IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От мразен по-мразен - южнокорейците избират бъдещия си парламент

На изборите в сряда страната избира своите 300 депутати

14:00 | 10.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images
Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

Един непопулярен президент. Един опозиционер, замесен в скандали. Бивш министър на правосъдието, изпаднал в немилост. Бивш прокурор, действащ агресивно.

Южнокорейците гласуват в сряда на избори, на които ще определят своите 300 депутати. Те ще изберат тези, които мразят най-малко измежду политическите лидери.

Ето портретите на четири ключови фигури на изборите, въпреки че не всички участват като кандидати в лично качество.

Юн Сук-йол

Той спечели президентските избори през 2022 г. с най-малката преднина в историята на страната. Мандатът му е белязан от ниска популярност, а парламентът е контролиран от опозицията.

Бивш прокурор и новак в политиката, той стана известен с безкомпромисните си разследвания по корупционни скандали.

Като президент той даде нов импулс на външната политика, но изпитва трудности на вътрешния фронт.

Непопулярността му "се дължи отчасти на липсата на реален напредък по проблемите на вътрешната политика и икономиката", каза пред АФП Андрю Йо, преподавател по политология в The Catholic University of America. "Цените и инфлацията остават високи, жилищата са скъпи и политическата поляризация остава силна".

Въпреки че не участва на изборите, за него залогът е голям. Ако неговата партия "Силата на народа" не успее да си гарантира парламентарно мнозинство, за него ще е трудно да осъществи програмата си през остатъка от мандата си, който приключва през 2027 година.

И Дже-мьон

И Дже-мьон загуби на президентските избори от Юн през 2022 г. и планира да се яви на изборите през 2027 г. въпреки многото разследвания, които се водят срещу него за предполагаема корупция - едно от тези разследвания е свързано с предполагаемото заобикаляне на санкции срещу Северна Корея. Той отхвърля обвиненията и разследванията срещу себе си.

Той произхожда от работническо семейство, но успява да стане политически лидер от първостепенно значение - нещо нетипично за една страна, в която социалният произход е изключително важен. Основна тема в дискурса му е борбата срещу неравенствата.

През януари И Дже-мьон бе прободен във врата от човек, представил се за негов симпатизант. Той разкритикува "политиката на омразата" в страната и продължи да критикува Юн и партията "Силата на народа".

Ако неговата Демократична партия се наложи днес, той ще бъде смятан за "най-вероятния следващ президент", казва пред Франс прес Владимир Тихонов, специалист по корейските въпроси от Университета в Осло.

И Дже-мьон е правил изявления, окачествявани от противниците му като "прокитайски", а неговата политическа формация призовава за по-мека политика по отношение на Северна Корея.

И Дже-мьон е "много по-малко склонен от Юн сляпо да следва Вашингтон. Той би бил по-труден партньор за преговори", каза Тихонов.

Чо Кук

Някога изгряваща звезда на политиката, бившият правосъден министър Чо Кук беше смятан за евентуален кандидат-президент преди скандал, който разтърси семейството му през 2019 година. Разследването беше водено от сегашния президент Юн.

Обвинена в това, че е фалшифицирала документи, за да може децата ѝ да влязат в университета, съпругата на Чо прекара повече от три години в затвора, а дъщеря му бе принудена да се откаже от дипломата си по медицина. Самият Чо бе осъден на две години затвор, но остава на свобода, докато очаква резултата от обжалването си.

Чо Кук основа миналия месец партията "Да съградим Корея наново". Разликата в очаквания резултат на изборите на тази формация, която е със силна антиправителствена насоченост, и резултата на "Силата на народа" е малка, сочат скорошни проучвания.

Чо "беше много популярна фигура, преди да изпадне в немилост, и все още разполага с поддръжници сред либералните избиратели", обяснява пред АФП Ги-ук Шин, професор по социология в Станфордския университет.

Възходът на неговата партия е индикация за разочарованите на много от поддръжниците на Демократичната партия, казва още той.

Успехът на тази трета сила "изпраща послание: хората мислят, че двете основни партии не са техни истински представители. Става дума за протестен вот", казва пред АФП Линда Хасунума, специалист по политика от университета "Темпъл".

Хан Дон-хун

Хан Дон-хун, председател на "Силата на народа" и бивш изтъкнат прокурор, е работел заедно с Юн по тежки дела за финансови престъпления, сред които продажбата на Korea Exchange Bank, която днес не съществува, на американския фонд Lone Star Funds, който стана причина за спор, продължил едно десетилетие.

Известен с упоритостта и безкомпромисността си, той е водел и разследвания срещу ръководители на чеболи - семейни конгломерати, които играят централна роля в южнокорейската икономика.

Хан, който беше правосъден министър на Юн, подаде оставка, за да оглави "Силата на народа" - той се ползва с голяма популярност сред консервативните поддръжници на партията. Той няма да участва в изборите, защото партийният председател не може да става депутат.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още