IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикризисната мярка 60/40 е запазила над 340 хил. работни места

Над 13 хил. работодатели са получили близо 2 млрд. лв., за да съхранят работните места в пандемията

17:46 | 17.08.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Над 340 хил. работни места в България са били запазени по време на коронавирусната пандемия чрез мярката за запазване на заетостта, станала известна като 60/40. Компенсаторната мярка имаше за цел да намали рисковете на трудовия пазар заради ограничителните мерки. Това се посочва в анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), публикуван в годишника „Държавното обществено осигуряване през 2021 г.

Действието на мярката приключи на 30 юни тази година.

Стартиралата през 2020 г. мярка представлява схема за предоставяне на компенсации за запазване на заетостта, които НОИ изплаща през бюджета на държавното обществено осигуряване към работодатели, преустановили работата на предприятието или част от него, на отделни работници и служители или вследствие на пандемията от COVID-19.

Запазените работни места от старта на мярката 60/40 са малко над 340 хиляди. Предоставена е подкрепа (за поне един месец) на над 13 хил. работодатели, а изплатените средства са 1,980 млрд. лв. 

Механизмът 60/40 е един от най-мащабните инструменти за ограничаване на негативното въздействие на пандемията върху пазара на труда, отчита НОИ.

В регионален план данните показват, че почти 68% от средствата са концентрирани в пет области – София-град (36,8%), Стара Загора (11,6%), Пловдив (6,8%), Варна (6,7%) и Бургас (5,9%). В същите области, които са и с най-добри социално-икономически показатели и състояние на пазара на труда, са запазени 64% от работните места и са подпомогнати 59% от всички работодатели, участвали в мярката.

Според разпределението по области, в които е регистриран съответният работодател, получил подкрепа, най-много са предприятията в София-град – 32% от всички подкрепени фирми, като те са получили компенсации за запазване на заетостта за 34% от всички подкрепени работни места и 36% от изплатената сума по мярката. На следващите места са Пловдив (8,7% от работодателите, 7,5% от работните места и 6,8% от изплатената сума), Варна (7,5% от работодателите, 8,1% от работните места и 6,7% от изплатената сума), Бургас (6,8% от работодателите, 7,3% от работните места и 5,9% от изплатената сума), Благоевград (6,2% от работодателите, 3,6% от работните места и 2,7% от изплатената сума).

Данните за разпределението по големина на предприятията, получили подкрепа, показват, че с най-голям относителен дял (56,5%) са тези с персонал до 9 лица, следвани от предприятията с персонал от 10 до 24 лица с дял от 21,8%. С най-нисък относителен дял (1,5%) са подкрепените работодатели с персонал от 250 и повече наети лица. С най-голям относителен дял (35,5%) на запазените работни места са предприятията с над 250 и повече лица и тези с наети от 100 до 249 лица с дял от 19,0%, а с най-нисък относителен дял от 7,5% са запазените работни места във фирмите с до 9 наети лица.

В пет икономически дейности са концентрирани 84% от общия размер на изплатените средства, 85% от запазените работни места и 70% от работодателите, участвали поне един месец в мярката.

По-голямата част от компенсациите, изплатени на работодателите за запазване на заетостта на работниците и служителите, са насочени към най-силно засегнатите от пандемията икономически дейности – „Преработваща промишленост“ (41,3%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (16,2%) и „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“ (9,8%). 

Най-голям е делът на запазените работни места в „Преработващата промишленост“ (41,5%), следван от този в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (20,9%), в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ (10,3%) и в „Търговия, Ремонт на автомобили и мотоциклети“ (9,4%).

Делът на подпомогнатите осигурители е най-голям в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ (24,2%), следван от този в сектор „Търговия, Ремонт на автомобили и мотоциклети“ (20,8%) и в сектор „Преработваща промишленост“ (18,4%).

Средният брой месеци участие в мярката е 9,1 за работодателите и 7,9 за работниците и служителите. От разпределението по брой месеци е видно, че малко под половината и от работодателите, и от работниците и служителите са участвали за период от не повече от 5 месеца. Най-голям е делът (16,1%) на получилите подкрепа за три месеца, следвани от тези за четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още