IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на работните места в САЩ се забавя с повече от очакваното през юни

Увеличението е с 209 хил. миналия месец, съобщават от министерството на труда на САЩ

16:52 | 07.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на работните места в САЩ се забавя повече от очакваното през юни, но условията на трудовия пазар остават затегнати – безработицата вече не е на 7-месечния си връх, а относително силните ръстове при заплатите продължават, съобщава Ройтерс.

Работните места извън земеделието са се увеличили с 209 хил. миналия месец, съобщават от министерството на труда на САЩ. Данните за май бяха преразгледани в посока надолу до повишение от 306 хил. вместо предварително отчетените 339 хил.

Ръст на работните места по месеци. Графика: tradingeconomics.com Ръст на работните места по месеци. Графика: tradingeconomics.com

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение от 225 хил. през юни. Икономиката трябва да създава 70-100 хил. работни места всеки месец, за да поддържа темпа при населението в трудоспособна възраст. Темпът на безработица е намалял до 3,6% от 3,7% през май.

Средното почасово възнаграждение се увеличава с 0,4% през миналия месец, след като се повиши със същия темп и през май. За 12-те месеца до юни заплатите са нараснали с 4,4%, също както през май.

Годишният ръст на възнагражденията остава прекалено висок, за да е в унисон с целта на Федералния резерв за 2% инфлация. Централната банка е готова да поднови увеличенията на лихвите по-късно този месец, каквито сигнали изпрати управителят Джером Пауъл след паузата през юни.

И макар високоплатените индустрии като технологиите и финансите да съкращават персонал, сектори като развлеченията и образованието продължават да наваксват след пандемията.

Компаниите също така се запасяват със служители – наследство от острия недостиг на персонал по време на възстановяването от COVID-19 през 2021 г. и началото на 2022 г.

Според някои икономисти това запасяване с персонал обаче маскира отслабване на икономиката, отбелязвайки намаляването на продуктивността на служителите. Те също така отбелязват, че докато брутният вътрешен продукт, традиционната мярка за икономически растеж, беше стабилен през тримесечието януари-март, алтернативният измерител – брутният вътрешен доход, се сви за две поредни тримесечия.

И макар бизнесите за момента да продължават със запасяването с персонал, то това може да се промени, щом забавянето на потребителските разходи започне да изяжда печалбите, коментират още икономистите, прогнозирайки, че се задават съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още