IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите изкушават служителите си обратно в офисите с "места за съзерцание", химическо чистене и библиотеки

Директорите на компании в сектора предлагат на служителите си все повече стимули, за да върнат служителите към физическите им работни места

15:50 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Все повече ръководители на финансови компании са изправени пред задачата да върнат отново в офисите служителите, които по време на пандемията останаха вкъщи и дори след нея предпочитат да си вършат работата в домашни условия, става ясно от анализ на Ройтерс.

Директорите на компании в сектора предлагат на служителите си все повече стимули като безплатна храна, тенис на маса и дори "пространства за уединение и съзерцание" в опит да ги върнат в офиса. 

Задачата на ръководителите става все по-трудна и заради нарастващите разходи за пътуване и храна, които служителите им калкулират към месечните си разходи, посочва още Ройтерс.

При хибридния модел на работа, позволяващ съчетаване на дейности от вкъщи и на работното място, служителите все повече предпочитат да остават по домовете си. Това показва и глобално проучване на Advanced Workplace Associates сред 80 000 служители.

Данните от изследването разкриват, че там, където политиката на компанията изисква до два или три дни в офиса, реално служителите присъстват съответно 1,1 дни, 1,6 дни и 2,1 дни.

"Когато стартира излизането от поредицата блокади, хората започнаха да се връщат в офисите, но когато бяха там стана ясно, че всичко, което правят, е да участват в разговори в Zoom", казва Андрю Моусън, управляващ директор на AWA. "Причината хората да не влизат в офисите е, че са свикнали с начин на живот и структура на разходите, които им подхождат", каза още той.

В същото време и висшите мениджъри нерядко предпочитат да си стоят вкъщи, каза Кели Бийвър, главен изпълнителен директор за Великобритания и Ирландия на социологическата агенция Ipsos. Компанията наскоро се отказа от своята хибридна политика за два дни в седмицата в офиса в полза на по-гъвкав подход.

По думите на Бийвър недостатък на стоенето вкъщи е липсата на възможност за пълноценно общуване и създаване на контакти.

Изследването на Ройтерс отчита, че по-младият персонал във финансовата индустрия има предвид, че дистанционната работа може да повлияе на напредъка в кариерата. Това обаче не променя нагласите и търсещите работа често изтъкват дистанционната работа като предпочитание.

От началото на август 80% от хората, търсещи финансова работа във глобалната онлайн платформа Flexa, са посочили предпочитание за "дистанционни" или "предимно отдалечени" позиции. Това е увеличение от 33 проценти пункта спрямо март, каза говорител на компанията, известна с това, че позволява на хората да търсят работа при гъвкави условия.

Лондонската консултантска компания в областта на недвижимите имоти Arcadis посочва, че има все повече поръчки от нейни корпоративни клиенти, които искат да модернизират офисите си с нови места за отдих и съзерцание като вътрешни градини, библиотеки и неформални зони с комфортни мебели.

Друга компания базирана в Обединеното кралство е започнала да предоставя душове, места за дрямка и услуги за пране за служители си, които работят до късно по тежки сделки, посочват от фирмата консултант на трансформацията Peldon Rose.

Най-активните във връщането на служителите обратно в офиса са големите американски банки. Goldman Sachs призова персонала си да се завърне по офисите още през юни миналата година. Подобен ход направиха и от Morgan Stanley и JPMorgan.

Според Крис Гарднър, който е изпълнителен директор на базираната в Лондон кредитиращата недвижими имоти институция Atelier, забавящата своя темп икономика на Великобритания вероятно ще накара тези, които се притесняват от съкращения, да се върнат в офиса по-бързо.

"Ако, както се очаква, нещата в икономически план продължат да се влошават до края на годината, тогава да си на работа в офиса и видим за ръководителите ще има своето значение повече от безплатните закуски или други стимули", каза той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още