IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С операция "Какавида" Франция доставя ракети Scalp четири пъти по-евтино на Украйна

Русия разчита основно на своите резерви от съветско време за танкове и друга бронирана техника за фронта

07:58 | 09.05.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Франция започна операция "Какавида" за доставката на далекобойните ракети Scalp за Украйна, без да засяга собствените си запаси, съобщава Radio France International (RFI). Според публикацията ръководството на френската армия е открило на съхранение в специални "пашкули" ракети , които са годни за употреба ,но им липсват някои части, използвани за ремонти.

Те се пращат за окомплектоване в завод в Бурж и се предават на Украйна. Според източниците на RFI цената е четири по-ниска от тази на нови ракети и операцията се финансира от средствата, които отпусна правителството за подкрепа на Киев. Освен ниската цена тази схема по никакъв начин не се отразява на запасите на Франция, тоест не се намалява боеспособността на страната.

Според източниците на RFI военните са прегледали своите хранилища и освен ракети Scalp са открили още резерви от 155 мм артилерийски снаряди и ракети за ПВО, които могат да бъдат пратени в Украйна.

Киев получи първата партида ракети Scalp през лятото на 2023 година и това официално беше оповестено след посещение  на президента Володимир Зеленски в авиобаза. Досега те бяха използвани в удари по Крим. Техните характеристики са сходни до тези на британските Storm Shadow.

Русия разчита основно на своите резерви от бронирана техника

Русия разчита основно на своите огромни резерви от бронирана техника, натрупани по съветско време, за да води войната си в  Украйна, пише Института за изучаване на войната. Военните губят повече техника, отколкото военната индустрия може да произведе, а резервите помагат на президента Владимир Путин да избегне поставянето на руската икономика изцяло на военни релси.

Според оценките на различни анализатори през 2023 година към 3000 руски бронирани машини - танкове, бронетранспортьори и други, са били унищожени на бойното поле. От началото на войната броят им надхвърля 8000. Според военни анализатори руската военна промишленост има възможност да произведе 250-300 танка и да ремонтира още толкова годишно.

ЕС направи още крачка към използването на замразените руски активи

Страните от ЕС се разбраха "принципно" за използването на замразените руски активи и насочването им за нуждите на Украйна,  съобщават от белгийското председателство на Европейския съвет.

 

Европейската комисия предложи приходите от руските средства да  бъдат използвани за възстановяването на страната, както и за покупка на военна  техника. Очакванията са, че блокираните в ЕС близо 200 млрд. евро ще генерират около 3 млрд. евро годишно. Основната част от замразените средства на руските държавни институции са в белгийската клирингова къща Euroclear.

Отделно от решението на ЕС правителството на Белгия вече реши да използва данъците, които компанията плати върху приходите, получени от руските средства, за Украйна. През октомври 2023 година натрупаните средства приближаваха 1,7 млрд. евро.

Русия опитва едновременни удари с различни ракети по газохранилище в Украйна

За пореден път газохранилището край Лвов беше атакувано с руски ракети в ранните часове на 8 май. Украински експерти разказват, че този път руснаците са опитали нова тактика - едновременни удари с крилати и балистични ракети.

Първите атаки по газовата инфраструктура са регистрирани около 5 часа на 8 май, свидетелстват данните на украинските военновъздушни сили (ВВС). Около час по-късно към мястото беше изпратена и свръхзвукова ракета "Кинжал". От местната военна администрация обаче съобщават, че ракетата не е свалена, но не е причинила и щети и жертви.

Към Лвов бяха изпратени 12 ракети, сред които и четири "Калибър", изстреляни от подводница в Черно море, уточняват украинските ВВС. Със силите на ПВО са унищожени осем, включително и всичките "Калибър".

В газохранилището край град Стрий се съхранява и газ на европейски енергийни търговци (около 2 млрд. куб. метра) през отоплителния сезон. Според енергийни експерти резервите от газ са защитени, защото газохранилището се намира на голяма дълбочина.

Масираната атака e петата, насочена към енергийни съоръжения в Украйна от 22 март насам. Новите поражения доведоха до дефицит в системата, който не можа да бъде покрит с внос, съобщиха от "Укренерго". По тази причина във вечерния пик се наложи частично изключване на индустриални потребители. От компанията призоваха за пестене на електроенергията, за да бъде гарантирано електроснабдяването на битовите потребители.

Във вечерните часове Украйна извърши авариен внос на електроенергия от Полша, Словакия, Румъния, Унгария и Молдова.

В нощта срещу 9 май Русия изстреля още 20 дрона от окупирания Крим, сочат данните на ВВС на Украйна. Унищожени са 17 от тях, насочени към Одеска област.

Местните власти в Краснодарска област пък съобщават за атака с дронове в петролна база и попадения по резервоари с гориво. Ударите са в близост до Анапа, от където започва инфраструктурата за пренос на природен газ към Турция ("Турски поток").

Битката край Авдиевка се активизира, ситуацията е най-тежката от началото на войната

Ситуацията на фронта е най-тежката от началото на войната, коментират украински  военни. В сводката на Въоръжените сили на Украйна се показва значително активизиране на бойните действия - общо 146 за изминалото денонощие. Това е почти два пъти повече спрямо предишния ден.

