на отбраната на страната.

"Небето над Украйна принадлежи на украинците. Следователно нашата обща задача е да осигурим превъзходството на Украйна във въздуха", е коментирал министърът на отбраната на Германия по време на срещата, на която са разгледани въпросите за подготовката на пилотите на F-16, както и доставката на муниции за системите за ПВО в страната.

"Благодаря на всички, които помагат. Важно е големите държави, които имат необходимите оръжия, да са наистина големи в опазването на живота - не да държат тези оръжия някъде по складове или хранилища, а Patriot-те и всичко останало наистина да работят за спасяването на човешки животи", коментира и украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение по повод 755-ия ден от началото на пълномащабната война.

По време на разговорите са обсъдени още и доставките на артилерийски снаряди от различен калибър, като към инициативата са се включили още държави, дронове и системи за електронна борба, допълни той.

Новопавливка остава най-горещата точка на фронтовата линия

Новопавливка остава най-горещата точка на руското настъпление и през изминалото денонощие, сочи справката на Въоръжените сили на Украйна. Ожесточени са боевете около Краснохоривка, Хеорхиевка, Урожайне, Новомихайливка, където са отблъснати 29 атаки. Руските военни опитват напредък с подкрепата на бойна авиация. Военни кореспонденти признават, че след първоначалния щурм в това направление украниците в момента оказват съпротива. Край Краснохоривка украинците опитват и контраатаки.

Увеличава се интензивността на атаките в направленията Купянск и Лиман.

Русия твърди, че е превзела Орливка, но Киев не е потвърдил този факт. Военните анализатори от Института за изучаване на войната също съобщават, че засега няма видимо потвърждение. Превземането на града ще помогне за придвижването на руснаците към Тоненке, за което имаше твърдения, че е превзето, и Бердичи. Руски военни кореспонденти не изключват и контраатаки в региона, тъй като украинските части държат позиции по височините около населените места.

Интензивни са боевете край Роботине (Запорожка област), което беше най-голямото населено място, освободено през лятната офанзива на Украйна. По останалите части от фронтовата линия се водят основно позиционни боеве.

През изминалото денонощие е имало 80 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски обстрел са към 150 населени места в близост до фронтовата линия, сочат още данните на ВСУ.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за пет унищожени дрона над Белгородска и Саратовска област. По данни на военните кореспонденти продължават боевете в приграничните руски села Тьоткино и Козинок.

90% от приходите от замразените руски активи ще отиват за Украйна

ЕС готви промени в законодателството, които да позволят приходите от управлението на замразените руски активи да бъдат изпратени на Украйна, съобщи Bloomberg. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел коментира, че 90% от тези приходи ще бъдат насочени към Украйна, а останалите 10% - в европейския бюджет.

Предлжението за създаването на отделен фонд, в който да бъдат насочени приходите от управлението на руските активи, ще бъде представено по-късно днес (20 март).

След като Русия нахлу в Украйна, Западът блокира активи на централната банка на Русия на стойност почти 300 млрд. долара. Основната част от тях е в европейски страни. Според съобщенията на клиринговата къща Euroclear, която управлява руски активи на стойност около 190 млрд. евро, печалбата от тях през 2023 година е  4,4 млрд. евро. Компанията внесе към 1 млрд. евро данък върху печалбата в белгийския бюджет, а правителството реши да използва тези пари за мерки в подкрепа на Украйна.

65% от руснаците вярват, че резултатите от изборите са достоверни

65% от руснаците вярват, че резултатите от изборите за президент са достоверни и отговарят на волеизявлението на руснаците, сочи проучване на държавния център за изследване на общественото мнение ВЦИОМ. Този резултат е рекорден - през 2012 година например същото са заявили 44% от руснаците.

72% от избирателите се доверяват на представените резултати, а 54% - напълно се доверяват на резултатите. Данните сочат, че 13% от избирателите не вярват в представените резултати, а 14% - не знаят какви са изборните резултати.

Руският президент Владимир Путин спечели рекордните досега 87% от гласовете на руснаците. Избирателната активност беше на второ място сред най-високите след 1991 година - над 74%. Според проучването на ВЦИОМ основната мотивация за гласуването на руснаците е изпълнението на гражданския дълг (39%), 20% са отишли до урните, за да подкрепят кандидата, който харесват, а 11% - за да бъде отчетен гласът им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 месец
До: aldy уау... я кажи и за звездолета, който го крият от другата страна на Луната.. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
aldy
преди 1 месец
Константин Сивков е на мнение, че войната може да приключи за не повече от 1.5 месеца. Задържането е напълно съзнателно, но така не може до безкрай. Жужо е чакал изборите и след встъпването си в длъжност можем да очакваме решителни действия. При това ТЯО не е необходимо, защото РФ разполага с "бащата на всички бомби", 9 тона, вакуумна, с тротилов еквивалент 44 т., най-мощната в света засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още