IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатурата на Марк Рюте за ръководител на НАТО се сблъсква с искания на Източна Европа

Унгария, Румъния, Словакия и Турция искат по-засилено присъствие на представители от региона на ръководни позиции в алианса

21:51 | 05.04.24 г. 2
Марк Рюте се очерта като явен фаворит за генерален секретар на НАТО. Снимка: Bloomberg LP
Марк Рюте се очерта като явен фаворит за генерален секретар на НАТО. Снимка: Bloomberg LP

Кандидатурата на Марк Рюте за генерален секретар на НАТО се натъква на ново препятствие от някои източноевропейски страни, които притискат нидерландския премиер за по-засилено присъствие на региона в ръководните позиции на военния алианс, пише Bloomberg.

Рюте се очерта като явен фаворит да наследи Йенс Столтенберг като генерален секретар на Севернаотлантическия алианс. Но той все още не е получил подкрепата на четири страни – Унгария, Румъния, Словакия и Турция, съобщава запознат с разговорите източник.

За да наследи Столтенберг, нидерландският премиер трябва да си осигури единодушната подкрепа на всички 32 страни членки. Той вече получи одобрение от САЩ, Германия и Великобритания, които са сред най-влиятелните страни членки на алианса.

Ролята на генералния секретар ще бъде от съществено значение в следващите години в условията на възникнали съмнения за ангажимента на САЩ към НАТО и възможния избор на Доналд Тръмп за президент.

Страни от източния фланг са поставили въпроса за географско представителство в разговори с нидерландския премиер, който ги е уверил, че обмисля това, съобщава друг източник, пожелал да остане анонимен заради частния характер на разговорите. Говорител на Рюте е отказал коментар.

Нашествието на Русия в Украйна създава усещане за взаимно застъпничество сред много от източните членове на НАТО, които отдавна предупреждаваха за войнствеността на Кремъл. Сега те искат по-голямо влиняие в процеса на вземане на решения в алианса.

Сред над десет висши ръководни позиции в НАТО само заместникът на Столтенберг е от Източна Европа – Мирча Джоана от Румъния. Норвежецът Столтенберг беше предшестван от Андерс фог Расмусен от Дания и друг нидерландец, Яп де Хоп Схефер.

Полша гледа положително на кандидатурата на Рюте, но очаква, че поляк ще получи една от ключовите позиции в приближения кръг на следващия генерален секретар, съобщи представител на правителството, пожелал да остане анонимен. НАТО е имала 13 генерални секретари до момента. Графика: Bloomberg LP НАТО е имала 13 генерални секретари до момента. Графика: Bloomberg LP

Турция иска да е сигурна, че следващият генерален секретар на НАТО няма да има пристрастие към страните членки на Европейския съюз в алианса. В същото време унгарският външен министър Петер Сиярто изключи миналия месец възможността страната му да подкрепи Рюте, защото в миналото „той се опита да постави Унгария на колене“.

Повече съпричастност

Страните на НАТО, които географски са по-близо до Русия, отдавна поддържат по-високи бюджетни разходи за отбрана като процент от брутния вътрешен продукт, отколкото много от западните им партньори. Източноевропейските лидери възприеха и по-уверена роля в Европа, като призовават за по-тежки санкции срещу Москва и повече помощ за Киев.

Румънският президент Клаус Йоханис, който е единственият друг кандидат за поста, заяви през февруари, че „ще бъде недопустимо нито един от ръководните постове, обсъждани тази година, да не бъде зает от някой от Източна Европа“.

Въпреки притесненията за представителството Йоханис не успява до момента да спечели нито един от поддръжниците на Рюте. А след като Естония и Литва дадоха тази седмица одобрението си за нидерландския премиер в оставка, това засилва натиска върху Румъния най-сетне да отстъпи.

САЩ и останалите големи страни, подкрепящи Рюте, се надяваха да го утвърдят като наследник на Столтенберг на среща на външните министри тази седмица. Но изненадващият ход на Румъния да издигне кандидатурата на Йоханис забавя процеса, въпреки че много официални представители казват, че кандидатурата му е дошла твърде късно, за да промени подкрепата зад Рюте.

Съюзниците се надяват да финализират процеса много преди лидерите да се срещнат във Вашингтон през юли. Но тъй като четирите страни продължават да се противопоставят, разговорите в следващите седмици може да станат напрегнати.

„Очакваме по-голяма съпричасност от страна на кандидатите към исканията на страните в източното крило на НАТО“, заяви словашкият външен министър Юрай Бланар в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 седмици
Не че Шенген е добър за Бълглсрия с оглед на негр ите, но все пак този се еб ав аше и с България. Ние защо го подкрепяме баш него?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още