IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозицията в Южна Корея спечели изборите и задълбочи безизходицата за президента Юн

Демократическата партия все пак не успя за малко да постигне супер мнозинство в парламента

08:47 | 11.04.24 г.
Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Либералната опозиция в Южна Корея постигна убедителна победа на парламентарните избори в сряда, като нанесе решителен удар на президента Юн Сук-йол и неговата консервативна партия, но не успя за малко да си осигури супермнозинство, предава Ройтерс.

Според прогнозите Демократическата партия ще има 175 места в 300-местния нов парламент, сочат данни на Националната избирателна комисия и телевизионни оператори при преброяване на почти всички гласове към 10,32 ч. местно време.

Очаква се отцепваща се либерална партия, която е считана за съюзник на Демократическата партия, да вземе 12 места, но блокът няма да достигне нужните 200 места за супермнозинство, сочат прогнозите. Партия „Силата на народа“ на Юн се очаква да има 108 места. Официалното обявяване на резултатите е предвидено за по-късно в четвъртък.

Лидерът на Демократическата партия И Дже-мьон, който проведе агресивна кампания срещу Юн, заяви, че основен приоритет сега е работата за възстановяване на икономиката, която е от съществено значение за средностатистическия потребител.

„Управляващите и опозиционните партии трябва да обединят сили, за да преодолеят кризата с препитанието на потребителите“, заяви той.

Оспорваните избори бяха считани от някои анализатори за референдум за Юн, чиято популярност пострада в условията на криза с издръжката за живот и поредица от политически скандали.

Юн, който пое президентския пост през май 2022 г., този път не трябваше да се явява на избори, но способността му да прокарва законодателство вероятно ще бъде затруднена още повече от слабото представяне на партията му.

Той има нисък рейтинг от месеци, което не му позволява да изпълни обещанията си да намали данъците, да смекчи регулациите за бизнеса и да разшири подкрепата за семействата в най-бързо застаряващото общество в света.

Контролът на опозицията върху парламента ще продължи безизходицата в области, където Юн спори с либералите за политики, които изискват приемането на закони, като данъчни стимули за бизнеса и дали да се облагат с данъци капиталови печалби от акции, отбелязват анализатори.

Юн прие „смирено“ резултата от изборите и обеща да обнови администрацията си, съобщи началникът на кабинета му.

Премиерът Хан Док-су и други високопоставени служители предложиха да подадат оставка след изборното поражение, съобщи осведомителната агенция Йонхап. Лидерът на управляващата партия в Южна Корея също обяви оставката си.

„Извинявам се на народа за това, че не бях избран... Поемам пълна отговорност за резултатите от изборите и се оттеглям от поста си“, заяви пред журналисти Хан Дон-хун, лидер на партия „Силата на народа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още