Най-тежка е ситуацията в направлението край Авдиевка, където в 805-я ден от началото на пълномащабната война украинските военни са отблъснали 45 атаки - около Новоолександривка, Евгенивка, Сокил, Калинове, Семенивка, Уманске и Невелске. Геолокализирани данни показват напредък на руските части на север от Очеретине, както и на юг от Соловьове и на североизток от Тоненке.

Интензивни, но без значителни промени на бойното поле, са сблъсъците и в покрайнините на Часов Яр - край "Новий микрорайон" на изток, Иванивске на изток и Клищиевка и Андриевка на югозапад, както и край Шуми и Ню Йорк на юг. В това направление има отблъснати 26 руски атаки около Белохоривка, Андриевка, Верхнокамянске, Иванивске и Клищиевка.

Данните показват активизиране и на движението на руските части в направелението Орихив, където са отблъснати 19 атаки в района на Старомайорско (Донецка област).

Руското Министерство на отбраната съобщава за превземането на Кисливка и Коляривка. Военни кореспонденти съобщават, че това дава достъп до път Р-07 и възможност за натиска към Табаиевка.

ВСУ отбелязва още и 90 авиационни удара по фронтовите позиции, а над 110 населени места около бойното поле са под артилерийски и минометен обстрел.

Затворници ще могат да бъдат мобилизирани в Украйна

Украйна промени законодателството си и за първи път позволи затворници да бъдат мобилизирани. Текстовете обаче имат редица изключения и на бойното поле, а съответно и след това присъдата им да бъде променена в условна, няма да бъдат пускани осъдени за тежки престъпления - за умишлено убийство, тероризъм, престъпление срещу държавата, за тежки корупционни престъпления, сексуално насилие, шофирали в пияно състояние и други.

От началото на войната Русия изпрати хиляди затворници на бойното поле. Има данни, че сред тях са съдени за тежки престъпления, които след края на срока на службата си се пускат на свобода и отново извършват престъпления.

От месеци анализатори коментират, че мобилизирането на затворници може да помогне за набиране на нужните за фронта военни, макар че не всички ръководители на бойните звена биха искали затворници в редиците си. Според оценки с промените в законодателството ще могат да бъдат осигурени  15-20 хил. души за нуждите на армията.

Мобилизацията на осъдени ще бъде възможна само по време на война и задължителна мобилизация, в каквото състояние Украйна се намира в момента.

Русия се готви за парад на Червения площад

Русия отбелязва 79-та годишнина от края на Втората световна война с традиционния парад на Червения площад. Очакванията са, че тази година в него участие ще вземат повече от 70 единици военна техника, авиация и други. През годините военните използваха случая, за да представят новата си продукция - например най-модерния танк Т-14 "Армата". През миналата година в центъра на Москва обаче се появи само един танк Т-34 от резервите на Русия, който според наблюдатели е произведен преди десетилетия в Украйна.

На трибуните до руския президент ще бъдат повечето от неговите най-близки съюзници - президента на Беларус Александър Лукашенко, на Казахстан Касим-Жомар Токаев, на Таджикистан Емомали Рахмон и на Туркменистан Седар Бердимухамедов. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отново ще отсъства, а премиерът на Армения е в Москва, но не е ясно дали ще бъде на парада.

На Червения площад ще присъстват още президентите на Куба, Лаос и Гвинеа-Бесау, предаде ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 13
stonasto
преди 1 седмица
До: aldyЗа туй ли немаше ни един на парада днес...Поллююциите продължават,май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
aldy
преди 1 седмица
Всего, по данным Минобороны, за период с начала проведения специальной военной операции уничтожено 594 самолета, 270 вертолетов, 23 856 беспилотников, 512 зенитных ракетных комплексов, 15 960 танков и других боевых бронированных машин, 1280 боевых машин реактивных систем залпового огня, 9415 орудий полевой артиллерии и минометов, 21 563 единицы специальной военной автомобильной техники.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
aldy
преди 1 седмица
Русия разчита основно на своите резерви от съветско време за танкове и друга бронирана техника за фронта === Делянка пак не е в час. РФ произвеждат по 150 танка месечно. При нужда могат да ги увеличат до 300. Толкова произвежда цялата сбирщина отан за 1 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
aldy
преди 1 седмица
Франция с нейния пишман боксьор геронтофил упорито си търси белята. Кога Франция е печелела някаква война? Благодарение на милостта на Сталин и заради дьо Гол я пуснаха в СС на ООН. Жалка работа за страна, неспособна да се справи с мигрантите, та търгнала да се справя с РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 23
Nuclear man
преди 1 седмица
Облечен съм с нова вата по случай парада. Магъщите съозници от Куба, Лаос и Гвинеа-Бесау са до мен!!! Ще победим другари! (hint: Ама друг път...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
Някъде в бъдещето. ден 5496 от тридневната война.........! По Хамерикански сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: зеле, уффф, ай смени вече тази плоча, безкраайно се изтърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
ден 805 от тридневната война . 1300 черни чувалчета , 35 бетеерчета и 11 танкчета ... добре вървят нещата ... скоро инфраструктура за турецки пАток нема да има , както е тръгнало . то затова мустакатите ни съседи търсят активно газ от нови източници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още