IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелският бизнес се нуждае от палестински работници

Преди войната в Газа около 120 хил. палестинци имаха разрешителни да влизат в Израел, сега броят им е 8 хил. - 10 хил. души

23:37 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/EPA/MOHAMMED SABER
Снимка: БГНЕС/EPA/MOHAMMED SABER

Израелските мениджъри "като цяло подкрепят" връщането на палестински служители, чиито разрешителни за работа бяха анулирани след безпрецедентната атака на "Хамас", казва лидер на израелската бизнес общност пред AФП.

Президентът на Израелската федерация на двунационалните търговски камари Дан Катаривас призова за дискусия по този въпрос, който има сериозни последици за икономиката на Израел, където цели сектори като строителството разчитаха на палестинска работна ръка.

Около 120 хил. палестинци, повечето от окупирания Западен бряг, имаха разрешителни преди войната в Газа да влязат в Израел, за да работят, но те бяха отменени. Разрешителните са одобрени от COGAT, орган на израелското министерство на отбраната, управляващ гражданските въпроси в окупираните палестински територии.

Сега, повече от пет месеца след началото на войната, само на 8 хил. - 10 хил. палестинци е разрешено да се върнат на работа в Израел.

Тази ситуация предизвика безпрецедентна икономическа и социална криза в палестинските територии, се казва в доклад на Международната организация на труда, който прогнозира безработицата да се увеличи още повече през следващите месеци.

Двата най-засегнати сектора са строителството и в по-малка степен селското стопанство, където са наети сезонни работници. По-голямата част от палестинските работници - около 80 хил. от 120 хил. - идващи да работят в Израел, са били наети на строителни обекти.

„Днес говорим за забавяне от почти 50% на активността в този сектор“, казва Катаривас. „Но има и голяма липса в това, което наричаме „основни“ бизнеси като храни, фармацевтични продукти, поддръжка на санитарна инфраструктура например“, добавя той.

Той отбелязва, че когато бизнес общността е оказала натиск върху правителството да се опита да улесни връщането на палестински работници в тези компании, малък брой са получили необходимите одобрения.

Един от ключовите проблеми е несигурността относно това колко дълго ще продължи изключването на палестинските работници. "Краткосрочно ли е, дългосрочно, за неопределено време? Няма отговор", недоволства Катаривас.

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още